E.E. και Καναδάς υπογράφουν την καταδικασμένη εμπορική συμφωνία CETA

δελτίο τύπου - 30 Οκτωβρίου, 2016
Βρυξέλλες - Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς θα υπογράψουν σήμερα μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για την προστασία του εμπορίου και των επενδύσεων, η οποία θα μπορούσε σύντομα να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, προειδοποίησε η Greenpeace.
"Θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από μια συμβολική χειραψία και μια εκδήλωση δημοσίων σχέσεων για να επιβληθεί η CETA στους Ευρωπαίους. Η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια – ο Καναδός πρωθυπουργός Trudeau και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι η CETA έχει πληγεί σοβαρά, τώρα που ο πραγματικός σκοπός της αποκαλύφθηκε. Η συμφωνία αυτή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιβιώσει από τον δημοκρατικό και νομικό έλεγχο κατά τη διαδικασία επικύρωσης τους επόμενους μήνες. Ήρθε η ώρα για τις κυβερνήσεις μας  να έρθουν σε ρήξη με τους  λομπίστες των εταιρειών και να επανασχεδιάσουν μια εμπορική πολιτική που θα σέβεται τη δημοκρατία και θα προάγει το δημόσιο συμφέρον",

δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η CETA με τις επικίνδυνες διατάξεις της για τα δικαιώματα των επενδυτών, τη ρυθμιστική συνεργασία και το εμπόριο - θα τεθεί σύντομα σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νομιμότητα ενός αμφιλεγόμενου συστήματος που επιτρέπει σε πολυεθνικές εταιρείες να μηνύουν κράτη στο πλαίσιο της CETA - γνωστό ως Investment Court System - θα είναι επίσης αντικείμενο της απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο. Αν η CETA δεν περάσει με επιτυχία απο αυτόν τον νομικό έλεγχο, θα ακυρωθεί.

Η νομική ανάλυση που εκπονήθηκε από την Greenpeace δείχνει ότι το ICS επίσης αποτυγχάνει να συμμορφωθεί με τα πολιτικά αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρωταρχικός στόχος της CETA δεν είναι να εξαλείψει τα εμπορικά φράγματα οικονομικής φύσης, αλλά να απομακρύνει τυχόν εμπόδια στο εμπόριο λόγω των διαφορών στη νομοθεσία και τους κανονισμούς μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Αυτό θα οδηγήσει σε μια επίθεση στα μέτρα προστασίας των πολιτών, απειλώντας το δικαίωμα των κυβερνήσεων να ρυθμίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος ή των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη η CETA θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας σε όλη την ΕΕ, ενώ η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεψε πενιχρά οφέλη στο ΑΕΠ: 0,02 έως 0,03% μακροχρόνια αύξηση του ΑΕΠ για την ΕΕ, και 0,18 έως 0,36% για τον Καναδά.

Κατηγορίες