Η λύση

Η λύση υπάρχει και λέγεται βιώσιμη γεωργία. Ωφελεί τη χώρα μας και τους ανθρώπους και παράγει ασφαλή και υγιεινή τροφή χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον. Είναι ασφαλής, εφικτή και εφαρμόζεται ήδη σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Τι κερδίζουμε με τη βιώσιμη γεωργία;


Η βιώσιμη γεωργία αυξάνει την απόδοση των καλλιεργειών και μπορεί να παράξει περισσότερη τροφή σε σχέση με τη συμβατική γεωργία.

Ο έλεγχος της παραγωγής τροφής επιστρέφει από τα χέρια των πολυεθνικών κολοσσών στα χέρια εκείνων που την παράγουν. Το 40% του πληθυσμού του πλανήτη (περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι) είναι αγρότες μικρής κλίμακας που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της τροφής μας. Στην Ελλάδα, στην αγροτική παραγωγή υπάρχουν περισσότερες από 500.000 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης με αγροτεμάχια στην πλειονότητά τους μέχρι 50 στρέμματα.





Τα «ταπεινά» ψυχανθή της ελληνικής γης, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια την εισαγόμενη σόγια στις ζωοτροφές, με πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία μας.

Τα κόστη παραγωγής αγροτών και κτηνοτρόφων μειώνονται. Η βιώσιμη γεωργία βασίζεται σε πρακτικές προσαρμοσμένες στις τοπικές ιδιαιτερότητες όπως καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών χαμηλού κόστους, ήπιους τρόπους λίπανσης και αντιμετώπισης αυτοφυούς βλάστησης, κοκ. Στην Ελλάδα τα πρώτα βήματα προς τη βιώσιμη γεωργία είναι η καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές (κουκί, ρεβίθι, μπιζέλι, λούπινο). Πρόκειται για καλλιέργειες χαμηλού κόστους που δεν είναι μεταλλαγμένες, απαιτούν ελάχιστο νερό και σχεδόν καθόλου φυτοφάρμακα, ενώ η χρήση τους στην κτηνοτροφία φέρνει αυτάρκεια στον κτηνοτροφικό τομέα και ασφαλή προϊόντα στον καταναλωτή.

 

Οι φυσικοί πόροι (νερό, έδαφος, βιοποικιλότητα) που αποτελούν τη βάση για την παραγωγή της τροφής διατηρούνται υγιείς, δεν σπαταλώνται και δεν εξαντλούνται, καθώς εφαρμόζονται ήπιες και φιλικές γεωργικές πρακτικές. Το περιβάλλον, η διατροφή και η υγεία μας δεν επιβαρύνονται με την αλόγιστη και υπερβολική χρήση χημικών και μεταλλαγμένων, καθώς στη βιώσιμη γεωργία δεν υπάρχει χώρος για παρόμοιες πρακτικές.

Οι μέλισσες και τα υπόλοιπα έντομα - επικονιαστές χάρη στα οποία παράγεται το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, ωφελούνται από τις μεθόδους που εφαρμόζει η βιώσιμη γεωργία, όπως η μη-χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας στα χωράφια.

 

Τελευταίες ενημερώσεις

 

3 σαλάτες που κλέβουν την παράσταση!

άρθρο blog από Έλενα Δανάλη | 12 Ιανουαρίου, 2018

Αρχή νέας χρονιάς, και είναι μία καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από το κρέας και τη ζάχαρη που καταναλώσαμε στις γιορτές και να ξεκινήσουμε μία πιο σωστή και υγιεινή διατροφή. Κι επειδή δεν προλαβαίνουμε και δεν χρειάζεται να...

Τα πρώτα βήματα της προσπάθειάς μας ξεκίνησαν

άρθρο blog από Ναταλία Τσιγαρίδου | 24 Οκτωβρίου, 2017 1 σχόλιο

Η Παλαιοβράχα είναι ένα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στο βουνό, στα δυτικά του νομού Φθιώτιδας. Τα ηφαιστειογενή της εδάφη και το νερό του ποταμού Σπερχειού έχουν χαρίσει στην περιοχή γη εύφορη, κατάλληλη για πλούσια παραγωγή ποιοτικών...

Μέλισσες, φυτοφάρμακα και διατροφικά σκάνδαλα

άρθρο blog από Ναταλία Τσιγαρίδου | 13 Οκτωβρίου, 2017

Τον περασμένο Αύγουστο, ένα ακόμα διατροφικό σκάνδαλο ταρακούνησε την Ευρώπη, όταν βρέθηκαν αυγά μολυσμένα με το εντομοκτόνο fipronil σε μονάδες εκτροφής πουλερικών στην Ολλανδία. Σύντομα αποκαλύφθηκε το εύρος του προβλήματος, με...

Ημερίδα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Σπερχειάδα

δελτίο τύπου | 4 Μαΐου, 2017 στις 13:59

Ημερίδα για τα κτηνοτροφικά φυτά και τη βιώσιμη γεωργία πραγματοποίησε η Greenpeace στη Σπερχειάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Μακρακώμης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Παλαιοβραχινών, το Σάββατο 29 Απριλίου.

1 - 4 από 354 αποτελέσματα.

Κατηγορίες