Ήταν στις αρχές καλοκαιριού και πέρασε στα ψιλά. Ευτυχώς, όχι για όλους. Η πολυεθνική των μεταλλαγμένων, η εταιρεία Monsanto, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά. Εντάξει, μην το παρακάνουμε: ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλες τις αιτήσεις για νέες καλλιέργειες μεταλλαγμένων που εκκρεμούν. Και δεν είναι λίγες. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και μετέφερε τα μηνύματά της σε Ανατολή, Νότο και Δύση, περιοχές όπου η εταιρεία προσπαθεί να επεκτείνει την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων της.

Η Monsanto δεν είναι απλώς μια εταιρεία που ασχολήθηκε και με την προώθηση των μεταλλαγμένων. Είναι η ναυαρχίδα της αγροτικής βιοτεχνολογίας που εκφράζεται με την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, το πατεντάρισμα ζωντανών οργανισμών ή τμημάτων του DNA ή φυσικών διεργασιών (αυτό που συχνά χαρακτηρίζεται ως βιο-πειρατεία). Είναι η εταιρεία που κατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας αγοράς μεταλλαγμένων σπόρων. Η διείσδυση των μεταλλαγμένων διεθνώς έχει τη σφραγίδα της.

Η Monsanto έδειξε από την αρχή μεγάλο ενδιαφέρον για τη μικρή Ελλάδα. Ίσως δεν το γνωρίζετε αλλά, η μικρή Ελλάδα είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους παραγωγούς (μέχρι τις αρχές της δεκαετίας ’00) παγκοσμίως στην παραγωγή βαμβακιού αλλά και βιομηχανικής ντομάτας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η Monsanto άρχισε από νωρίς να πολιορκεί τη χώρα μας για να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά (μεταλλαγμένων) σπόρων βαμβακιού. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά υφυπουργός της εποχής εκείνης “ο Αμερικανός πρέσβης ήταν ο πρώτος που ζητούσε συνάντηση με κάθε νέο υπουργό περιβάλλοντος και γεωργίας, αποκλειστικά για το θέμα των μεταλλαγμένων”.

Και φυσικά δεν το αφήσαμε να περάσει έτσι. Θυμώσαμε με τα παιχνίδια που παίζονται με τη διατροφή μας πίσω από την πλάτη μας, αναλάβαμε δράση μαζί σας, επιμείναμε, είχαμε δίκιο, κερδίσαμε. Έτσι απλά. Ναι, έτσι απλά.

Το θεατρικό έργο που ξεκίνησε με το “Mα δε μπορείτε να τα βάλετε μαζί τους, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω”, είχε σαν επίλογο το “Mαζί, ακόμα κι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε”. Στη χώρα μας καταφέραμε (ναι, εμείς μαζί) να απαγορευτούν τόσο οι πειραματικές όσο και οι εμπορικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων σπόρων. Τα μεταλλαγμένα δεν απουσιάζουν από τα ελληνικά ράφια επειδή το απαγορεύει η νομοθεσία, αλλά επειδή τα απορρίπτουν οι καταναλωτές.

Η Monsanto (η εταιρεία του Agent Orange στον πόλεμο του Βιετνάμ) μαζεύει τα μπογαλάκια της και φεύγει από την Ευρώπη. Έτσι απλά!

Θέλω να μοιραστώ αυτή την είδηση μαζί σας για πολλούς λόγους. Να μερικοί μόνο από αυτούς:

  • Άγρια χαρά. Δεν μπορώ να την κρύψω. Όπως και πολλοί άλλο φίλοι και συνεργάτες, έφαγα τα «νιάτα μου» σε αυτή την προσπάθεια. Με επιτυχίες και αποτυχίες. Το κερασάκι στην τούρτα (η αναγνώριση από τη Monsanto ότι δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτήν στην Ευρώπη) είναι η καλύτερη κατάληξη.

  • Μεταλαμπάδευση. Η εταιρεία δε χάθηκε από προσώπου γης. Οι μεταλλαγμένες πατέντες της αναζητούν χώρο σε Ασία Αφρική και Λατινική Αμερική (τη Β. Αμερική την έχουν κατακτήσει πλήρως). Έχουμε λοιπόν να πούμε πολλά σε παραγωγούς, αγρότες, ακτιβιστές, βιομηχανίες τροφίμων και supermarkets σε κάθε άκρη του πλανήτη.

  • Ανατροπή. Μάχες που μοιάζουν χαμένες εξ αρχής καταλήγουν σε ανέλπιστες νίκες αν βρεθούν αποφασισμένοι άνθρωποι που με επιμονή και υπομονή θα βάλουν στο πλάι τις διαφορές του και θα βγάλουν μπροστά τους κοινούς τους στόχους.

  • Ελπίδα. Ακόμα και κολοσσοί πολλών δις μπορεί να κάνουν πίσω στην επιμονή ενός μυρμηγκιού (ή πιο σωστά πολλών αποφασισμένων μυρμηγκιών). Για να γίνει αυτό δεν αρκεί κάποια επικοινωνιακή δεινότητα όσο επιμονή, αποφασιστικότητα και η διάθεση να ξεβολευτούμε και να ξεβολέψουμε. Και αυτή η ελπίδα είναι πολύτιμη στις μέρες μας, όπου δεκάδες περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά κεκτημένα χάνονται εν ριπή οφθαλμού στο όνομα της οικονομικής κρίσης.

  • Aim high. Για πολλούς η δράση μας ενάντια στη Monsanto ήταν ένα απονενοημένο εγχείρημα. Kι όμως τα καταφέραμε! Επόμενο βήμα: η Αρκτική μέσα από την εκστρατεία μας Save the Arctic. Η σωτηρία της Αρκτικής ξεκινάει με μια …ποδηλατάδα!

Κυρία Monsanto σας ευχαριστούμε για την είδηση. Την χρειαζόμασταν όσο δε φαντάζεστε. Για να συνεχίσουμε να μην υποχωρούμε.

Υ.Γ.: Για να μην ξεχνιόμαστε και χαλαρώνουμε, τα μεταλλαγμένα συνεχίζουν και φτάνουν στη διατροφή μας μέσα από τις ζωοτροφές. Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας φτάνουν κάθε χρόνο στο πιάτο αγελάδων και πουλερικών. Γι αυτό επιμένουμε (ακόμα και χωρίς τη Monsanto) στο κουκί και στο ρεβίθι. Και σας θέλουμε μαζί μας και σε αυτή την μάχη. Για να την κερδίσουμε.