Μεταλλαγμένα: δεν θα περάσουν - Στα χαρτιά θα παραμείνει η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα μεταλλαγμένα

δελτίο τύπου - 8 Φεβρουαρίου, 2006
Άνευ πρακτικής σημασίας χαρακτηρίζει η Greenpeace την προσωρινή απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία υποστηρίζει τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αργεντινή στις προσπάθειές τους να καταναγκάσουν την Ευρώπη να δεχτεί τα μεταλλαγμένα. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές αναφορές ο ΠΟΕ αποφάνθηκε ότι τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν θέσει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στα μεταλλαγμένα, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, παραβιάζουν τους κανόνες εμπορίου. Η Ευρώπη φαίνεται να χάνει επί της διαδικασίας και όχι λόγω ουσιαστικών επιχειρημάτων υπέρ των μεταλλαγμένων. Η πολυαναμενόμενη απόφαση καταδεικνύει ότι ο ΠΟΕ θέτει τους κανόνες εμπορίου πάνω από τη βούληση των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

"Η απόφαση του ΠΟΕ υπέρ των αμερικανικών εμπορικών συμφερόντων θα παραμείνει στα χαρτιά όσο η κοινωνία των πολιτών επιμένει στο δικαίωμά της να αρνείται τα μεταλλαγμένα. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, αγρότες και ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών-μελών συνεχίζουν να αντιτίθενται στα μεταλλαγμένα. Αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην Ευρώπη, ούτε στον κόσμο. Πλανώνται οι αμερικάνικοι πολυεθνικοί γίγαντες ότι θα πουλήσουν παραπάνω μεταλλαγμένα προϊόντα στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της απόφασης του ΠΟΕ(1)" δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας κατά των μεταλλαγμένων από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

"Η ετυμηγορία, η οποία ήρθε με καθυστέρηση τριών ετών, δείχνει ότι ο ΠΟΕ κρίνεται ακατάλληλος και ανεπαρκής για να διευθετήσει πολύπλοκα επιστημονικά και περιβαλλοντικά θέματα ενώ είναι σαφές ότι θέτει τα εμπορικά συμφέροντα πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος. Η προσφυγή των ΗΠΑ και των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων αποτελεί μια απελπισμένη προσπάθεια επιβoλής των προϊόντων τους στην Ευρωπαϊκή αγορά που όμως δε θα πιάσει τόπο. Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων ότι, με αυτό τον τρόπο, θα πείσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να ανοίξουν την πόρτα τους στα μεταλλαγμένα συνεχίζουν να διαψεύδονται(2)" τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη.

Τον Αύγουστο 2003, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αργεντινή παρέπεμψαν την ΕΕ στον ΠΟΕ 3 για την προσωρινή παύση της διαδικασίας εγκρίσεων των μεταλλαγμένων προϊόντων καθώς και για τα απαγορευτικά μέτρα που είχαν θέσει έξι κράτη-μέλη σε εγκεκριμένα μεταλλαγμένα προϊόντα.

Παρόλο που η υπόθεση εκδικαζόταν για τρία χρόνια, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία το 2005, την παραμονή των εθνικών απαγορεύσεων4 ενώ συνέχισαν να απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα. Η Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε σε ισχύ νέα απαγόρευση στην καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού ενώ η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης. Αντίστοιχες απαγορεύσεις έχουν θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τις 172 περιοχές της Ευρώπης που έχουν ανακηρυχθεί σε ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα και το πρόσφατο Ελβετικό δημοψήφισμα που προχώρησε στην απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων δείχνουν ότι η Ευρώπη αντιστέκεται στα μεταλλαγμένα.

H Greenpeace ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θέσει απαγορεύσεις στα μεταλλαγμένα να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του ΠΟΕ. Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας πρέπει να πάψουν να εξουσιάζονται από τους κανόνες του ΠΟΕ.

Notes:

1. Οι ΗΠΑ διεκδικούν τα χαμένα $200 εκ από πωλήσεις προϊόντων καλαμποκιού και $300 εκ. από πωλήσεις καλαμποκιού και σόγιας. Βλ. "European Commission Opts Not To Push For End of GMO Moratorium," INSIDE U.S. TRADE, January 25, 2002 ; or http://www.ers.usda.gov/publications/wrs984/wrs984e.pdf

2.
Η προσφυγή των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, είχε ως σκοπό να αποθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες μέλη του ΠΟΕ να εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια και οποιοδήποτε μέτρο που θα εμπόδιζε την είσοδο των μεταλλαγμένων προϊόντων.

Όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης Παραγωγών Καλαμποκιού Κρίστοφερ Λέοναρντ, στο Ασσοσιέτεντ Πρες (Associated Press)

"...η απόφαση είναι καλά νέα όχι επειδή θα ανοίξει την πόρτα σε περισσότερους Ευρωπαίους πελάτες αλλά επειδή αποτελεί παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο www.kansascity.com/mld/kansascity/news/local/13814618.htm

3. Έκθεση της Greenpeace για τη διαμάχη των μεταλλαγμένων στον ΠΟΕ είναι διαθέσιμη στο http://eu.greenpeace.org/downloads/gmo/WTObriefing0602.pdf

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον ΠΟΕ για να αναγκάσει πέντε κράτη- μέλη, μεταξύ αυτών και τη χώρα μας (Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Γερμανία) να άρουν τις απαγορεύσεις τους. Η πρόταση της Επιτροπής απορρίφθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στις 24 Ιουνίου 2005, όταν 22 κράτη-μέλη από τα 25 δικαίωσαν τις απαγορεύσεις.
Βλ. Greenpeace briefing οn national safeguard clauses ('bans'): http://eu.greenpeace.org/downloads/gmo/NationalBans0507.pdf

Κατηγορίες
Ετικέτες