Μήνυμα στην κυβέρνηση από την Ρόδο: Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι εθνικό συμφέρον

δελτίο τύπου - 22 Οκτωβρίου, 2014
Καθώς η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποστηρίξει εξαιρετικά συντηρητικούς στόχους για την καθαρή ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο[3], η Greenpeace στέλνει μήνυμα από τη Ρόδο για μία Ελλάδα χωρίς ορυκτά καύσιμα που αξιοποιεί το μεγαλύτερο όπλο της: το δυναμικό της σε καθαρή ενέργεια και τις τεράστιες δυνατότητές της εξοικονόμησης ενέργειας. Στην Ρόδο, η Greenpeace σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία εγκαθιστούν οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα[2] και απαλλάσσουν πλήρως δύο οικογένειες από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να στηρίξει ουσιαστικά τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση σε Ελλάδα και Ευρώπη, το παράδειγμα της Greenpeace και της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου θα μπορούσαν να ακολουθήσουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τεράστια οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πακέτο για το κλίμα και την ενέργεια, εκτός από προστασία του κλίματος, θα σήμαινε παράλληλα τεράστια αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ένας δεσμευτικός στόχος 40% εξοικονόμησης ενέργειας θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή οικονομία κατά 4% ετησίως, θα αύξανε τις θέσεις εργασίας κατά 3,15% ετησίως και θα εξοικονομούσε 549 δις ευρώ έως το 2030 και 4,4 τρις ευρώ έως το 2050 λόγω μείωσης των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων[4].

Παρά τα προφανή οφέλη, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να επιλέγει τον αποτυχημένο δρόμο της στήριξης των ακριβών ορυκτών καυσίμων. ‘Ίσως πουθενά δεν είναι πιο ορατός αυτός ο παραλογισμός από ό,τι στη Ρόδο, όπου ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ, αντί να μειώσουν το κόστος και την υφιστάμενη ρύπανση μέσω επενδύσεων σε εξοικονόμηση, αυτοπαραγωγή και αποθήκευση ενέργειας[5], ετοιμάζονται να ξοδέψουν 180 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας μαζούτ σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού. Η μονάδα αυτή μάλιστα, δεν θα υποκαταστήσει την λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας στην Σορωνή, αλλά θα λειτουργεί παράλληλα με αυτή[6]!

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Τα δύο οικιακά φωτοβολταϊκά που εγκαθιστούμε σήμερα στη Ρόδο, είναι ένα μικρό μέρος μίας τεράστιας αλλαγής που έχει ήδη ξεκινήσει. Οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης τονίζουν ότι το μέλλον βρίσκεται στον ήλιο και την αποθήκευση ενέργειας, οι πιο σύγχρονοι επιχειρηματικοί κολοσσοί επενδύουν επιθετικά στην καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση[7], έναν δρόμο που έχουν ακολουθήσει ήδη οι μεγαλύτερες οικονομίες της χώρας, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η κυβέρνηση τι θα κάνει, θα εγκλωβίσει την χώρα στο μαζούτ;”,

ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. 

“Σήμερα βρισκόμαστε στη Ρόδο και λέμε όχι στο πετρέλαιο, ούτε στη Σορωνή ούτε στο Πρασονήσι. Καλούμε τον κ. Σαμαρά να πράξει το ίδιο και να στηρίξει φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια στις Βρυξέλλες”,

συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Η Greenpeace καλεί τον κ. Σαμαρά να βελτιώσει τις θέσεις της χώρας ώστε να συμπλεύσουν με αυτό που η επιστήμη επιτάσσει για να αποτραπεί μία καταστροφική αλλαγή του κλίματος: 55% για τις μειώσεις των εκπομπών στην Ευρώπη (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990), 45% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τελική κατανάλωση και 40% εξοικονόμηση ενέργειας (βάσει της ευρωπαϊκής ζήτησης ενέργειας το 2005).

Δείτε εδώ το σχετικό ενημερωτικό δελτίο για το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης.


Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1]Η Greenpeace βρέθηκε με το Rainbow Warrior στη Ρόδο στα τέλη Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας της για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2014/oxi-alla-dis-gia-petrelaio-sta-nisia/

[2] Τα δύο οικιακά συστήματα εγκαταστάθηκαν στις κατοικίες δύο οικογενειών που ζουν στο Θεολόγο (όπου βρίσκεται η υφιστάμενη μονάδα της ΔΕΗ προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης) και την Κατταβιά (δίπλα στο Πρασονήσι όπου σχεδιάζεται η κατασκευή της νέας πετρελαϊκής μονάδας) αντίστοιχα. Οι δύο οικογένειες, χάρη στα φωτοβολταϊκά, θα απαλλαγούν πλήρως από το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος.

[3] http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2014/orikta-kafsima-deltio-tipou/

[4] http://ec.europa.eu/energy/efficiency/events/doc/2014_eec_ia_adopted_part1.pdf

http://www.euractiv.com/sections/energy/eus-energy-efficiency-review-puts-high-target-agenda-302836

[5] Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Greenpeace, τα 180 εκατ. ευρώ της νέας μονάδας μπορούν να επενδυθούν από την ίδια τη ΔΕΗ σε φ/β με αποθήκευση ενέργειας βοηθώντας 17.000 νοικοκυριά στη Ρόδο να μειώσουν το κόστος ρεύματος και κατά 13 εκατ. ευρώ τους Έλληνες καταναλωτές από τις επιδοτήσεις πετρελαίου

www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2014/climate/Rainbow%20Warrior/aftoparagogi/Case_Study_Rhodes.pdf

[6] Ήδη η καύση πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή στη Ρόδο κοστίζει περισσότερο από 120 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές όλης της Ελλάδας. Αν, αντί για επενδύσεις που μειώνουν την κατανάλωση πετρελαίου, ολοκληρωθεί η κατασκευή και της νέας μονάδας, η Ρόδος θα κοστίσει στους καταναλωτές μέσα στα επόμενα 10 χρόνια περίπου 1,5 δις ευρώ!

http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2014/climate/Rainbow%20Warrior/aftoparagogi/Case_Study_Rhodes.pdf

[7] Εκθέσεις από Morgan Stanley, Citigroup και UBS εκτιμούν ότι η ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας είναι το μέλλον. Στην Γερμανία πρόσφατα συνδέθηκε η πρώτη μονάδα αποθήκευσης για εμπορική χρήση, ενώ πλέον Κίνα, ΗΠΑ και Ιαπωνία είναι οι παγκόσμιοι πρωτοπόροι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.