Μία μόνιμη απειλή για τον πλανήτη, τους ανθρώπους και την ειρήνη

Είναι επικίνδυνη, πανάκριβη και εντελώς αχρείαστη για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες. Επιπλέον, όσο παραμένουμε δέσμιοι της χρήσης της μειώνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κλιματικές αλλαγές. Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί ένα από τα βασικότερα εμπόδια για να ζήσουμε σε έναν ειρηνικό και βιώσιμο πλανήτη.

Η Greenpeace γεννήθηκε το 1971 όταν μια ομάδα ακτιβιστών αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι τη ζώνη πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ στην Αμτσίκα της Αλάσκα, με σκοπό να σταματήσει τις επικείμενες πυρηνικές δοκιμές και να διαδηλώσει υπέρ της ειρήνης. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε, αλλά η παγκόσμια κοινή γνώμη μετατράπηκε σε κατακραυγή. Σήμερα, μετά από 40 χρόνια, καμιά από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις δεν πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές.

Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν: η χρήση πυρηνικών για την παραγωγή ενέργειας σημαίνει ότι πολλές οικονομίες παραμένουν εγκλωβισμένες σε ένα πανάκριβο ενεργειακό μοντέλο που δε λύνει κανένα από τα προβλήματα που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει. Ο κίνδυνος διάδοσης των πυρηνικών όπλων παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ, ενώ χιλιάδες τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων παράγονται ετησίως χωρίς πραγματικά να γνωρίζουμε τι να τα κάνουμε. Επιπλέον, το πρόσφατο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα (όπως και το Three Mile Island και το Τσερνόμπιλ που προηγήθηκαν) μας υπενθύμισε με τον πλέον δραματικό τρόπο τους εγγενείς κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας και ότι δεν υπάρχει τρόπος να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Η Greenpeace ζητάει από τις κυβερνήσεις να απεξαρτηθούν από τις βρώμικες πηγές ενέργειας, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και τα πυρηνικά, με την υιοθέτηση σχεδίου για 100% καθαρή ενέργεια στην ηλεκτροπαραγωγή ως τα μέσα του αιώνα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές και να διασφαλίσουμε πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε τώρα:

Τελευταίες ενημερώσεις

 

Κίνδυνος για πυρηνικό ατύχημα από πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ

νέο | 30 Απριλίου, 2015 στις 17:57

Πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ απειλεί με απελευθέρωση ποσότητας ραδιενέργειας ίση με μεγάλο πυρηνικό ατύχημα.

Ο λαός της Ιαπωνίας φωνάζει "ΟΧΙ" στα πυρηνικά!

νέο | 2 Ιουλίου, 2012 στις 12:29

Περισσότεροι από 100.000 Ιάπωνες –πρωτοφανής αριθμός για τα δεδομένα της χώρας– βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την παράλογη και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης, να θέσει ξανά σε λειτουργία τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας.

Έκρηξη σε εγκατάσταση επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στη Γαλλία

νέο | 13 Σεπτεμβρίου, 2011 στις 16:05

Μετά την έκρηξη στις εγκαταστάσεις της Centraco στη Γαλλία, οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια του εργάτη που έχασε τη ζωή του, καθώς και με τους τραυματίες. Η Greenpeace δηλώνει κατηγορηματικά ότι πρώτο μέλημα της γαλλικής κυβέρνησης είναι...

1 - 3 από 41 αποτελέσματα.

Κατηγορίες