Rainbow Warrior

σελίδα - 16 Ιουλίου, 2011
Το πρώτο πλοίο του στόλου μας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εδικά για την Greenpeace. Αυτό σημαίνει ότι το Rainbow Warrior δεν είναι μόνο ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον πλοία. Είναι επίσης και ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε εκστρατεία.

Το Rainbow Warrior 2 αντικατέστησε το πρώτο Rainbow Warrior μετά τη βύθισή του που προκλήθηκε από βόμβες που τοποθετήθηκαν στο σκάφος από μυστικούς πράκτορες της Γαλλίας το 1985. Στις 16 Αυγούστου του 2011 αποσύρθηκε από τη δράση με τη Greenpeace, έπειτα από 22 ακούραστα χρόνια στην πρώτη γραμμή των εκστρατειών μας. Σε αυτό το διάστημα βοήθησε να τερματιστούν οι πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό, σταμάτησε φορτία άνθρακα σε λιμάνια και καταστροφικές μεθόδους αλιείας – κι αυτές είναι λίγες μόνο από τις πετυχημένες δράσεις στις οποίες συμμετείχε.

Το Rainbow Warrior 3, που ξεκίνησε τα ταξίδια τους στις 14 Οκτωβρίου 2011, είναι έτοιμο να συνεχίσει αυτή τη σπουδαία κληρονομιά. Μάλιστα είναι καλύτερα εξοπλισμένο από οποιοδήποτε άλλο καράβι της Greenpeace για να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών προβλημάτων διεθνώς.

Ένα πλοίο φτιαγμένο για περιβαλλοντικές εκστρατείες

Η πρώτη αποστολή της Greenpeace πραγματοποιήθηκε με ένα παλιό και «γερασμένο» αλιευτικό σκάφος. Από τότε κάθε επόμενο πλοίο που χρησιμοποιείται από την οργάνωση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εκστρατειών μας. Με το νέο Rainbow Warrior είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να ξεκινήσουμε την κατασκευή ενός πλοίου από την αρχή.

Ένα γρήγορο και αξιόπιστο πλοίο

Το Rainbow Warrior 3 είναι τόσο γρήγορο όσο πολλά βιομηχανικά σκάφη, με φουσκωτά σκάφη που μπορούν να βρεθούν στο νερό και να αναλάβουν δράση μέσα σε λίγα λεπτά - ακόμη και σε κύματα ύψους έως 3.5 μέτρα. Το πλοίο επίσης διαθέτει ελικοδρόμιο, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε από ψηλά να ελέγχουμε τη θάλασσα για να εντοπίσουμε παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες ή παράνομα φορτία ξυλείας.

Μια βάση για επιστημονική έρευνα

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει εξειδικευμένο εξοπλισμό βάρους έως 8 τόνους. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορούν να διεξαχθούν επιστημονικές εργασίες πάνω στο σκάφος. Με την υποστήριξη της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας η Greenpeace συμβάλλει στην ανάπτυξη της γνώσης σχετικά με το τι συμβαίνει στα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Ένας πλωτός κόμβος τηλεπικοινωνιών

Το δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών του πλοίου, που περιλαμβάνει μια ενσωματωμένη ανερχόμενη δορυφορική ζεύξη, δίνει τη δυνατότητα στο νέο Rainbow Warrior να μεταδίδει ζωντανά εικόνες από το πεδίο των περιβαλλοντικών εγκλημάτων απευθείας στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Υπόδειγμα κατασκευής πράσινου πλοίου

Το Rainbow Warrior 3 θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς το περιβάλλον μπορεί να γίνει ένα πλοίο τέτοιου τύπου. Οι έμπειροι μηχανικοί με τους οποίους συνεργαστήκαμε στην κατασκευή του, μας βοήθησαν να το πετύχουμε.

Το πλοίο πλέει κυρίως με τη δύναμη του ανέμου. Έχει ένα σκελετό καταρτιού τύπου Α και ύψους 55 μέτρων που μπορεί να έχει περισσότερα ιστία από ένα κοινό κατάρτι του ίδιου μεγέθους. Ο σχεδιασμός αυτός χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε ένα σκάφος του μεγέθους του Rainbow Warrior.

Το πλοίο έχει και ηλεκτρικές μηχανές για τις περιπτώσεις που ο καιρός δεν είναι κατάλληλος για πλεύση με πανιά. Και αυτές όμως είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε η λειτουργία τους να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Μέσα στο πλοίο μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι και 59 κυβικά μέτρα ακάθαρτου ύδατος, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για απόρριψή τους στη θάλασσα. Επιπλέον, τα λύματα καθαρίζονται και ανακυκλώνονται με ένα ειδικό σύστημα βιολογικού φιλτραρίσματος.

Τα οικολογικά διαπιστευτήρια του Rainbow Warrior 3 περιλαμβάνουν:

 • Γάστρα με μορφή σχεδιασμένη για μέγιστη ενεργειακή απόδοση

 • Σκελετός καταρτιού τύπου Α και πανιά βελτιστοποιημένα για αποτελεσματικές πλεύσεις

 • Ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης (7 κόμβοι με μόνο 300kW)

 • Εκτενής περιβαλλοντική αξιολόγηση του πλοίου

 • Ανώτατα περιβαλλοντικά πρότυπα όλων των μηχανών (σύμφωνα με το πιστοποιητικό Βαθμίδας ΙΙ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού – IMO Tier-II)

 • Χαρακτηρισμός κλάσης πράσινου πλοίου με Πράσινο Διαβατήριο

 • Χαρακτηρισμός κλάσης εθελοντικής περιβαλλοντικής προστασίας

 • Σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων που ελαχιστοποιεί τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) και μικροσωματιδίων

 • Βιολογικός επεξεργασία λυμάτων και ακάθαρτου ύδατος

 • Κεντρικό σύστημα πλήρωσης και εξαερισμού για καύσιμα και λάδια για την αποφυγή διαρροών

 • Σύστημα βαφής φιλικό προς το περιβάλλον

Η κατασκευή ενός πολεμιστή

Η κατασκευή του πλοίου ήταν μια ευχάριστη πρόκληση για όλους τους συμμετέχοντες. Οι ειδικοί δεν κατασκεύαζαν απλώς ένα πλοίο υψηλής τεχνολογίας. Έπρεπε επίσης να φροντίσουν να πληροί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Το ναυπηγείο στο Gdansk της Πολωνίας ξεκίνησε τις εργασίες στο σκαρί του πλοίου το καλοκαίρι του 2010. Οι 340 τόνοι ατσαλιού που το σχημάτισαν μεταφέρθηκαν έπειτα στο ναυπηγείο Fassmer κοντά στη Βρέμη της Γερμανίας, όπου ολοκληρώθηκε ο εξοπλισμός του.

Εκεί, το καφέ στο χρώμα της σκουριάς σκαρί βάφτηκε με ένα πολύ πιο κατάλληλο χρώμα: το πράσινο της Greenpeace. Το περιστέρι της ειρήνης και τα ζωντανά χρώματα του ουράνιου τόξου μετέτρεψαν τελικά το νέο σκάφος στο τρίτο Rainbow Warrior.

Μπήκε στο νερό για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2011 και καθελκύστηκε επίσημα στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου.

Προδιαγραφές

 • Λιμάνι νηολόγησης:  Άμστερνταμ, Ολλανδία

 • Τύπος πλοίου: Γιοτ μηχανοκίνητο ιστιοφόρο, με ελικοδρόμιο

 • Κλάση: Germanischer Lloyd με Πράσινο Διαβατήριο

 • Συνολικό μήκος: 57.92 μέτρα

 • Πλάτος (μέγιστο): 11.30 μέτρα

 • Βύθισμα (μέγιστο): 5.15 μέτρα

 • Ύψος από την ίσαλο γραμμή: 54.25 μέτρα

 • Ολική χωρητικότητα:  855

 • Εξάρτηση: Staysail Schooner, 2 κατάρτια με σκελετό τύπου Α με 5 πανιά

 • Επιφάνεια ιστίων: 1255 τετραγωνικά μέτρα

 • Υπηρεσιακή ταχύτητα / Μέγιστη ταχύτητα: 7 κόμβοι / 15 κόμβοι

 • Κύρια και βοηθητική μηχανή: Caterpillar, πιστοποιητικό Βαθμίδας ΙΙ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού – IMO Tier-II)

 • Αυτονομία: έως 9.500 ναυτικά μίλια

 • Ενδιαίτηση: 30 άτομα

 

Ένας φάρος ελπίδας

Όλα τα πλοία της Greenpeace είναι ξεχωριστά, αλλά το νέο Rainbow Warrior είναι μοναδικό στο είδος του. Παίζει ρόλο κλειδί στις εκστρατείες μας, επιτρέποντάς μας να είμαστε παρόντες και να αναλαμβάνουμε δράση για να αποτρέπουμε τα περιβαλλοντικά εγκλήματα σε όλο τον πλανήτη.

«Από την πρώτη φορά που άνοιξε πανιά το 1978, το Rainbow Warrior βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Διευθυντής της Greenpeace International κατά την τελετή τοποθέτησης της καρίνας του πλοίου – η οποία παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη της κατασκευής ενός σκάφους. Η τελετή έγινε στις 10 Ιουλίου του 2010, στην 25η επέτειο της βύθισης του πρώτου Rainbow Warrior.

Το νέο μας σκάφος είναι ένα σύμβολο για τη μη βίαιη άμεση δράση και ένας φάρος ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

 

Κατηγορίες