«Θα ζητήσουμε μαζί με τους μαθητές μας από το συμβούλιο του χωριού να εγκατασταθούν φωτοβολταΐκά πάνελ στη στέγη του σχολείου», μας είπε ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, δάσκαλος στο Λύκειο Παραδεισίου, ένα χωριό στη νοτιοδυτική ακτή της Ρόδου. Ο ίδιος και 8 από τους μαθητές του έμαθαν για την ηλιακή ενέργεια και εγκατέστησαν μαζί μας ένα φωτοβολταΐκό σύστημα ισχύος 2KWp. Όλα αυτά συνέβησαν στο σπίτι της κα Πάττα, μίας μητέρας άνεργης που μεγαλώνει μόνη της τον 5χρονο γιο της το Χρήστο και πλέον θα μπορέσει να πάρει μία ανάσα και να μειώσει αισθητά το λογαριασμό του ρεύματος.

Η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα για πολλές οικογένειες. Η Greenpeace ξεκίνησε την εκστρατεία Solarize Greece με στόχο να σταματήσει η χώρα να στηρίζεται για την παραγωγή ενέργειας στα ορυκτά καύσιμα (κυρίως πετρέλαιο και άνθρακα ) αλλά στον λαμπερό ελληνικό ήλιο. Μόνο αυτό μπορεί να βοηθήσει να λυθούν σημαντικά προβλήματα όπως το υψηλό χρέος, η ανεργία και η ρύπανση. Αυτό θελαμε να δείξουμε μέσα από τα σεμινάρια για την ηλιακή ενέργεια για μαθητές λυκείου που πραγματοποιήσαμε και τις εγκαταστάσεις φωτοβολταικών συστημάτων σε φτωχές οικογένειες της Ρόδου.

Η Ρόδος, το νησί του ήλιου, έχει τις περισσότερες ηλιόλουστες μέρες στη χώρα (300) και έχει όλες τις προυποθέσεις γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη. Bρεθήκαμε εκεί για να βοηθήσουμε. Η Vânia μίλησε για την ηλιακή ενέργεια σε μαθητές τοπικών Λυκείων και εγώ βοήθησα όπου χρειαζόταν. Στα εργαστήρια του σχολείου τους εξήγησε τις αρχές της ηλιακής ενέργειας. Μετά τη θεωρία, οι μαθητές κατασκεύασαν ένα πλήρες φωτοβολταϊκό σύστημα, μια ηλιακή λάμπα και έμαθαν πώς να μαγειρεύουν με ηλιακή ενέργεια.

© Denys Tsutsayev / Greenpeace

«Ελπίζω να ακολουθήσω τα βήματα του πατέρα μου και να γίνω ηλεκτρολόγος ή μηχανικός. Θέλω να εγκαταστήσω πολλά φωτοβολταΐκά συστήματα», μας είπε ενθουσιασμένος ο 15χρονος Μιχάλης από το Παραδείσι. Εντυπωσιαστήκαμε από τη σοβαρότητα που έδειξαν οι μαθητές. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, κατανοούσαν αυτό που διακυβεύεται και έδειξαν ενδιαφέρον για οτιδήποτε έχει σχέση με το μέλλον τους. Περίπου οι μισοί από αυτούς έλαβαν μέρος στην εγκατάσταση 2 φωτοβολταϊκών συστημάτων σε χωριά κοντά στη Ρόδο. Κατανόησαν από την πρώτη στιγμή την ανάγκη για καθαρή και ασφαλή ενέργεια καθώς επίσης και την προοπτική μιας πιθανής εργασίας στο μέλλον, και φυσικά τους άρεσε η κοινωνική πτυχή αυτής της δράσης, η συνεργασία με τόσα πολλά και διαφορετικά άτομα.

© Panos Mitsios / Greenpeace

Και η Ελλάδα χρειάζεται τη συνεργασία, χρειάζεται την αίσθηση αλληλεγγύης σε όσους έχουν ανάγκη. Και φυσικά, τη σιγουριά για το μέλλον. Αυτό είναι που εμείς οι ενήλικες θα πρέπει να δώσουμε στους νέους ζητώντας τη συμμετοχή τους όταν σχεδιάζουμε το κοινό μας μέλλον. Αυτό σίγουρα είναι μια καλή αρχή.

Μου φαίνεται απίστευτο ότι η ΔΕΗ -η οποία υποστηρίζεται από παγκόσμιους χρηματοδότε - εξακολουθεί να σχεδιάζει νέα πετρελαϊκά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σε αυτή τη χώρα με τόσο ήλιο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια πραγματική πρωτοπόρος χώρα στην περιοχή της Μεσογείου. Θα μπορούσε να ανταλλάξει το δύσκολο παρόν της με ένα μέλλον που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο από αυτό!

Τις τελευταίες μέρες γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους εδώ στην Ελλάδα, από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace μέχρι τους ανθρώπους στα σχολεία, τα σπίτια και τα καταστήματα της Ρόδου. Γυρίζουμε πίσω στην Ολλανδία γεμάτοι αισιοδοξία: οι Έλληνες έχουν ψυχή και λαμπερό ήλιο. Δύο πολύ σημαντικά πράγματα από την εμπειρία μας για να τα καταφέρουν.


Ο Retze Koen είναι θελοντής και υπεύθυνος για την εκστρατεία Youth Solar στο Ελβετικό γραφείο της Greenpeace 2000-2011 και η Vania Stolze είναι εκπαιδεύτρια σε θέματα ηλιακής ενέργειας της Greenpeace.