ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ (23/1/2002)

Ζωοτροφές: Η κερκόπορτα για την είσοδο των μεταλλαγμένων στη διατροφή

δελτίο τύπου - 23 Ιανουαρίου, 2002

Αθήνα, 23-1-2002

Παρά την καθολική αντίθεση των καταναλωτών, χιλιάδες τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού εισέρχονται στο διατροφικό κύκλωμα μέσω των ζωοτροφών, με άγνωστες και απρόβλεπτες επιπτώσεις, καταγγέλλει η Greenpeace. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, παρουσίασε ένα καινούργιο "Οδηγό Καταναλωτών", ο οποίος περιλαμβάνει αποκλειστικά προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Περίπου το 80% της εισαγόμενης σόγιας (ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 350.000 τόνους ετησίως) και του καλαμποκιού, καταλήγουν σε ζωοτροφές και ιχθυοτροφές. Ένα ποσοστό αυτών των ζωοτροφών περιέχει μεταλλαγμένους οργανισμούς. Έτσι, κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε, προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Ακόμη και αν "καθαρίσουμε" λοιπόν το σύνολο των τροφίμων από τα μεταλλαγμένα συστατικά, οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί θα εξακολουθούν να απειλούν (μέσω των ζωοτροφών) το φυσικό περιβάλλον και την υγεία.

"Οκτώ μήνες μετά την έκδοση του πρώτου Οδηγού Καταναλωτών που αφορούσε τυποποιημένα προϊόντα με βάση τα συστατικά τους και ύστερα από τις σημαντικές θετικές αλλαγές που αυτός προκάλεσε στην ελληνική αγορά τροφίμων, η Greenpeace επικεντρώνει την προσοχή της στις ζωοτροφές και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες μετά την έκδοση του πρώτου Οδηγού Καταναλωτών, η συντριπτική πλειοψηφία των βιομηχανιών τροφίμων εγγυάται προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένα συστατικά. Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις ζωοτροφές και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη του Δικτύου Καταναλωτών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

"Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τις επιπτώσεις στην υγεία των ζώων -και κατ' επέκταση στους ανθρώπους- από τη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στις ζωοτροφές. Αξίζει να τονίσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις (όπως συμβαίνει στα κοτόπουλα και τα γουρούνια) η σόγια ξεπερνά το 20% της καθημερινής διατροφής τους. Σε αντίθεση λοιπόν με τους ανθρώπους, τα ζώα εκτροφής καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες σόγιας και καλαμποκιού σε όλο τον κύκλο της ζωής τους", επεσήμανε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, σύντομα θα εφαρμοστεί νομοθεσία για τη σήμανση και των ζωοτροφών. Μέχρι τότε όμως, η σήμανση των μεταλλαγμένων οργανισμών στις ζωοτροφές δεν είναι υποχρεωτική. Αντίστοιχα και η σήμανση των προϊόντων ζωικής προέλευσης δεν είναι υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής όταν αγοράζει κρέας, κοτόπουλο, αυγά, τυρί, γάλα ή ψάρι δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη της ΕΕ (Ευρωβαρόμετρο 52.1- Μάρτιος 2000, Ευρωβαρόμετρο 55.2 - Δεκέμβριος 2001) οι Έλληνες καταναλωτές είναι σταθερά, επίμονα και έντονα αντίθετοι στη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι "το 93,3% των Ελλήνων δεν θέλει να τρώει μεταλλαγμένα τρόφιμα", ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση "το 85% των Ελλήνων δεν ήθελε να φάει αυγά που προέρχονται από κότες που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα". Αξίζει να τονίσουμε ότι η αντίδραση των καταναλωτών γίνεται όλο και πιό έντονη με την πάροδο του χρόνου, ενώ δείχνει να εντείνεται καθώς ανεβαίνουμε στην κλίμακα του μορφωτικού επιπέδου (Ευρωβαρόμετρο 55.2).

"Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στις χιλιάδες των καταναλωτών και τα μέλη του Δικτύου Καταναλωτών ενάντια στα μεταλλαγμένα, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και να καθαρίσουμε την τροφική αλυσίδα από τα μεταλλαγμένα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε και την προστασία του περιβάλλοντος από τη γενετική ρύπανση και τη μη-αναστρέψιμη απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης.

Τον Αύγουστο του 2001, η Greenpeace απέστειλε ένα ερωτηματολόγιο στις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων, ζωοτροφών και ιχθυοτροφών σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να καταγραφεί η στάση της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων σε σχέση με τη χρήση γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών σε ζωοτροφές και ιχθυοτροφές. Η σύνταξη του Οδηγού Καταναλωτών βασίστηκε στις γραπτές δηλώσεις των μεγαλύτερων βιομηχανιών τροφίμων σχετικά με το αν μπορούν να εξασφαλίσουν -και με ποιό τρόπο- ότι τα προϊόντα τους προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με ζωοτροφές απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Ο Oδηγός Καταναλωτών καταχωρεί τα προϊόντα των εταιριών σε τρεις κατηγορίες: πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη, ανάλογα με το αν ο παραγωγός εγγυάται (πράσινη), δεσμεύεται ότι σύντομα θα είναι σε θέση να εγγυηθεί (πορτοκαλί) ή δεν μπορεί να εγγυηθεί (κόκκινη) την απουσία μεταλλαγμένων οργανισμών στις ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή των προϊόντων του. Στην κόκκινη κατηγορία έχουν καταχωρηθεί και τα προϊόντα των εταιριών που δεν απάντησαν ή έδωσαν ασαφείς απαντήσεις, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες από την πλευρά της Greenpeace. Παράλληλα, με ελέγχους και δειγματοληπτικές αναλύσεις, η Greenpeace προσπαθεί να επιβεβαιώσει "του λόγου το αληθές".

Η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων πιστοποιημένης μη μεταλλαγμένης σόγιας, που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2001, κατέστησε δυνατή την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με ζωοτροφές από μη μεταλλαγμένους οργανισμούς, όποτε αυτό ζητήθηκε από τις βιομηχανίες τροφίμων και ζωοτροφών.

Στο νέο Οδηγό Καταναλωτών της Greenpeace, περιλαμβάνονται 162 προϊόντα τα περισσότερα από τα οποία είναι αναγνωρίσιμα στην αγορά. Από αυτά 64 καταχωρούνται στην "πράσινη" κατηγορία, 24 στην "πορτοκαλί" και 74 στην "κόκκινη".

Ήδη, μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από την έρευνα της Greenpeace, σημαντικός αριθμός βιομηχανιών τροφίμων ανταποκρίνονται θετικά στο αίτημα των καταναλωτών για τροφές χωρίς μεταλλαγμένα. Πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου και για τις υπόλοιπες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, κερδίζοντας την απωλεσθείσα εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ιδιαιτέρως ύστερα από τα απανωτά διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια των καταναλωτών αλλά και των μελών του Δικτύου Καταναλωτών, ο Οδηγός θα εμπλουτιστεί και θα ανατραπεί, ώστε σύντομα να περιέχει μόνο "πράσινα" προϊόντα. Ταυτόχρονα απαιτείται εγρήγορση και δράση από τους καταναλωτές για να εξασφαλιστεί ότι οι εταιρίες που ήδη προμηθεύονται μη-μεταλλαγμένες ζωοτροφές, θα συνεχίσουν να το πράττουν και στο μέλλον.

Μέσα από τα Δίκτυο Καταναλωτών η Greenpeace προτείνει δράσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο να αποκλείσουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα από το πιάτο μας. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών που ενδιαφέρονται για το Δίκτυο Καταναλωτών, η Greenpeace έχει εγκαινιάσει μια γραμμή εξυπηρέτησης (μόνο για μεταλλαγμένα). Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο: 210 38 38 990.

Κατηγορίες
Ετικέτες