ΤΟ ΣΑΦΑΡΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ (18/5/2004)

Μεταλλαγμένοι Σπόροι στη Δράμα (τουλάχιστον) - Έπεται συνέχεια;

δελτίο τύπου - 18 Μαΐου, 2004

Αθήνα, 18-5-2004

Ο εντοπισμός μεταλλαγμένων σπόρων καλαμποκιού που είχαν ήδη σπαρεί στη Δράμα φέρνει με δραματικές συνέπειες το θέμα των μεταλλαγμένων στο προσκήνιο. Η Greenpeace καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και την απουσία νομικού καθεστώτος για την αντικειμενική ευθύνη. Παρά τη δηλωμένη πρόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Νομαρχιών της χώρας να μην καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα, η αναποτελεσματικότητα και ο κακός χρονισμός των απαραίτητων ελέγχων ανοίγουν την πόρτα στην παράνομη καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η Greenpeace, σε σπόρο σποράς βαμβακιού, εντοπίστηκε και πάλι παράνομο μεταλλαγμένο βαμβάκι. Η Greenpeace ζητά από τον Υπουργό Γεωργίας την καταστροφή των μεταλλαγμένων καλλιεργειών, την αποζημίωση των αγροτών από τις υπεύθυνες εταιρίες καθώς και την επιβολή κυρώσεων στις εταιρίες που εισάγουν παράνομα μεταλλαγμένους σπόρους.

To περιστατικό της ανίχνευσης μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην περιοχή της Δράμας επιβεβαιώνει τις επανειλημμένες καταγγελίες της Greenpeace, ότι το σύστημα ελέγχων του Υπουργείου Γεωργίας και η απουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος κυρώσεων δε διασφαλίζουν την ελληνική αγροτική παραγωγή από την εισβολή των μεταλλαγμένων. Η προώθηση στην αγορά σπορομερίδων πριν από την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων, σε συνδυασμό με την απουσία προστίμων και κυρώσεων στις εταιρίες που εισάγουν παράνομα μεταλλαγμένους σπόρους σποράς, από το Υπουργείο Γεωργίας, ουσιαστικά νομιμοποιεί την παράνομη καλλιέργεια των μεταλλαγμένων.

"Ο κατ' εξακολούθηση εντοπισμός παράνομων μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού και πρόσφατα μεταλλαγμένου καλαμποκιού, πρέπει επιτέλους να οδηγήσει σε αλλαγή της τακτικής του Υπουργείου Γεωργίας", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να παριστάνουν ότι έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Η επιμόλυνση της Ελληνικής γεωργίας με μεταλλαγμένα θα έχει τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία".

Σύμφωνα με πληροφορίες της Νομαρχίας Δράμας, η εταιρία (Pioneer Hi-Bred International) εμπορίας των συγκεκριμένων σπορομερίδων καλαμποκιού δηλώνει απρόθυμη να αποζημιώσει τους παραγωγούς για το σύνολο της βλάβης που θα προκαλέσει η αναγκαστική καταστροφή της παραγωγής τους και περιορίζει την ευθύνη της στην κάλυψη του 40-50% του κόστους των εξόδων σποράς. Η απουσία ενός καθεστώτος που καλύπτει το κρίσιμο θέμα της αντικειμενικής ευθύνης (δηλαδή ποιος πληρώνει την όποια βλάβη) είναι εμφανής με τον τραγικότερο τρόπο. Για άλλη μια φορά οι επανειλημμένες προτάσεις της Greenpeace δεν εισακούστηκαν έγκαιρα.

Η διακίνηση στην αγορά σπορομερίδων (βαμβακιού, καλαμποκιού κλπ) μόνο αφού έχει προηγηθεί η διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων, αποτελεί το μόνο σίγουρο τρόπο για την αποφυγή απελευθέρωσης παράνομων μεταλλαγμένων σπορομερίδων και καταβολής αποζημιώσεων σε παραγωγούς. Η μέχρι πρότινος ακολουθούμενη τακτική, σύμφωνα με την οποία οι σπορομερίδες εισαγωγής που συνοδεύονται από πιστοποιητικά καθαρότητας ελέγχονται δειγματοληπτικά (1 δείγμα ανά 10 σπορομερίδες) και απελευθερώνονται στην αγορά πριν από την ολοκλήρωση των εργαστηριακών αναλύσεων, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. (1)

Η Greenpeace, στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια, συνέλεξε και φέτος δείγματα σπόρων σποράς βαμβακιού τα οποία πωλούντο σε καταστήματα της Θεσσαλίας. Οι εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο έδειξαν ότι σε δύο από τα οκτώ δείγματα ανιχνεύθηκε η παρουσία παράνομων μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού. (2)

Μπροστά στον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος η Greenpeace ζητά

• την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιεί το Υπουργείο Γεωργίας, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και η σπορά του βαμβακιού και του καλαμποκιού

• τη δέσμευση όλων των σπορομερίδων σπόρων σποράς για τις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακές αναλύσεις

• την καταστροφή των επιμολυσμένων σπορομερίδων που έχουν ήδη εντοπισθεί

• την αποζημίωση των παραγωγών από τις εταιρίες εμπορίας σπόρων τόσο για το κόστος σποράς όσο και για τα διαφυγόντα κέρδη.

Notes:

Τα δύο δείγματα στα οποία ανιχνεύθηκε μεταλλαγμένος σπόρος βαμβακιού (με επιμόλυνση πάνω από 0,1%) ανήκουν στην εταιρία Bayer και αφορούν τις ποικιλίες Flora και Celia προέλευσης Αυστραλίας.

Κατηγορίες
Ετικέτες