Τι μπορείς να κάνεις

σελίδα - 12 Αυγούστου, 2010
Καλώς ήρθες στην εποχή της Ενεργειακής Επανάστασης! Στην εποχή που ο ρόλος των πολιτών στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, είναι ο πιο σημαντικός. Οι αλλαγές που κάνουμε στο δικό μας τρόπο ζωής –στην καθημερινότητά μας, αλλά και την πολιτική μας στάση- έχουν μεγάλη σημασία. Και είναι οι μικρές αλλαγές, που κάνουν τη διαφορά.

Σε καλούμε λοιπόν, να χρησιμοποιήσεις τη δύναμή σου και να γίνεις Ενεργειακός Επαναστάτης!

•    Ενημερώσου! Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η ενημέρωση στο θέμα των κλιματικών αλλαγών και τις συνέπειές τους, ενισχύει τη θέληση των πολιτών να αναλάβουν δράση.

•    Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις! Ξεκίνα με απλές και μικρές αλλαγές – όπως αυτές που παρέχονται πιο κάτω – και συνέχισε με πιο απαιτητικές. Οι πληροφορίες που θα βρεις εδώ θα σου δείξουν τον τρόπο!

•    Πείσε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Μετάδωσέ τους το πάθος σου! Ξεκίνα με την οικογένεια και τους φίλους σου και συνέχισε με τους συναδέλφους σου, τους συμμαθητές σου και τους συμφοιτητές σου.

•    Διαμαρτυρήσου! Ανάλαβε δράση, αναζήτησε σχετικές πρωτοβουλίες και πάρε μέρος σε αυτές.

•    Μπορούμε να σταματήσουμε τις κλιματικές αλλαγές! Αρκεί να επιλέξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας: είναι ρεαλιστικό, εφικτό και απαραίτητο για να σώσουμε τον πλανήτη μας!

Όλοι μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τις κλιματικές αλλαγές! Ξεκίνα με απλές και μικρές αλλαγές και συνέχισε με πιο απαιτητικές.


10 συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας!

1. Προτίμησε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας! Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 80% σε σχέση με τις λάμπες πυρακτώσεως. Μην ξεχνάς ποτέ τα φώτα αναμμένα, όταν δεν τα χρειάζεσαι!

2. Προτίμησε τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές! Εάν πρόκειται να αγοράσεις νέες ηλεκτρικές συσκευές, προτίμησε αυτές που είναι ενεργειακής κλάσης A++. Ακόμα και αν έχουν διαφορά στην τιμή, η απόσβεση του επιπλέον κόστους θα γίνει πολύ γρήγορα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης.

3. Κλείνε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη! Όταν αφήνεις τις συσκευές (τηλεόραση, στερεοφωνικό, DVD player) σε κατάσταση standby εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια που μπορεί να ανέρχεται στο 5-10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού. Μπορείς να συνδέσεις πολλές συσκευές σε ένα πολύπριζο με διακόπτες και να κλείνεις την παροχή ρεύματος όταν δεν τις χρησιμοποιείς.

4. Εξοικονόμησε ενέργεια με τον υπολογιστή σου! Πάτησε το κουμπί ‘sleep’ για το χρονικό διάστημα που δε χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου και βγάλε τον από την πρίζα το βράδυ. Εάν πρόκειται να αγοράσεις νέο υπολογιστή, προτίμησε επίπεδη οθόνη ή φορητό υπολογιστή, που έχουν χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Κλείνε τα περιφερειακά συστήματα (εκτυπωτές, ηχεία κλπ.) όταν δεν τα χρησιμοποιείς.

5. Μαγείρεψε έξυπνα! Μαγείρεψε σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες, με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό, κλείσε το μάτι της κουζίνας και άσε το φαγητό σου να μαγειρεύεται πάνω στο ζεστό μάτι. Απόφυγε να προθερμαίνεις το φούρνο και να ανοίγεις άσκοπα την πόρτα του.

6. Εγκατάστησε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Στην Ελλάδα ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 1,5 - 2 m2 / άτομο, επαρκεί για να ζεστάνει το νερό που χρειαζόμαστε για μπάνιο και πλύσιμο (ρούχων και πιάτων). Μην ξεχνάς ότι ένα μεγάλο ποσοστό του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται στο νερό που θερμαίνει ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας.

7. Φρόντισε για τη σωστή μόνωση του σπιτιού σου! Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30%

8. Εκμεταλλεύσου το φυσικό δροσισμό! Πριν καταφύγεις στο κλιματιστικό, αναζήτησε άλλες, οικονομικότερες και φιλικές προς το περιβάλλον, λύσεις. Η δροσιά από τον γνωστό σε όλους ανεμιστήρα μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερη αν κρατάμε κουρτίνες και πατζούρια κλειστά κατά τη διάρκεια της μέρας και αερίζουμε το βράδυ, και αν βάψουμε τους εξωτερικούς τοίχους με ανοιχτά χρώματα.

9. Προτίμησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή το περπάτημα για να φτάσεις στον προορισμό σου και μείωσε έτσι τη χρήση αυτοκινήτου. Διάβασε κι άλλους τρόπους για να μειώσεις την κατανάλωση πετρελαίου  στη ζωή σου!

10. Εγκατάστησε στην ταράτσα σου ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας και κέρδισε χρήματα ενώ προστατεύεις το περιβάλλον.

Εφαρμόζεις κάποια από τα παραπάνω στην καθημερινότητα σου; Αισθάνεσαι ‘έτοιμος’ να γίνεις Ενεργειακός Επαναστάτης;

Κατέβασε το εγχειρίδιο του Ενεργειακού Επαναστάτη και ενημερώσου για τις κλιματικές αλλαγές, το όραμα της Greenpeace και πώς μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε σήμερα για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο χωρίς την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της καταστροφής του περιβάλλοντος!