ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΒΑΜΒΑΚΙ(ΙΙ) - ΠΙΕΖΟΥΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ (4/4/2000)

Ζητούν ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας

δελτίο τύπου - 4 Απριλίου, 2000

Αθήνα, 4-4-2000

Εταιρείες σπόρων αλλά και ξένες χώρες ζητούν την ανεξέλεγκτη εισαγωγή και καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, καταγγέλλει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Την ίδια ώρα που, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, πανεπιστημιακά εργαστήρια ολοκληρώνουν τις αναλύσεις δειγμάτων σπόρων βαμβακιού για τον εντοπισμό μεταλλαγμένων σπόρων, οι μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής προχώρησαν σε αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Υπουργείου.

Οι εταιρείες εισαγωγής σπόρων (Αγροτικός Οίκος ΣΠΥΡΟΥ και Delta and Pine Land Ελλάς) ουσιαστικά ζητούν την ανεξέλεγκτη διάθεση του μεταλλαγμένου σπόρου στην αγορά, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στο περιβάλλον και το εισόδημα των αγροτών. Τυχόν καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού απειλεί το περιβάλλον με εκτεταμένη γενετική ρύπανση και την αγροτική οικονομία με απώλεια ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ύψους 200 δισ. δραχμών.

Το παράλογο αυτό αίτημα των δύο εταιρειών έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης απόπειρας της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ), η οποία έκανε αίτηση αναστολής (στις 21-3-2000) της απόφασης του Υπουργείου. Θυμίζουμε ότι, η απόφαση του υπουργείου υποχρεώνει τις εταιρείες να προσκομίσουν πιστοποιητικά και αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που να βεβαιώνουν ότι οι σπόροι τους δεν έχουν υποστεί μεταλλάξεις και δεν έχουν αναμιχθεί με άλλους μεταλλαγμένους.

Η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού είναι παράνομη στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί μεταλλαγμένο βαμβάκι στους αγρούς, το Υπουργείο Γεωργίας οφείλει να ζητήσει την καταστροφή της καλλιέργειας και την πλήρη αποζημίωση του παραγωγού από την εταιρεία.

"Μια τέτοια στάση από την πλευρά των εισαγωγέων σπόρων είναι εντελώς ανεύθυνη και εν δυνάμει επικίνδυνη", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε εξάλλου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, ζητώντας από το Υπουργείο Γεωργίας να αποτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού.

Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε σήμερα η Greenpeace, με ανακοινώσεις της σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Μαδρίτη, το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, με επιστολή του (24-3-2000) ζητά από το Υπουργείο Γεωργίας της Ελλάδας να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση για τον έλεγχο των σπόρων βαμβακιού. Το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή θέτει εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση σπόρων από την Ισπανία στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας αφ' ενός αγνοεί τη σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Οδηγία 90/220 για τη σκόπιμη απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον), αφ' ετέρου είναι εξαιρετικά ύποπτη, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν εισάγει σπόρο βαμβακιού από την Ισπανία! Είναι προφανές ότι πίσω από την ατυχή επιστολή, κρύβονται ισχυρές πιέσεις εταιρειών. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, εισάγει σπόρους βαμβακιού από τις ΗΠΑ και μάλιστα οι δυο χώρες καλλιεργούν τις ίδιες ποικιλίες!

Κατηγορίες
Ετικέτες