Το πρόβλημα

Το σύγχρονο μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας που δηλητηριάζει το περιβάλλον και την τροφή μας, εγκλωβίζει τους αγρότες σε ξεπερασμένες και καταστροφικές τεχνικές, απειλεί την υγεία μας και καταστρέφει τους πόρους, στους οποίους βασίζεται ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής της τροφής μας.

Σήμερα:
 • Το 70% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων ελέγχεται από 10 μόνο εταιρείες.
 • Η γεωργία ευθύνεται για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η εκτροφή ζώων, από τα οποία προέρχονται τα ζωικά προϊόντα (αυγά, γάλα, κοτόπουλα, γαλακτοκομικά, κ.ά), για το 18% των εκπομπών.
 • Στη διαδρομή τους από τον παραγωγό και το χωράφι ως το σημείο πώλησης και τον καταναλωτή, η τιμή των τροφίμων αυξάνεται κατά 200%, κέρδος που καρπώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του η βιομηχανία αγροχημικών και οι εταιρείες - μεσάζοντες.
 • Τα διατροφικά σκάνδαλα συμβαίνουν πλέον όλο και συχνότερα και είναι αποτέλεσμα του τρόπου που παράγουμε σήμερα τροφή (διοξίνες, τοξικές ουσίες, τρελές αγελάδες, μεταλλαγμένες ζωοτροφές, κ.ά.).

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, χαρακτηριστικό παράδειγμα του αποτυχημένου και καταστροφικού μοντέλου βιομηχανικής γεωργίας είναι η εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας για ζωοτροφή των ζώων που παράγουν γάλα, αυγά, κοτόπουλα, κ.ά. Κάθε χρόνο σπαταλούνται περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, ενώ μπορούμε να παράγουμε ζωοτροφές με ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά (κουκιά, ρεβίθια, μπιζέλια, λούπινα), που μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν τη σόγια στις ζωοτροφές με πολλαπλά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Μεταλλαγμένα

Τα μεταλλαγμένα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν με φυσικό τρόπο. Διασταυρώνονται με φυσικούς οργανισμούς, αναπαράγονται, μεταναστεύουν και μεταφέρονται, με απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Παράγονται από ελάχιστες εταιρίες (Monsanto, Syngenta, Bayer, κ.ά) που τα πατεντάρουν μονοπωλώντας το συνολικό έλεγχο της γεωργίας και της διατροφής, ενώ οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τους αγρότες που τα καλλιέργησαν.

Κίνδυνοι για την υγεία:

 • Εμφάνιση νέων αλλεργιών
 • Αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά
 • Τοξική δράση

Κίνδυνοι για το περιβάλλον:

 • Αλλοίωση βιοποικιλότητας
 • Αύξηση χρήσης φυτοφαρμάκων
 • Αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα
 • Μεταφορά γονιδίων και γενετική επιμόλυνση σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.

Τα μεταλλαγμένα προωθούνται από τις εταιρείες που τα παράγουν ως η λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, το οποίο όμως δεν οφείλεται στην έλλειψη τροφίμων αλλά σε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αίτια. Η γη παράγει επαρκή ποσότητα τροφίμων για να θρέψει ολόκληρο τον πληθυσμό της και το πρόβλημα της πείνας απαιτεί πολιτικές λύσεις και όχι βιομηχανική γεωργία και μεταλλαγμένες καλλιέργειες. Ενδεικτικό του άνισου και άδικου τρόπου παραγωγής και κατανομής της τροφής παγκοσμίως είναι ότι την ίδια στιγμή που 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πέφτουν κάθε μέρα για ύπνο νηστικοί, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 30% των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια.

 

Φυτοφάρμακα

Τα συνθετικά λιπάσματα και τα τοξικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται αλόγιστα στη βιομηχανική γεωργία σήμερα, δηλητηριάζουν τα νερά, τα εδάφη, την τροφή μας και την υγεία των αγροτών και των καταναλωτών.

Τα επικίνδυνα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα έχουν την ιδιότητα να κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού και έτσι οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και το νέκταρ, κάτι που βλάπτει το νευρικό τους σύστημα και πολύ συχνά τις οδηγεί στο θάνατο. Οι μέλισσες όμως είναι απαραίτητες για την παραγωγή της τροφής μας γιατί επικονιάζουν τα φυτά, όπως και άλλα πολύτιμα έντομα (οι άγριες μέλισσες, οι πεταλούδες κ.ά.). Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές και χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταίες ενημερώσεις

 

3 σαλάτες που κλέβουν την παράσταση!

άρθρο blog από Έλενα Δανάλη | 12 Ιανουαρίου, 2018

Αρχή νέας χρονιάς, και είναι μία καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από το κρέας και τη ζάχαρη που καταναλώσαμε στις γιορτές και να ξεκινήσουμε μία πιο σωστή και υγιεινή διατροφή. Κι επειδή δεν προλαβαίνουμε και δεν χρειάζεται να...

Τα πρώτα βήματα της προσπάθειάς μας ξεκίνησαν

άρθρο blog από Ναταλία Τσιγαρίδου | 24 Οκτωβρίου, 2017 1 σχόλιο

Η Παλαιοβράχα είναι ένα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στο βουνό, στα δυτικά του νομού Φθιώτιδας. Τα ηφαιστειογενή της εδάφη και το νερό του ποταμού Σπερχειού έχουν χαρίσει στην περιοχή γη εύφορη, κατάλληλη για πλούσια παραγωγή ποιοτικών...

Μέλισσες, φυτοφάρμακα και διατροφικά σκάνδαλα

άρθρο blog από Ναταλία Τσιγαρίδου | 13 Οκτωβρίου, 2017

Τον περασμένο Αύγουστο, ένα ακόμα διατροφικό σκάνδαλο ταρακούνησε την Ευρώπη, όταν βρέθηκαν αυγά μολυσμένα με το εντομοκτόνο fipronil σε μονάδες εκτροφής πουλερικών στην Ολλανδία. Σύντομα αποκαλύφθηκε το εύρος του προβλήματος, με...

Ημερίδα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Σπερχειάδα

δελτίο τύπου | 4 Μαΐου, 2017 στις 13:59

Ημερίδα για τα κτηνοτροφικά φυτά και τη βιώσιμη γεωργία πραγματοποίησε η Greenpeace στη Σπερχειάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Μακρακώμης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Παλαιοβραχινών, το Σάββατο 29 Απριλίου.

1 - 4 από 354 αποτελέσματα.

Κατηγορίες