16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (15/10/2001)

Υποκρισία, φτώχεια και φιλότιμο

δελτίο τύπου - 15 Οκτωβρίου, 2001

Αθήνα, 15-10-2001

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, η Greenpeace ζητά από τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της πείνας. Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις, μέχρι σήμερα πάνω από 800 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη εξακολουθούν να υποφέρουν από την πείνα και τον υποσιτισμό. Ταυτόχρονα, οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων και διεθνείς οργανισμοί προωθούν τη "λύση" των μεταλλαγμένων, απειλώντας την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Είναι σαφές ότι η προώθηση οικονομικών συμφερόντων αποτελεί προτεραιότητα σε βάρος της ασφάλειας τροφίμων του πλανήτη. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Greenpeace καταγράφει εκατοντάδες πετυχημένα παραδείγματα όπου η βιώσιμη γεωργία αύξησε την παραγωγή και κάλυψε τις διατροφικές ανάγκες εκατομμυρίων κατοίκων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

"Πολλά δάκρυα έχουν χυθεί, πολλές υποσχέσεις έχουν δοθεί και αρκετές διεθνείς συμφωνίες έχουν υπογραφεί για την καταπολέμηση της πείνας στον πλανήτη. Κι όμως, περισσότερα από 800 εκατομμύρια κάτοικοι της Γης υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό. Τα δάκρυα και η θλίψη δεν αρκούν", δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις υπάρχουν. Σήμερα, περίπου 9 εκατομμύρια αγρότες έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν μεθόδους και τεχνικές της βιώσιμης γεωργίας σε 290 εκατομμύρια στρέμματα, αυξάνοντας την παραγωγή τους, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής τους".

Το Νοέμβριο του 1996, αντιπρόσωποι από 186 χώρες (μεταξύ των οποίων 112 αρχηγοί κρατών) συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη, στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Διατροφή και διακήρυξαν την πολιτική τους δέσμευση για την αντιμετώπιση της πείνας και του υποσιτισμού:

"Εμείς, οι αρχηγοί και οι αντιπρόσωποι των κρατών... επανεπιβεβαιώνοντας το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα... καταθέτουμε την πολιτική μας θέληση και δεσμευόμαστε ώστε να επιτύχουμε τη διατροφική ασφάλεια για όλους, να εξαλείψουμε την πείνα σε όλες τις χώρες και να μειώσουμε στο ήμισυ, μέχρι το 2015, τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται".

Παρά τις γενναιόδωρες και βαρύγδουπες δεσμεύσεις, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Τον Σεπτέμβριο του 2000, οι αντιπρόσωποι των χωρών ξανασυναντήθηκαν για να εκτιμήσουν την πρόοδο των προσπαθειών τους. Όπως ομολόγησαν οι ίδιοι: "ελάχιστοι μπορούσαν να ισχυριστούν ουσιαστική πρόοδο από την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τη Διατροφή ".

Η λέξη ΑΠΟΤΥΧΙΑ περιγράφει τα αποτελέσματα των όσων προσπαθειών τελικά καταβλήθηκαν. Η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια, έχει μειωθεί από το 1990 ως σήμερα, από 0,33% σε 0,25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) των αναπτυγμένων χωρών. Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της Αφρικής. Η συνολική γεωργική βοήθεια από τις αναπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα στην τελευταία δεκαετία. Ο αριθμός του υποσιτιζόμενου πληθυσμού της Αφρικής αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2015.

Οι πρόσφατες προσπάθειες διακρατικών οργανισμών να προωθήσουν τα μεταλλαγμένα ως λύση στο πρόβλημα της πείνας στον αναπτυσσόμενο κόσμο δείχνουν ότι, για άλλη μια φορά, προτεραιότητα των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών αποτελεί η άνευ όρων προώθηση οικονομικών συμφερόντων και όχι η επίλυση των προβλημάτων που συχνά οι ίδιες δημιούργησαν.

Η τροφή είναι κάτι παραπάνω από ένα προϊόν. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό πρέπει να κατοπτρίζεται και στις πολιτικές των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών και της βιομηχανίας. Πέραν του ευχολογίου και των υποσχέσεων που δόθηκαν το 1996 στη Ρώμη, η αληθινή πρόοδος θα συντελεστεί όταν οι φτωχοί του πλανήτη θα είναι ικανοί να θρέψουν τους εαυτούς τους.

Η Greenpeace ζητά:

· Η πληθώρα πετυχημένων προγραμμάτων εφαρμογής βιώσιμων-ήπιων γεωργικών μεθόδων να εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο. Αντί της προώθησης των συμφερόντων των πολυεθνικών της βιοτεχνολογίας, η Greenpeace ζητά την προώθηση και την ανάπτυξη της βιώσιμης γεωργίας, μέσα από διαδικασίες συμμετοχής, με σκοπό την άμεση ωφέλεια των αγροτών και των φτωχών αγροτικών περιοχών.

· Διεθνείς οργανισμοί, όπως το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, να αναθεωρήσουν την αμφιλεγόμενη υποστήριξή τους στην εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στη γεωργία. Αντί να προωθούν θεωρητικά "δυνητικά οφέλη" από τα μεταλλαγμένα, οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να σταματήσουν να αγνοούν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την εφαρμογή τέτοιων τεχνολογιών και να στρέψουν την προσοχή τους στις άμεσες ανάγκες των φτωχών. Με άλλα λόγια, οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να δικαιολογήσουν τους λόγους ύπαρξή τους.

·Το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην εξασφάλιση τροφής να τεθεί υπεράνω των συμφωνιών για το ελεύθερο εμπόριο. Η εξασφάλιση της τροφής πρέπει να τεθεί πάνω από τους κανόνες και τις διαδικασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

· Το πραγματικό κόστος της παραγωγής τροφίμων (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το περιβαλλοντικό κόστος και τα οφέλη που δεν αντανακλώνται στην τελική τιμή) να αποτελεί τη βάση για την παροχή κινήτρων στην αγροτική πολιτική. Μέχρι σήμερα, ούτε τα περιβαλλοντικά οφέλη της βιώσιμης γεωργίας, ούτε οι καταστροφικές επιδράσεις της συμβατικής γεωργίας περιλαμβάνονταν στα κριτήρια για την χάραξη αγροτικής πολιτικής.

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η βιώσιμη γεωργία απάντηση στην πείνα

Κατηγορίες
Ετικέτες