Το κουκί
και το
ρεβίθι...

αυτή είναι η λύση για τα μεταλλαγμένα

Η λύση που ακυρώνει τη χρήση εισαγόμενης μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές, είναι η καλλιέργεια ελληνικών, καθαρών ζωοτροφών. Τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το λούπινο, το μπιζέλι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη, μεταλλαγμένη σόγια που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στις ζωοτροφές. Η χρήση τους στην κτηνοτροφία θα δώσει ανάπτυξη και δουλειές στην περιφέρεια και την ύπαιθρο, θα στηρίξει την τοπική αγροτική παραγωγή και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων.


Το πρόβλημα:
Εισαγωγές μεταλλαγμένης σόγιας

Τα μεταλλαγμένα εισβάλλουν στην Ελλάδα κυρίως μέσα από τις εισαγωγές ζωοτροφών. Μόνο το 2011, η χώρα μας εισήγαγε 400.000 τόνους μεταλλαγμένης σόγιας που προορίζονταν για ζωοτροφή στα ζώα που παράγουν βασικά προϊόντα της διατροφής μας, όπως το γάλα, τα αυγά και το κρέας! Οι εισαγωγές ζωοτροφών εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι μία παράλογη και καταστροφική σπατάλη. Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων αντί να επενδύουν στη χώρα μας και στην προώθηση της καλλιέργειας ντόπιων ποικιλιών για ζωοτροφή, επιλέγουν την εισαγόμενη σόγια. Η σόγια αυτή είναι τις περισσότερες φορές μεταλλαγμένη και ανήκει σε πολυεθνικούς κολοσσούς αγροτεχνολογίας, όπως η Monsanto, που πατεντάρουν τους σπόρους και ελέγχουν τη διατροφή μας.


Η λύση:
Επένδυση
στη χώρα μας
εδώ και τώρα

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει παραγωγική χώρα και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο. Με καλλιέργεια και παραγωγή ντόπιων ποικιλιών για τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας, που απαιτούν λιγότερο νερό, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Για αυτό και οι εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων οφείλουν να κινητοποιηθούν αμέσως και να επενδύσουν σε ελληνικές ζωοτροφές εδώ και τώρα! Αυτό θα εξασφαλίσει πραγματικά 100% ελληνικά ζωικά προϊόντα, χωρίς μεταλλαγμένα, όπως πολλές από αυτές σπεύδουν να αναγράψουν και στις συσκευασίες τους.


Aκτιβιστές έγραψαν σε ακαλλιέργητο χωράφι το μήνυμα «Εισαγόμενες Μεταλλαγμένες Ζωοτροφές» και μετά το όργωσαν.



Γιατί κουκί
και ρεβίθι
8 + 1 λόγοι

Τα «ταπεινά» ψυχανθή της ελληνικής γης, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τα ζώα. Μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια την εισαγόμενη σόγια στις ζωοτροφές, με πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία μας:


1. Δεν είναι μεταλλαγμένα. Οι σπόροι τους δεν ελέγχονται και δεν πατεντάρονται από τους πολυεθνικούς κολοσσούς αγροτεχνολογίας.

2. Μειώνουν σημαντικά την αντίστοιχη "αιμορραγία" συναλλάγματος.

3. Δεν χρειάζονται λιπάσματα. Λειτουργούν τα ίδια ως φυσικό λίπασμα και αυξάνουν την απόδοση των καλλιεργειών.

4. Απαιτούν ελάχιστα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Αυτό δεν σημαίνει μόνο προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Σημαίνει και χαμηλότερα κόστη παραγωγής για τους αγρότες.

5. Δεν χρειάζονται πότισμα και καλλιεργούνται παντού. Ευδοκιμούν σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία.

6. Αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών ζωικών προϊόντων. Ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους, στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά ζωικών προϊόντων.

7. Ανοίγουν ορίζοντες για απασχόληση και τοπική ανάπτυξη μέσα από νέες καλλιέργειες και δημιουργούν ευκαιρίες για ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή και επιστροφή στην περιφέρεια.

8. Μπορούν να αντικαταστήσουν μη ανταγωνιστικές και περιβαλλοντικά ζημιογόνες, γεωργικές δραστηριότητες (όπως ο καπνός) ή να ξεκουράσουν τα εξαντλημένα από τη συνεχόμενη μονοκαλλιέργεια των σιτηρών, σταροχώραφα.

9. Εμπλουτίζουν τα εδάφη της χώρας. Αρκετά από τα ελληνικά εδάφη είναι πολύ φτωχά και η καλλιέργεια ψυχανθών αποτελεί ένα φυσικό τρόπο εμπλουτισμού των χωραφιών.

Από το
χωράφι…

Σύρε το ποντίκι σου πάνω στη φωτογραφία και επίλεξε τα εικονίδια για να δεις πώς θερίζεται ένα χωράφι που έχει καλλιεργηθεί με κουκί.


Panorama

…στις ζωοτροφές

Σύρε το ποντίκι σου πάνω στη φωτογραφία και επίλεξε τα εικονίδια για να δεις πώς μεταποιείται το κουκί σε ζωοτροφή.



Panorama

Γίνεται και συμφέρει

Η παραγωγή ντόπιων ζωοτροφών είναι πιο εύκολη και φτηνή για τους παραγωγούς, καθώς τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά δεν χρειάζονται πότισμα και λίπασμα. Έτσι, δημιουργούνται ευκαιρίες για ενασχόληση παλιών και νέων αγροτών με την αγροτική παραγωγή και επιστροφή στην περιφέρεια. Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι οι εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων να επενδύσουν στη χώρα μας, να στηρίξουν τους Έλληνες παραγωγούς και να δημιουργήσουν τη ζήτηση για ντόπιες, καθαρές ζωοτροφές.


Η Greenpeace ζητά:


1. Aπό όλες τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να σταματήσουν να σπαταλούν ελληνικά χρήματα για εισαγωγή ζωοτροφών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι μεταλλαγμένο, και να ξεκινήσουν αμέσως να επενδύουν σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά που εξασφαλίζουν καθαρές ζωοτροφές.

2. Aπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ενισχύσει την καλλιέργεια ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα ωφελήσουν τους αγρότες, τη γεωργία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας.

Έλα μαζί μας


Διάδωσέ το

Η δράση μας στηρίζεται
αποκλειστικά και μόνο στις δωρεές πολιτών.
Yποστήριξέ μας >>>

greenpeace.org/forestsolutions greenpeace.org/forestsolutions greenpeace.org/forestsolutions greenpeace.org/forestsolutions greenpeace.org/forestsolutions greenpeace.org/forestsolutions greenpeace.org/forestsolutions greenpeace.org/forestsolutions greenpeace.org/forestsolutions