15 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (14/3/2000)

Αναλύσεις της Greenpeace πιστοποιούν την ύπαρξη μεταλλαγμένων τροφίμων στην ελληνική αγορά!

δελτίο τύπου - 14 Μαρτίου, 1999

Αθήνα, 14-3-1999

Μεταλλαγμένα τρόφιμα κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά και καταναλώνονται από ανυποψίαστους καταναλωτές καταγγέλλει η Greenpeace. Η ύπαρξη των μεταλλαγμένων τροφίμων πιστοποιήθηκε από αναλύσεις που πραγματοποίησε η Greenpeace και δίνει σήμερα στη δημοσιότητα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών.

Οι αναλύσεις της Greenpeace έγιναν σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Γερμανίας και πιστοποίησαν ότι τρία τουλάχιστον εισαγόμενα προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά περιέχουν γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς. Πρόκειται για λεκιθίνη σόγιας που εισάγεται από τις ΗΠΑ, τσιπς καλαμποκιού και κρέμα φράουλα-βανίλια για επάλειψη σε σάντουιτς που παράγονται στην Ολλανδία. Κανένα από τα προϊόντα αυτά δεν ανέγραφε στη συσκευασία του ότι περιέχει γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς.

"Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών είναι χωρίς νόημα αν ο καταναλωτής στερείται ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα στην επιλογή. Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ουσιαστικά πειραματόζωα αφού, εν αγνοία τους και παρά την εκφρασμένη αντίθεσή τους, καταναλώνουν γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα. Οι αναλύσεις της Greenpeace έδειξαν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται προς το παρόν σε "περιθωριακά" εισαγόμενα προϊόντα. Αυτό όμως δεν είναι λόγος εφησυχασμού, αφού οι μεγάλες πολυεθνικές των μεταλλαγμένων καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να κυριαρχήσουν στην αγορά και στο πιάτο μας. Οφείλουμε να αντισταθούμε ως καταναλωτές, ως ενεργοί πολίτες που αρνούνται να γίνουν πειραματόζωα", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace ενημέρωσε ήδη τους εισαγωγείς των συγκεκριμένων προϊόντων και τους ζήτησε να τα αποσύρουν από την αγορά. Παράλληλα, ζητά από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτών του Υπουργείου Ανάπτυξης να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να λάβει άμεσα μέτρα ώστε:

Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη εισβολή των μεταλλαγμένων προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι των προϊόντων που κυκλοφορούν.

Να εξασφαλιστεί ο διαχωρισμός των μεταλλαγμένων προϊόντων από τα φυσικά και η πλήρης σήμανση όλων των προϊόντων που περιέχουν γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς ή παράγωγά τους.

Να ενημερώνονται οι καταναλωτές για το ποιά μεταλλαγμένα προϊόντα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Κατηγορίες
Ετικέτες