Ydinjätekuljetus kääntyi takaisin Ruotsiin

Lehdistötiedote - lokakuu 6, 2007
Kymmenen Greenpeacen aktivistia, mukana suomalainen Sini Saarela, on tänään jatkanut protestia Ruotsista Iso-Britanniaan matkalla ollutta ydinjätekuljetusta vastaan.

Greenpeacen aktivistit nousivat vuorokauden sisällä toistamiseen Atlantic Osprey -alukselle sen purjehtiessa Tanskan ja Ruotsin välisellä merialueella kohti Sellafieldiä.

Mielenosoittajien kumiveneet kohtasivat aluksen Göteborgin edustalla ja Saarela onnistui nousemaan ja kiinnittäytymään alukseen kahden muun aktivistin kanssa. Aluksen kapteeni viestitti, että antaisi Ruotsin viranomaisten ottaa aktivistit kiinni. Tämän jälkeen alus kääntyi kohti Ruotsia ja odottaa nyt poliisia 10 meripeninkulman päässä Göteborgista.

- Ruotsi yrittää dumpata äärimmäisen vaarallista ja asekelpoista ydinjätettä Iso-Britanniaan. Ydinjätteen jälleenkäsittelyn aiheuttama radioaktiivinen saastuminen sekä kuljetusten riskit ovat ainoastaan esimerkkejä ydinvoiman riskeistä. Ydinjäte on ratkaisematon ongelma kaikkialla maailmassa. Jätteen dumppaaminen on ehdottomasti pysäytettävä, mutta ainoa kestävä ratkaisu on lopettaa ydinjätteen tuottaminen, sanoo Greenpeacen energia- ja ydinvoimakampanjoitsija Lauri Myllyvirta.

Nyt kun alus on kääntynyt kohti Ruotsia, Greenpeace vaatii, että se palauttaa hengenvaarallisen lastinsa saman tien Studvikiin, josta se lastinsa haki. Pohjoismaat ovat vaatineet vuosia Sellafieldin jälleenkäsittelylaitoksen sulkemista. Nyt Ruotsi yrittää kuitenkin käyttää laitosta hyväksi päästäkseen eroon jätteestä, josta huolehtimiseen sillä sen enempää kuin Iso-Britannialla ei ole ratkaisua.

- Ydinjätteen sälyttäminen Iso-Britannian huoleksi on Ruotsin omien lakien vastaista ja rikkoo 20 vuotta kestänyttä periaatetta, jonka mukaan Ruotsi ei jälleenkäsittele ydinjätettä. Sellafieldin jälleenkäsittelylaitoksen radioaktiiviset päästöt ovat johtaneet syöpätapauksiin laitoksen lähialueilla ja saaste on levinnyt Norjan rannikolle asti. Ruotsin yritys dumpata ydinjätettä vie uskottavuutta työltä Sellafieldin sulkemiseksi, huomauttaa energia-asiantuntija Martina Krüger.

Lue edellisen päivän actionista Atlantic Ospreyta vastaan

Katso videot perjantain sekä lauantain tapahtumista.

Lue lisää jälleenkäsittelystä ja Sellafieldistä Greenpeacen Iso-Britannian toimiston sivuilta:

FAQs: Reprocessing and Sellafield

Haven't we got enough already - why is more nuclear waste heading our way?

Aiheet