(Εγ)κλιματική αδιαφορία του ΥΠΕΧΩΔΕ!

Εκπνέει αύριο η προθεσμία για την υιοθέτηση της σημαντικότερης κοινοτικής οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

δελτίο τύπου - 3 Ιανουαρίου, 2006
Για προκλητική αδιαφορία που έχει ως συνέπεια την αχαλίνωτη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και την ενεργειακή και οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών, κατηγορεί η Greenpeace τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σουφλιά. Η Ελλάδα όφειλε ως τις 4-1-2006 να ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/91 (1) για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων. Μια οδηγία που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που χτίζουμε τα κτίριά μας και μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40% στον κτιριακό τομέα, τον πιο σπάταλο ενεργειακά τομέα στη χώρα μας.

Εδώ και μια δεκαετία περίπου, οι ελληνικές κυβερνήσεις "μελετούν" μια νέα νομοθεσία, η οποία θα αλλάξει τον ισχύοντα Κανονισμό Θερμομόνωσης και θα επιβάλλει αυστηρές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης στα νέα κτίρια. Εδώ και μια πενταετία κυοφορείται, αλλά ουδέποτε τίκτεται, ο Κανονισμός Ορθολογικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (γνωστός ως ΚΟΧΕΕ) με τον οποίο θα συντονιστούμε υποτίθεται με τα συμβαίνοντα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Τι χρειάζεται ο κ. Σουφλιάς για να καταλάβει το αυτονόητο; Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας τομέας ανεκμετάλλευτος. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια για εξοικονόμηση ενέργειας και άρα για μείωση των εκπομπών αερίων που καταστρέφουν το κλίμα. Η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε", τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα (οικιακός και τριτογενής) καταναλώνει το 39% περίπου της ενέργειας και ευθύνεται για το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας θα συμβάλλει άμεσα στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια έως και 40%.

Στην Ελλάδα, ήδη από το 1998, με Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κυρίως μέσω της σύνταξης του Κανονισμού Ορθολογικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΟΧΕΕ). Σύμφωνα με τον ΚΟΧΕΕ θα αντικαθιστούταν ο ισχύων κανονισμός θερμομόνωσης και θα  ελαχιστοποιούνταν οι ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων. Η ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση επίσης προβλέπει τη θέσπιση Ενεργειακού Πιστοποιητικού Κτιρίων, σύμφωνα με προγενέστερη Ευρωπαϊκή Οδηγία (96/76 της 13-9-93).

Δυστυχώς όμως, ο ΚΟΧΕΕ έχει μείνει εν υπνώσει για χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία εξελίσσεται παράλληλα με την αγορά. Με δεδομένο ότι ένα κτίριο χρησιμοποιείται για τουλάχιστον 50–60 χρόνια, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι μελλοντικές γενιές επιβαρύνονται από την ατολμία και την αδράνεια που επιδεικνύει η σημερινή πολιτική ηγεσία.

Η Greenpeace ζητά από τον κ. Σουφλιά:

  • Να θέσει αμέσως σε εφαρμογή τον ΚΟΧΕΕ.
  • Να εναρμονιστεί αμέσως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Notes:

(1)Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων:

  • Θέτει τις βάσεις για μια κοινή μεθοδολογία στην αξιολόγηση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων.
  • Θέτει ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις για τα νέα κτίρια, καθώς και για την ανακατασκευή παλαιών κτιρίων μεγάλης επιφάνειας.
  • Ορίζει την υποχρέωση για ενεργειακή σήμανση των κτιρίων με έμφαση στο δημόσιο τομέα.
  • Επιβάλλει ελέγχους της απόδοσης των καυστήρων και της θερμομόνωσης των κτιρίων.
  • Υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων (συνολικής επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ.) που ανακατασκευάζουν τα κτίριά τους, να προχωρήσουν σε εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης σε περίπτωση που το κόστος της ανακατασκευής ξεπερνά το 25% της αξίας του ακινήτου.
  • Ενθαρρύνει τη χρήση ηλιακών συστημάτων και άλλων εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και την προώθηση της συμπαραγωγής και συστημάτων τηλεθέρμανσης - τηλεψύξης.

  • (2) Θυμίζουμε ότι σε προγενέστερο">http://www.greenpeace.org/greece/press/118517/174423">προγενέστερο δελτίο τύπου (18-7-2005) η Greenpeace είχε αποκαλύψει τις τεράστιες απώλειες ενέργειας των δημοσίων κτιρίων με ειδικές θερμογραφίες που είναι διαθέσιμες.