Κοινή δήλωση τύπου των ΓΕΣΑΣΕ, Greenpeace, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ, ΚΕΠΚΑ

δελτίο τύπου - 31 Ιανουαρίου, 2006
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει πρωτοπόρος στον πολυετή αγώνα ενάντια στα μεταλλαγμένα. Το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υιοθετώντας τις προτάσεις των οργανώσεων που αντιτίθενται στα μεταλλαγμένα και ταυτιζόμενο έτσι με τις ευαισθησίες της συντριπτικής πλειονότητας των ελλήνων πολιτών, προέβη σε νέα απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού της MONSANTO.

Oι οργανώσεις που αγωνίζονται για την αναβάθμιση της Γεωργίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση των καταναλωτών θα στηρίξουν την απαγόρευση αυτή καθώς και κάθε περαιτέρω έμπρακτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διατηρήσει την ελληνική επικράτεια ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα.

 

Η νέα απόφαση απαγορεύει επιπλέον 14 ποικιλίες του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της MONSANTO ΜΟΝ 810, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέγραψε πρόσφατα στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων χωρίς να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες. Συνεπώς απαγορεύονται συνολικά 31 ποικιλίες.

 

Η ελληνική πρωτοβουλία θα αποβεί ιδιαίτερα σημαντική για τα κράτη- μέλη που διατηρούν αντίστοιχες απαγορεύσεις. Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να σταματήσει η εισβολή των μεταλλαγμένων και να διατηρηθεί το δικαίωμα των χωρών να διατηρούν την επικράτεια τους ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς .

 

ΓΕΣΑΣΕ

GREENPEACE

ΕΚΠΟΙΖΩ

ΙΝΚΑ|ΓΟΚΕ

ΚΕΠΚΑ

Κατηγορίες
Ετικέτες