Greenpeace

 

Προστατεψε τη Μεσογειο απο τα πλαστικα

Η θάλασσα υποφέρει. Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναθεωρούν τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα απορρίμματα. Πάρε θέση και γίνε μέρος της ευρωπαϊκής συμμαχίας ενάντια στα πλαστικά!
Οι θαλάσσιες χελώνες, οι φάλαινες, τα πουλιά και όλα τα θαλάσσια είδη θα σε ευχαριστούν...

Ζήτα τώρα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, να δράσει ενάντια στην ρύπανση από τα πλαστικά! Δες την επιστολή εδώ.

 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Υποχρεωτικό πεδίο

Υποχρεωτικό πεδίο.

Υποχρεωτικό πεδίο Μη έγκυρο email

Θέλω η Greenpeace να επικοινωνεί μαζί μου σχετικά με αυτό το θέμα και άλλες εκστρατείες

Παράγουμε όλο και περισσότερα πλαστικά μίας χρήσης, που δεν τα χρειαζόμαστε πραγματικά και η ανακύκλωση δεν είναι επαρκής λύση. Το 80% της θαλάσσιας ρύπανσης παγκοσμίως προέρχεται από τα πλαστικά.

Δυστυχώς οι θάλασσές μας έχουν μετατραπεί στη μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου: Τα πλαστικά απειλούν τη θαλάσσια ζωή, εισβάλλουν στην τροφική αλυσίδα και διατηρούνται στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Στη Μεσόγειο πλαστικά υπολείμματα έχουν βρεθεί στο στομάχι ψαριών, πουλιών, χελωνών και φαλαινών. Βοήθησέ μας να το σταματήσουμε.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα ενάντια στην ρύπανση από τα πλαστικά. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, τώρα είναι η στιγμή να αντιστρέψουμε την κατάσταση!

ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ

Απαίτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο:

  • Να διασφαλίσει ότι η αναθεωρημένη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα απορρίμματα θα επιτρέψει στις χώρες της Ε.Ε. να περιορίσουν τις κυριότερες αιτίες δημιουργίας των πλαστικών απορριμάτων και της ρύπανσης.
  • Να πάρει άμεσα μέτρα για να μειώσει στην πηγή το πλαστικό μίας χρήσης και να ενθαρρύνει την αλλαγή νοοτροπίας και την καινοτομία. Ο βασικός τρόπος σκέψης μας πρέπει να είναι: “Μειώνουμε και ξαναχρησιμοποιούμε πριν ανακυκλώσουμε!”

Υπόγραψε εδώ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα πλαστικά σκουπίδια κατακλύζουν το φυσικό μας περιβάλλον. Σύμφωνα με μελέτες, μεταξύ 4,7 και 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Το πλαστικό που φτάνει στη θάλασσα αποσυντίθεται σε όλο και μικρότερα κομμάτια, γίνεται μέρος της τροφικής αλυσίδας, απειλεί θαλάσσιους οργανισμούς και οικοσυστήματα, ενώ πιθανότατα φτάνει και στο πιάτο μας.

Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η Μεσόγειος δεν είναι εξαίρεση, καθώς έχουν εντοπιστεί τεράστιες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών στην ακτογραμμή, στο βυθό και στο νερό.

Η Ευρώπη παίζει βασικό ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία πλαστικού, αφού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο (περίπου 50 εκατομμύρια τόνους ετησίως). Η παραγωγή υλικών συσκευασίας αποτελεί τον συνηθέστερο τρόπο αξιοποίησης του πλαστικού, καλύπτοντας σχεδόν το 40% της συνολικής ζήτησης. Ένα μεγάλο ποσοστό όμως του πλαστικού χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων μίας χρήσης, η αξία των οποίων εκμηδενίζεται ταχύτατα, καθώς καταλήγουν άμεσα σε χωματερές, σε αποτεφρωτήρες και στη θάλασσα.

Το 2014, μόνο το 29,7% των πλαστικών σκουπιδιών ανακυκλώθηκε στην Ευρώπη, με το αντίστοιχο ποσοστό για τα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερο. Το 2012, τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. εξήγαγαν το 50% του πλαστικού που προοριζόταν για ανακύκλωση, δηλαδή περίπου 3,4 εκατομμύρια τόνους (το 2011 η Ελλάδα εξήγαγε 200.000 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού από απόβλητα συσκευασίας). Η αξία αυτής της ποσότητας υπολογίζεται στα 1,7 δις ευρώ.

Παρότι η Ε.Ε. έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι πρωτοπορεί στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, δεν έχει αναλάβει επαρκή δράση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικό και την αξιοποίηση πολύτιμων πόρων που χάνονται από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η αναθεώρηση τριών ευρωπαϊκών Οδηγιών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία δίνει στην Ε.Ε. την ευκαιρία να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου ζητήματος. Σας καλώ να διασφαλίσετε ότι η αναθεωρημένη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα απορρίμματα θα επιτρέψει στις χώρες της Ε.Ε. να περιορίσουν τις κυριότερες αιτίες δημιουργίας των πλαστικών απορριμάτων και της ρύπανσης και να πάρετε άμεσα μέτρα για τη μείωση στην πηγή του πλαστικού μίας χρήσης, την αλλαγή νοοτροπίας και την ενίσχυση της καινοτομίας. Επίσης, σας καλώ να υποστηρίξετε τις ακόλουθες θέσεις στη σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης τον προσεχή Ιούνιο: