Τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν την ανάπτυξη, κ. Σαμαρά, πείτε ναι στην εξοικονόμηση και την καθαρή ενέργεια!

δελτίο τύπου - 20 Οκτωβρίου, 2014
Ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης[1] για να στείλουν μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας, λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο[2] που θα καθορίσει το ενεργειακό και κλιματικό μέλλον της Ευρώπης. Οι ακτιβιστές ‘φώτισαν’ τον ΑΗΣ Μεγαλόπολη IV με μηνύματα που μεταξύ άλλων ανέγραφαν ‘Τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν την ανάπτυξη’ και ‘Greek energy security = Renewables and Efficiency’, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τις θέσεις της, οι οποίες τον τελευταίο ένα μήνα έχουν γίνει ακόμα πιο δυσμενείς για το ασφαλές μέλλον της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία για την ανευθυνότητα, με την οποία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση που απειλεί την ανθρωπότητα, την αλλαγή του κλίματος. Ενώ μόλις πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση με κάθε επισημότητα υποστήριζε δεσμευτικούς στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας και 30% στόχο διείσδυσης για τις ΑΠΕ, σήμερα η Ελλάδα υποστηρίζει ενδεικτικούς στόχους για την εξοικονόμηση και 27% στόχο διείσδυσης για τις ΑΠΕ.

"Δεν γνωρίζουμε και δεν μας ενδιαφέρει τι αντάλλαξε η ελληνική κυβέρνηση για να συμβιβαστεί με λιγότερο προοδευτικές θέσεις, μόλις λίγους μήνες αφού είχε δεσμευτεί με τον πιο επίσημο τρόπο. Αυτό που γνωρίζουμε δυστυχώς, είναι ότι η κυβέρνηση όταν πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας είναι έτοιμη να συμβιβαστεί χωρίς αίσθημα ευθύνης, προς όφελος των μεγάλων ρυπαντών του πλανήτη",

τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών για το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

"Οι θέσεις της κυβέρνησης δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικές, αλλά κάνουν κακό στην οικονομία, την κοινωνία και φυσικά το περιβάλλον της χώρας. Ο κ. Σαμαράς έχει λίγες μέρες καιρό για να διορθώσει τις θέσεις της χώρας πριν το κρίσιμο Συμβούλιο",

συνέχισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Την ίδια στιγμή η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών ζητά δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές κυβερνήσεις για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών[5], ενώ μόλις σήμερα 49 επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς με επιστολή τους ζητούν από τους κ.Van Rompuy και κ.Renzi κατ’ ελάχιστον νομικά δεσμευτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 40%[6].

Η Greenpeace καλεί τον κ. Σαμαρά να βελτιώσει τις θέσεις της χώρας ώστε να συμπλεύσουν με αυτό που η επιστήμη επιτάσσει για να αποτραπεί μία καταστροφική αλλαγή του κλίματος: 55% για τις μειώσεις των εκπομπών στην Ευρώπη (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990), 45% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τελική κατανάλωση και 40% εξοικονόμηση ενέργειας (βάσει της ευρωπαϊκής ζήτησης ενέργειας το 2005).

Δείτε εδώ το σχετικό ενημερωτικό δελτίο για το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης.


Σημειώσεις προς συντάκτες:

  1. Δείτε εδώ φωτογραφίες από τη νέα δράση της Greenpeace στον ΑΗΣ Μεγαλόπολη
  2. Την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της Ευρώπης έως το 2030.
  3. Ιούνιος 2014, Επιστολή 9 Ευρωπαίων Υπουργών προς τον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Baroso και τους Επιτρόπους Ενέργειας και Κλίματος, κ. Oeettinger και κας Hedegaard
  4. Ιούλιος 2014, Μιλάνο, Παρέμβαση Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος
  5. Ειδικό Ευρωβαρόμετρο για την κλιματική δράση, σελίδα 30
  6. Οκτώβριος 2014, επιστολή 49 επιχειρήσεων και επιχειρηματικών φορέων προς τους κ.Van Rompuy και Renzi