Όχι στην Εισβολή των Μεταλλαγμένων στην Ευρώπη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

δελτίο τύπου - 10 Μαρτίου, 2005
Aθήνα, 10-03-2005Με αίτημα την παύση της εμπορικής καλλιέργειας των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτύρονται σήμερα στις Βρυξέλλες έξω από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Ένα καλαμπόκι - ρομπότ ύψους τριών μέτρων στήθηκε μπροστά από το κτίριο που πραγματοποιείται το Συμβούλιο Υπουργών, συμβολίζοντας την τυχαία και ατελή τεχνολογία των μεταλλαγμένων φυτών. Είκοσι ακτιβιστές της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης κρατάνε πλακάτ με το σύνθημα "Σταματήστε την εισβολή των μεταλλαγμένων" σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ζητάμε την πάυση της εμπορικής καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ευρώπη

Ανάμεσα σε άλλα σημαντικά θέματα του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος θα συζητήσουν το αίτημα της Αυστρίας για επανεξέταση της εμπορικής καλλιέργειας ενός μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρίας Μονσάντο. Το συγκεκριμένο καλαμπόκι (ΜΟΝ810) έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1) αλλά όπως αποδείχθηκε πρόσφατα δεν πληροί ακόμα και στοιχειώδεις προϋποθέσεις της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως το σχέδιο εποπτείας και ελέγχων. Η Αυστρία προτείνει να μην προχωρήσει η καλλιέργεια αυτού του μεταλλαγμένου καλαμποκιού εφόσον το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων είναι ανεπαρκές, ειδικά στην εφαρμογή συστήματος εποπτείας και ελέγχων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προστασία της γεωργίας.

"Η εμπορική καλλιέργεια των μεταλλαγμένων αποτελεί τεράστια απειλή για το περιβάλλον και τη γεωργία και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ευρώπη αντί να εξουσιοδοτεί εν λευκώ τη Μονσάντο να σπέρνει μεταλλαγμένα, πρέπει να υιοθετήσει αυστηρούς κανόνες που να προστατεύουν τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον από τα μεταλλαγμένα", δηλώνει η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, που έχουν καταντήσει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εταιριών των μεταλλαγμένων, πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσουν στους ευρωπαίους πολίτες".

Η Greenpeace πρόσφατα έφερε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει λανθασμένες πληροφορίες στα κράτη-μέλη, ισχυριζόμενη ότι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι (Βt) της Monsanto (ΜΟΝ810) τηρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για εμπορική καλλιέργεια. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρία δείχνουν ότι δεν τηρεί ούτε στοιχειωδώς τους κανόνες ασφαλείας της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.(2) Η Ουγγαρία έχει ήδη απαγορεύσει την καλλιέργεια του εν λόγω καλαμποκιού στην επικράτειά της. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας καθώς και ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβακίας, οι κυβερνήσεις τους είναι στη διαδικασία εισαγωγής αντίστοιχων απαγορεύσεων.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες (3) αποκαλύπτουν ότι το συγκεκριμένο καλαμπόκι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαϊκές αρχές δεν εξέτασαν αυτές τις μελέτες ούτε απαίτησαν την εφαρμογή ενός σχεδίου εποπτείας (monitoring) και ελέγχων για την παρακολούθηση αυτών των κινδύνων.

Η Greenpeace καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των υπόλοιπων κρατών-μελών να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουγγαρίας και να απαγορεύσουν την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού καθώς και να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αποτραπεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

"Όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί ανεξέλεγκτα μεταλλαγμένα προϊόντα στην Ευρώπη, πρέπει τα κράτη-μέλη να ορθώσουν το ανάστημά τους και να προστατεύσουν το περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα και τους ευρωπαίους πολίτες. Τα μεταλλαγμένα βασίζονται σε μια ατελή και τυχαία τεχνολογία. Η εισβολή των μεταλλαγμένων πρέπει να σταματήσει", τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη.

Notes:

(1) Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία στην ΕΕ από το 1998. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8 Σεπτεμβρίου 2004) να εγγράψει στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων 17 ποικιλίες του ΜΟΝ810 σημαίνει ότι από το 2005 αυτές μπορούν να κυκλοφορήσουν σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά.

(2) Βλ. Σχετική έκθεση της Greenpeace Monitoring of genetically engineered crops: European Commission fails to protect EU Member States, http://eu.greenpeace.org/issues/news.html#050310_a

(3)
Στα μεταλλαγμένα φυτά Bt, έχει τοποθετηθεί μια συνθετική μορφή ενός γονιδίου από το βάκιλο της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis ή Bt), έτσι ώστε τα φυτά να παράγουν από μόνα τους τις τοξίνες του βακτηρίου, δρώντας έτσι τα ίδια ως εντομοκτόνα ενάντια στην κάμπια του καλαμποκιού, που εμφανίζεται στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) θεωρεί τα μεταλλαγμένα καλαμπόκια Bt ασφαλή. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2004, η EFSA αναφερόμενη σε παλαιότερες μελέτες δήλωσε ότι οι επιπτώσεις του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ810 στις πεταλούδες είναι μηδαμινές. Νέα επιστημονικά στοιχεία όμως ανατρέπουν αυτά τα δεδομένα, υπογραμμίζοντας τους απρόβλεπτους κινδύνους που ενέχουν τα μεταλλαγμένα φυτά στη βιοποικιλότητα και αφήνοντας έκθετη την EFSA. Στοιχεία σχετικά με αυτές τις μελέτες καθώς και πληροφορίες για τα μεταλλαγμένα φυτά Bt (στα αγγλικά) διατίθενται από τα γραφεία της Greenpeace.

Ετικέτες