Ζεστασιά “έξυπνα” και οικονομικά

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας, δυσκολεύεται δηλαδή να πληρώσει το κόστος για μια επαρκή θέρμανση ή ψύξη του σπιτιού του ή/και τους λογαριασμούς του ρεύματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να φερθούμε έξυπνα ανάλογα και με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Να περιορίσουμε τις δαπάνες για θέρμανση και να θωρακίσουμε σωστά το σπίτι μας, ή, αν μπορούμε, να στραφούμε σε εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης και να απαλλαγούμε για πάντα από το πανάκριβο πετρέλαιο.

Πόσο λοιπόν θα πληρώσουμε φέτος σε πετρέλαιο και πόσο θα πληρώναμε αντίστοιχα αν χρησιμοποιούσαμε το κλιματιστικό ή αν είχαμε ένα εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης;

Συμπληρώσε στο πεδίο παρακάτω τα λίτρα πετρελαίου που χρησιμοποίησες πέρυσι και δες το προβλεπόμενο κόστος σε ευρώ για φέτος ανά διαφορετικό σύστημα θέρμανσης, αλλά και τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 που θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα. 

Αν καταναλώνεις:    λίτρα πετρελαίου

Σύγκριση κόστους θέρμανσης ανάλογα με την κατανάλωσή σου σε πετρέλαιο:

κλιματιστικό (μέση εκτίμηση)
Γεωθερμία
Βιομάζα (Pellets)
Φυσικό Αέριο
Πετρέλαιο
 
 
 
 
 

Σύγκριση με βάση τις εκπομπές CO2 ανά τεχνολογία (τόνοι):

κλιματιστικό (μέση εκτίμηση)
Γεωθερμία
Βιομάζα (Pellets)
Φυσικό Αέριο
Πετρέλαιο
 
 
 
 
 

 

Σημείωση:  Τα κλιματιστικά θερμαίνουν τον αέρα και όχι τα σώματα με αποτέλεσμα διαφορετική ποιότητα θέρμανσης ανά παραγόμενη θερμική κιλοβατώρα. Στην πράξη πολλές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη χρήση τους προκειμένου να επιτευχθούν παρόμοια επίπεδα θερμικής άνεσης. Για τις ανάγκες του παρόντος, εκτιμάται μέση απόδοση κλιματιστικών (COP) 2,5 και αυξημένη τιμή ηλεκτρικής κιλοβατώρας (αλλαγή κλίμακας στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω αυξημένης κατανάλωσης).

Βασικές παραδοχές:

  • σύγκριση βάσει παραγόμενης θερμικής kWh
  • τιμή πετρελαίου 1,30 €/λίτρο 
  • φυσικό αέριο περίπου 30% φθηνότερο
  • Μέση τιμή πέλετς 320 €/τόνος
  • Τιμή ηλεκτρικής kWh 19 λεπτά
  • Συντελεστής θερμικής απόδοσης (COP) κλιματιστικών 2,5
  • Συντελεστής θερμικής απόδοσης (COP) γεωθερμίας 5