ΨΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΛΙΜΑ (20/6/2002)

...ΚΑΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

δελτίο τύπου - 20 Ιουνίου, 2002

20-6-2002

Τα μισά ψυγεία που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν μια επικίνδυνη ουσία που επιβαρύνει το παγκόσμιο κλίμα. Αυτό επισημαίνει σήμερα η Greenpeace μετά από έρευνα αγοράς που ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα. Η έρευνα εντόπισε πολλά μοντέλα ψυγείων που περιέχουν την εναλλακτική τεχνολογία ψυκτικού που είναι φιλική προς το περιβάλλον και που έγινε εμπορικά διαθέσιμη χάρη στην Greenpeace.

Όταν καταργήθηκαν τα παλαιότερα ψυκτικά (CFCs), που ευθύνονται για την τρύπα στο στρώμα του όζοντος, η χημική βιομηχανία προώθησε ψυκτικά με υδροφθοράνθρακες (HFCs) που είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου. Οι ρύποι αυτοί είναι χιλιάδες φορές πιο καταστροφικοί για το κλίμα από το διοξείδιο του άνθρακα. Το Πρωτόκολλο του Κιότο, που έγινε νόμος του κράτους και από την Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα, προβλέπει τον περιορισμό τους. Η Greenpeace εκτιμά ότι μέχρι το 2010 οι ρύποι αυτοί θα έχουν αυξηθεί κατά 150% παγκοσμίως σε σχέση με το 1995.

Τα "πράσινα" ψυγεία αντιθέτως, περιέχουν για ψυκτικό έναν υδρογονάνθρακα, το ισοβουτάνιο (R600a). Η ουσία αυτή δεν καταστρέφει το όζον, ούτε συνιστά απειλή για το κλίμα της Γης. Για την προώθηση της τεχνολογίας ψύξης με υδρογονάνθρακες (τεχνολογία Greenfreeze), η Greenpeace βραβεύτηκε το 1997 με το Βραβείο Όζοντος των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα, 80 εκατομμύρια ψυγεία τύπου Greenfreeze κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς της Greenpeace είναι εντυπωσιακά: Τουλάχιστον 260 μοντέλα ψυγείων στην ελληνική αγορά περιέχουν το φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και τα 46 μοντέλα ψυγείων που κατασκευάζονται στην Ελλάδα (με εξαγωγές στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική).

"Καταφέραμε να εμποδίσουμε τη χρήση ψυκτικών που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος και τώρα έχουμε μία καινούργια επικίνδυνη "μόδα": ψυκτικά που απειλούν το κλίμα. Ευτυχώς, υπάρχει η εναλλακτική λύση και είναι διαθέσιμη σε όλους στην ελληνική αγορά, χωρίς να κοστίζει περισσότερο", δήλωσε η Μάχη Σιδερίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Στόχος της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων είναι να βοηθηθούν στην επιλογή ψυγείου οι πολίτες που θέλουν έμπρακτα να προστατέψουν το παγκόσμιο κλίμα, καθώς και να ασκηθεί πίεση στους κατασκευαστές ούτως ώστε να παράγουν αποκλειστικά και μόνο ψυγεία Greenfreeze.

Τα ψυγεία τεχνολογίας Greenfreeze είναι τα μόνα που πληρούν τις προϋποθέσεις για το "Οικολογικό Σήμα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Greenpeace στην προώθηση αυτής της τεχνολογίας, της απένειμαν το Βραβείο Όζοντος το 1997. Αλλά η καλύτερη επιβράβευση για τον αγώνα της Greenpeace είναι ότι σήμερα εκατομμύρια ψυγεία τύπου Greenfreeze κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Τα ψυγεία αυτά κατασκευάζονται στην Ευρώπη, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Κούβα, την Αυστραλία, την Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο οδηγός της Greenpeace για τα "πράσινα" ψυγεία

Με βάση τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας αγοράς, η Greenpeace έχει συντάξει έναν κατάλογο που περιέχει όλα τα μοντέλα ψυγείων με το φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό που εντοπίστηκαν στην ελληνική αγορά.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Μετά από πίεση της Greenpeace στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, οι πολυεθνικές εταιρίες και χορηγοί Coca Cola, Unilever, Nestle και McDonald's δεσμεύτηκαν ότι μέχρι τους Ολυμπιακούς της Αθήνας θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο φιλικά προς το περιβάλλον ψυκτικά. Αυτή η δέσμευση πρέπει να τηρηθεί και το παράδειγμα αυτό να ακολουθηθεί και από τους υπόλοιπους χορηγούς (ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, Heineken), καθώς και από τον ΑΘΗΝΑ 2004.

Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής;

Φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό: R600a

Ψυκτικό που απειλεί το κλίμα: R134a

Διαβάστε επίσης:

Ο οδηγός της Greenpeace για τα "πράσινα" ψυγεία

Greenfreeze: Μια ιστορία δράσης και βιομηχανικής κατασκοπείας!