Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκπρόσωπος κρατών ή "αντιπρόσωπος" της Μονσάντο;

Διαμαρτυρία της Greenpeace κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Μεταλλαγμένα

δελτίο τύπου - 12 Ιανουαρίου, 2006
Σε "αντιπρόσωπο της Μονσάντο που πουλάει μεταλλαγμένα προϊόντα" μετονόμασαν το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα ακτιβιστές της Greenpeace δείχνοντας έτσι την αγανάκτησή τους για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακύρωσε προχθές την απόφαση της Ελλάδας να απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού (ΜΟΝ810) της εταιρείας Mονσάντο (1). Η Greenpeace καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι προωθεί τα συμφέροντα της αμερικάνικης πολυεθνικής αψηφώντας το έντονο αίτημα της χώρας μας να παραμείνει ελεύθερη από μεταλλαγμένα.

Οι κύριοι με τα μαύρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναγκάζουν τους Έλληνες καταναλωτές να τραφούν με μεταλλαγμένα.

Δύο ακτιβιστές της Greenpeace παριστάνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθήλωσαν στο έδαφος άλλους ακτιβιστές εξαναγκάζοντάς τους να καταπιούν το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Mονσάντο. Άλλοι ακτιβιστές της Greenpeace κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα "Όχι στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Μονσάντο" και "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει τα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα".    

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να σταματήσει να προωθεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων και των Η.Π.Α εξαναγκάζοντας τους Έλληνες πολίτες να καταπιούν τα μεταλλαγμένα με το ζόρι. Αντί να εξουσιοδοτεί εν λευκώ τη Μονσάντο να σπέρνει μεταλλαγμένα, θα έπρεπε να υιοθετήσει αυστηρούς κανόνες που να προστατεύουν τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον από τα μεταλλαγμένα" δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. "Το δικαίωμα μιας χώρας να διατηρεί την επικράτειά της ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα πρέπει να υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι να καταρρακώνεται. Ιδιαίτερα όταν το σύνολο των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, των αγροτικών φορέων, του πολιτικού κόσμου  καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, έχουν ταχθεί κατά των μεταλλαγμένων."

Τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται ολοένα και περισσότερη κριτική διότι δεν προωθεί την εφαρμογή νομοθεσίας που θα προστάτευε το εισόδημα των αγροτών, τη γεωργία και το περιβάλλον από την επιμόλυνση με μεταλλαγμένα. Ταυτόχρονα, τα θεσμικά όργανα και οι μηχανισμοί της Ε.Ε. λειτουργούν με αδιαφάνεια και δεν ακολουθούν ούτε στο ελάχιστο δημοκρατικές διαδικασίες, αφού εγκρίνουν μεταλλαγμένα προϊόντα αγνοώντας συστηματικά νέα επιστημονικά στοιχεία, σοβαρές ενστάσεις από φορείς και επιστήμονες καθώς και τη βούληση των ευρωπαίων πολιτών.

Η Greenpeace ζητά άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Επίτροπο Δημόσιας Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών κ. Κυπριανού και τον Έλληνα Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα:

  • Να αναγνωρίσουν το δικαίωμα της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών (2) να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα  στις επικράτειές τους,  προστατεύοντας τη γεωργία, το περιβάλλον και τους καταναλωτές.
  • Να ανακαλέσουν την απόφαση κατά της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:

  • Να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας το δικαίωμα μιας χώρας να διατηρήσει την επικράτειά της ως περιοχή ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα.
  • Να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές μεταλλαγμένων και να αναδιαρθρωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

H Greenpeace θα συνεχίσει να εναντιώνεται στην απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών που ενέχουν ανυπολόγιστους και μη αναστρέψιμους κινδύνους για το περιβάλλον, τη γεωργία και τη δημόσια υγεία.

Notes:

(1) Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία στην ΕΕ από το 1998. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αγνοώντας συστηματικά νέα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της Greenpeace για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και τη γεωργία, αποφάσισε να εγγράψει στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων 17 ποικιλίες του εν λόγω καλαμποκιού ΜΟΝ810 (8 Σεπτεμβρίου 2004). Ως αποτέλεσμα, οι ποικιλίες αυτές είναι ελεύθερες να κυκλοφορούν από το 2005 σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά.
Στις 7 Απριλίου 2005, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κοινοποιεί στην Ε.Ε. με Υπουργική Απόφαση (Αρ.24367, 3.3.2005) την απαγόρευση της εμπορίας σπόρων των 17 ποικιλιών του εν λόγω καλαμποκιού.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας είχε ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή Σπόρων και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας αλλά δεν είχε συγκεντρώσει την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία για να απορριφθεί. Επομένως, η τελική απόφαση λήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

(2) Τις 17 ποικιλίες του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ810 έχουν επίσης απαγορεύσει η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Κατηγορίες
Ετικέτες