2η μέρα δράσης ενάντια στα μεταλλαγμένα (26/11/2002)

ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

δελτίο τύπου - 26 Νοεμβρίου, 2002

Αχλάδι Φθιώτιδας, 26-11-2002

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η ειρηνική διαμαρτυρία των ακτιβιστών της Greenpeace στις εγκαταστάσεις της εταιρίας "Ελληνικές Ελαιουργίες - Agroinvest". Η σημερινή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της εταιρίας και της Greenpeace κατέληξε σε αδιέξοδο. Την ίδια ώρα, αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 11 δείγματα που συλλέχθηκαν από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας εντόπισαν την παρουσία μεταλλαγμένης σόγιας σε 9 από αυτά. Οι ακτιβιστές δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τη δράση τους εφόσον η εταιρία αρνείται να δεσμευτεί ότι θα προμηθεύει συστηματικά την αγορά με πιστοποιημένη μη μεταλλαγμένη σόγια.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες νωρίς το πρωί ακτιβιστές της Greenpeace εισχώρησαν στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας "Ελληνικές Ελαιουργίες - Agroinvest". Οι ακτιβιστές έχουν αλυσοδεθεί σε ιμάντες μεταφοράς, σε σιλό και σε εγκαταστάσεις φόρτωσης ζωοτροφών.

Οι "Ελληνικές Ελαιουργίες - Agroinvest" αντί να ικανοποιήσουν το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών καθώς και των βιομηχανιών για τρόφιμα και ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα, απάντησαν με εξώδικο ζητώντας την άμεση αποχώρηση των ακτιβιστών της Greenpeace και απειλώντας με απαίτηση χρηματικής αποζημίωσης. Η εταιρία μάλιστα απείλησε ότι θα ζητήσει από τον κάθε ακτιβιστή της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης αποζημίωση για την οικονομική ζημία την οποία υφίσταται. Ο κ. Γιάννης Βογιατζής, εκπρόσωπος της εταιρίας, κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους της Greenpeace ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες για μη μεταλλαγμένα προϊόντα στην αγορά. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τους άλλους εισαγωγείς σόγιας και σογιάλευρου οι οποίοι προμηθεύουν ήδη την αγορά με πιστοποιημένη μη μεταλλαγμένη σόγια, αλλά και από τις αντίστοιχες δεσμεύσεις των βιομηχανιών τροφίμων και μεγάλου αριθμού εταιριών παραγωγής ζωικών προϊόντων και ζωοτροφών.

Αναλύσεις που πραγματοποίησε η Greenpeace σε έντεκα (11) δείγματα που συλλέχθηκαν χθες (25/11) στις εγκαταστάσεις της εταιρίας "Ελληνικές Ελαιουργίες - Agroinvest" εντόπισαν μεταλλαγμένη σόγια σε εννέα (9) από αυτά (φασόλια σόγιας, μίγματα ζωοτροφών, σογιάλευρο). Για τις αναλύσεις χρησιμοποιήθηκαν ειδικά τεστ ταχείας ανίχνευσης.

"Οι καταναλωτές πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εισαγωγείς και τις βιομηχανίες τροφίμων. Τα μεταλλαγμένα δεν έχουν θέση στην ελληνική αγορά. Οι εισαγωγές σόγιας παραμένουν η κερκόπορτα των μεταλλαγμένων", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, εκπρόσωπος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

H Greenpeace ζητά:

1. από τις "Ελληνικές Ελαιουργίες - Agroinvest" να τροφοδοτούν συστηματικά την αγορά με πιστοποιημένα μη μεταλλαγμένα προϊόντα.

2. από τις βιομηχανίες τροφίμων και ζωοτροφών να προμηθεύονται για το σύνολο της παραγωγής τους πρώτες ύλες και ζωοτροφές απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

3. από την Ελληνική Κυβέρνηση, εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας, να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να τεθεί σε εφαρμογή νέα αυστηρότερη νομοθεσία, η οποία μεταξύ των άλλων θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη το δικαίωμα ανακήρυξης περιοχών τους (ή του συνόλου της επικράτειάς τους) σε ζώνες απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Κατηγορίες
Ετικέτες