Επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας εδώ και τώρα!

δελτίο τύπου - 6 Οκτωβρίου, 2014
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με την προώθηση μαζικών επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ΑΠΕ, συμφώνησαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (Ηρώ Διώτη), του Ποταμιού (Σπύρος Δανέλλης) και της ΔΗΜΑΡ (Νίκος Τσούκαλης) σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλοίο σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior. Η Greenpeace καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε εγρήγορση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: αν δεν αλλάξει τώρακατεύθυνση η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης,η οποία παραμένει εγκλωβισμένη στα ορυκτά καύσιμα, εκατομμύρια πολίτες θα συνεχίσουν αναίτια να υποφέρουν από το αυξημένο ενεργειακό κόστος ενώ παράλληλα θα υπονομευτεί κάθε σοβαρή προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, όπως αποκάλυψε με στοιχεία η Greenpeace.[1] Οι εσκεμμένες καθυστερήσεις για τη διασύνδεση των νησιών, η προώθηση της κατασκευής νέων πετρελαϊκών μονάδων, η αδιαφορία για τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τα ημίμετρα για την προώθηση επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας, αναμένεται να κοστίσουν σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια.[2]


Χαρακτηριστική περίπτωση η Ρόδος, όπου βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες το RainbowWarrior. Στην Ρόδο ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ, αγνοούν εντελώς την προοπτική επενδύσεων σε εξοικονόμηση ενέργειας και προωθούν την κατασκευή νέας μονάδας μαζούτ σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας, το Πρασονήσι. Ως αποτέλεσμα η Ρόδος – το νησί του ήλιου – θα κοστίσει περίπου 1,5 δις € στους Έλληνες καταναλωτές σε επιδοτήσεις εισαγόμενου πετρελαίου τα επόμενα 10 χρόνια. Αν επενδυόταν ένα μικρό μόνο μέρος αυτού του ποσού σε εξοικονόμηση ενέργειας και αυτοπαραγωγή θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού – με μειωμένη λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας – έως τη διασύνδεσή του σε ορίζοντα δεκαετίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Greenpeace, τα 180 εκατ. € που θα στοιχίσει η νέα μονάδα, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, σε 17.000 νοικοκυριά. Η επένδυση αυτή, που μπορεί να πραγματοποιήσει η ίδια η ΔΕΗ, θα μείωνε το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στο νησί κατά 13 εκατ. ευρώ ετησίως και την ζήτηση κατά 25MW.[3]


Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης και με τοποθέτησή τους αναφέρθηκαν στην ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα.


Αρχικά το λόγο πήρε η Ηρώ Διώτη, υπεύθυνη του τομέα περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τόνισε:

«Απαιτείται άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού της παραγωγής ενέργειας» για να προσθέσει: «Η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, απαιτεί την αντιστροφή του παραδείγματος. Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».


Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης τόνισε:

«Η ενεργειακή εξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο κοστίζει ιδιαίτερα στο περιβάλλον και την οικονομία. Κι όμως οι ΑΠΕ διατίθενται στα νησιά σε αφθονία και η ανάπτυξη τους μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ανακούφιση των μόνιμων διαρθρωτικών μειονεκτημάτων των περιοχών αυτών αλλά μπορεί να παρέχουν και κοινωνικοοικονομικά οφέλη στους κατοίκους».


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Δεν έχουμε κατορθώσει ούτε σε εθνικό αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων. Το ΥΠΕΚΑ δεν εντάσσει την ενεργειακή αναβάθμιση στις προτεραιότητές του, θέτοντας ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση λιγότερων από 230.000 κατοικιών έως το 2020».
«Είναι αδιανόητο να προωθούνται από την πίσω πόρτα νέες μονάδες ορυκτών καυσίμων την ώρα που η ελληνική κοινωνία υποφέρει από το υψηλό κόστος ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια»,


ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για αυτήν την κυβέρνηση που κρατάει όμηρο μία ολόκληρη χώρα αρνούμενη να κάνει το αυτονόητο: να δημιουργήσει εγχώρια ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τα δισεκατομμύρια που σήμερα πετάμε στα ορυκτά καύσιμα».

 


Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση να προωθήσει:

 

  • Πρόγραμμα αναβάθμισης τουλάχιστον 1 εκατ. κτιρίων σε βάθος δεκαετίας 
  • Την αυτοπαραγωγή χωρίς αναίτιους περιορισμούς για νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
  • Την διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου σε ορίζοντα 10ετίας με σκοπό την απεξάρτηση από το πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή
  • Επενδύσεις σε εξοικονόμηση και αυτοπαραγωγή στη Ρόδο που θα επιτρέψουν την ακύρωση της κατασκευής της νέας μονάδας μαζούτ και τη μειωμένη λειτουργία της υφιστάμενης έως τη διασύνδεση του νησιού σε βάθος δεκαετίας.

Σημειώσεις προς συντάκτες:


[1] Όπως αποκαλύπτει η Greenpeace, η κυβέρνηση έχει αφήσει εν λευκώ την εκπροσώπηση της χώρας στις ευρωπαϊκές συζητήσεις που διεξάγονται στη Σεβίλλη για την εφαρμογή των βέλτιστων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, σε στελέχη της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ. Η ‘ελληνική αντιπροσωπεία’ επιχειρεί συνεχώς να εμποδίσει την εφαρμογή των βέλτιστων τεχνικών στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καθώς και να διεκδικήσει εξαιρέσεις που θα επιτρέψουν την παράταση λειτουργίας υφισταμένων μονάδων πετρελαίου και λιγνίτη αλλά και κατασκευή νέων. Ήδη η ΔΕΗ σχεδιάζει νέες μονάδες πετρελαίου στα ελληνικά νησιά. Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο:
http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118523/seville/


[2] α) Η αδιαφορία για ένα μαζικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που να αφορά 1 εκατ. κτίρια θα κοστίσει περίπου 9 δις € σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΑΠΕ που δημοσίευσε το ίδιο ΥΠΕΚΑ β) Έως τώρα το ΥΠΕΚΑ θέτει εμπόδια στην προώθηση της αυτοπαραγωγής που θα μπορούσε να ανακουφίσει από το ενεργειακό κόστος νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις γ) Δεν υπάρχει απόφαση για διασύνδεση του μεγαλύτερου μέρους των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που κοστίζουν στους καταναλωτές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις πετρελαίου.


[3] Η Greenpeace εξέτασε σενάριο κατά το οποίο τα χρήματα (180 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή νέας πετρελαϊκής μονάδας στο Πρασονήσι της Νότιας Ρόδου, ανακατευθύνονται σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας με έμφαση στην προώθηση της αυτοπαραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.