Και ξαφνικά, ως κεραυνός εν αιθρία, προέκυψε νέα διατροφική κρίση. Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συναντώνται επειγόντως να αντιμετωπίσουν άλλη μία διατροφική κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά της ποιότητας και των ελέγχων. Και κάπου εδώ τελειώνει το παραμύθι.

Αυτή τη φορά συζητάμε για την πιθανότητα άλογα κούρσας, τίγκα σε φάρμακα δυναμίτη, να έχουν καταλήξει κιμάς στο μπιφτέκι μας. Λίγο πριν συζητούσαμε για τις μελαμίνες και τις κόλλες που είχαν χρησιμοποιηθεί στο γάλα. Πριν από αυτό για τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια που χρησιμοποιήθηκαν σε ζωοτροφές και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Όταν το κοτόπουλο έχει φτάσει να πουλιέται στη λιανική περίπου όσο και τα λαχανικά, είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά. Στο κυνήγι της «μείωσης κόστους», έχουμε κάνει σοβαρές εκπτώσεις στην ποιότητα και δεν είμαστε σοβαροί αν υποκρινόμαστε ότι όλα βαίνουν καλώς. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι σε κάποια προϊόντα η ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και την τιμή πώλησης είναι τεράστια (200%+), δεν αποτελεί έκπληξη αν ο παραγωγός κάνει οτιδήποτε (κυριολεκτικά) για να ρίξει το κόστος. Ο τρόπος που παράγουμε, παράγει διατροφικά σκάνδαλα και στη συνέχεια προσπαθεί να τα ελέγξει, μέχρι να ξεσπάσει το επόμενο.

Κάτι είναι εντελώς λάθος στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την αναζήτηση της λύσης από την παραγωγή και τις τιμές, ώστε οι παραγωγοί να έχουν ένα βιώσιμο εισόδημα, να μην έχουν οι μεσάζοντες υπερκέρδη και οι καταναλωτές υποφερτές τιμές σε ποιοτικά προϊόντα. Στις μέρες μας, δεν υπάρχει άλλος χώρος για υποκρισία. Η λύση δεν είναι οι έλεγχοι κατόπιν εορτής!

ΥΓ. Και ένα «αποκλειστικό» για κλείσιμο: υπάρχει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα, με αφορμή την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών παγκοσμίως. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η «πιστοποιημένη» καθαρή σόγια θα βρεθεί να είναι επιμολυσμένη με μεταλλαγμένη. Οι βιομηχανίες θα ζητούν αποδεκτό όριο επιμόλυνσης και το κράτος θα μιλάει ακόμη (δεν σημαίνει ότι τους κάνουν κιόλας) για περισσότερους ελέγχους. Και θα έχουμε βάλει τα μεταλλαγμένα μόνοι μας στο σπίτι μας! Αν όμως αντί για σόγια επιλέγαμε κύριε υπουργέ το κουκί και το ρεβίθι μας.