Το πρόβλημα (old)

σελίδα - 12 Αυγούστου, 2010
Ο τρόπος που παράγουμε σήμερα τροφή δημιουργεί διαρκώς διατροφικά σκάνδαλα: κοτόπουλα με διοξίνες, τοξικές ουσίες σε χοιρινά, τρελές αγελάδες, μεταλλαγμένα τρόφιμα και ζωοτροφές, κ.α., ενώ το 70% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων ελέγχεται από 10 μόνο εταιρείες.

Η γεωργία ευθύνεται για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η εκτροφή ζώων, από τα οποία προέρχονται τα ζωικά προϊόντα (αυγά, γάλα, κοτόπουλα, γαλακτοκομικά, κ.ά), ευθύνεται για το 18% των εκπομπών. Μόνο στην Ελλάδα, η γεωργία ευθύνεται για περισσότερο από το 8% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας, οι οποίες το 2012 ξεπέρασαν τους 9.075.000 τόνους.

Στη διαδρομή τους από τον παραγωγό και το χωράφι ως το σημείο πώλησης και τον καταναλωτή, η τιμή των τροφίμων αυξάνεται κατά 200%, κέρδος που καρπώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του η βιομηχανία αγροχημικών και οι εταιρείες - μεσάζοντες. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις του σύγχρονου μοντέλου βιομηχανικής γεωργίας στην υγεία και το περιβάλλον, μας κοστίζουν πολύ πιο ακριβά.

Μεταλλαγμένα

Τα μεταλλαγμένα κρύβουν τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και έχουν αποτύχει να μειώσουν την πείνα στον πλανήτη, όπως υπόσχονταν οι εταιρείες που τα κατασκεύασαν και τα εμπορεύονται. Αντιθέτως, οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τους αγρότες που τα καλλιέργησαν, ενώ δεν έχουν ωφελήσει κανέναν, παρά μόνο τις αγροχημικές εταιρείες (Monsanto, Syngenta, Bayer, κ.ά). Σήμερα μόνο το 0,5% των αγροτών παγκοσμίως καλλιεργεί μεταλλαγμένα. Η πείνα δεν οφείλεται στην έλλειψη τροφίμων, αλλά σε πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αιτίες. Απαιτεί πολιτικές λύσεις και όχι βιομηχανική γεωργία και μεταλλαγμένες καλλιέργειες.

Η γη παράγει επαρκή ποσότητα τροφίμων για να θρέψει ολόκληρο τον πληθυσμό της. Ενδεικτικό του άνισου και άδικου τρόπου παραγωγής και κατανομής της τροφής παγκοσμίως είναι ότι την ίδια στιγμή που 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πέφτουν κάθε μέρα για ύπνο νηστικοί, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 30% των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια.

Φυτοφάρμακα

Η αλόγιστη και υπερβολική χρήση συνθετικών λιπασμάτων και τοξικών χημικών (κυρίως φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων) έχει πολλά αρνητικά:

  • ρυπαίνει τα νερά και τα εδάφη, τη βάση δηλαδή για την παραγωγή υγιεινής και ασφαλούς τροφής.
  • Τα επικίνδυνα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα απειλούν με αφανισμό τις μέλισσες και τα υπόλοιπα έντομα - επικονιαστές, χωρίς τα οποία χάνουμε το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων (στην Ευρώπη μόνο, περισσότερα από 4.000 είδη λαχανικών “δένουν” καρπό χάρη στους ακούραστους επικονιαστές).

Στην Ελλάδα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένης και επιζήμιας εφαρμογής του μοντέλου βιομηχανικής γεωργίας στη χώρα μας, είναι η παραγωγή ζωοτροφών. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας μπορεί να παράγει ποιοτικές και ασφαλείς πρώτες ύλες, όπως πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά (κουκιά, ρεβίθια, μπιζέλια, λούπινα) η παραγωγή ζωοτροφής στηρίζεται σε εισαγωγές μεταλλαγμένης σόγιας από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, οι οποίες κοστίζουν ετησίως περίπου τα 500 εκατομμύρια ευρώ!

 

 

Κατηγορίες