Απαιτείται να αποσυρθεί το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507

δελτίο τύπου - 10 Φεβρουαρίου, 2014
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα χιλιάδες καταναλωτές[1] έχουν υπογράψει για την απόσυρση της νέας ποικιλίας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο[2], ο οποίος καλείται να προασπίσει όχι μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων αλλά και όλων των Ευρωπαίων καταναλωτών, κλείνοντας την πόρτα της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα στην κρίσιμη αυριανή ψηφοφορία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων[3].

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών οφείλει όχι μόνο να καταψηφίσει την πρόταση, αλλά και να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία -με την ιδιότητά του ως προεδρεύων του Συμβουλίου- και να ζητήσει την απόσυρση της πρότασης για καλλιέργεια του καλαμποκιού 1507, βάσει επιστημονικών και νομικών δεδομένων[4].

Η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, δήλωσε:

«Η αρνητική ψήφος της Ελλάδας στην αυριανή ψηφοφορία δεν αρκεί για να κλείσουμε την πόρτα της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα. Οι χιλιάδες καταναλωτές που εδώ και χρόνια αναλαμβάνουν δράση κατά των μεταλλαγμένων απαιτούν τώρα από τον κ. Βενιζέλο να μην λερώσει τα χέρια του με το καινούριο μεταλλαγμένο καλαμπόκι και να ζητήσει να αποσυρθεί η πρόταση ώστε να μην ανοίξει η πόρτα της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα».

Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Από τις 4 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών συγκεντρώθηκαν σχεδόν 7.000, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα και υποστηρίζουν ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας να ξεπερνά τους 42.000.

[2] http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/gmo/gmo_solution_pledge/ 

[3] Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507 της Pioneer-Dupont έχει μεταλλαχθεί για να παράγει την παρασιτοκτόνο τοξίνη Bt και να αντιστέκεται στην εντατική χρήση του ζιζανιοκτόνου glufosinateammonium.

[4] http://www.efsa.europa.eu/en/factsheet/docs/ebelel.pdf

 

Κατηγορίες