ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ - Θετικές εξελίξεις αλλά και αναίτιες αντιδράσεις (25/1/2002)

δελτίο τύπου - 25 Ιανουαρίου, 2002

Αθήνα, 25-1-2002

Θετικές εξελίξεις στην αγορά τροφίμων δημιούργησε ήδη η προχθεσινή δημοσιοποίηση της έρευνας αγοράς που πραγματοποίησε η Greenpeace και ο σχετικός Οδηγός Καταναλωτών που συνέταξε. Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, σε πλήρη αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αλλά και σημαντικού μέρους των βιομηχανιών τροφίμων, αναδεικνύεται σε αυτόκλητο συνήγορο των μεταλλαγμένων.

Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, σε πλήρη αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αλλά και σημαντικού μέρους των βιομηχανιών τροφίμων, αναδεικνύεται σε αυτόκλητο συνήγορο των μεταλλαγμένων

Μετά τη δημοσιοποίηση του Οδηγού Καταναλωτών για Ζωοτροφές και Ζωικά Προϊόντα που παρουσίασε η Greenpeace είχαμε την πρώτη θετική εξέλιξη. Η εταιρία Aqua Hellas Ιχθυοτροφεία Αταλάντης ΕΠΕ απέστειλε στη Greenpeace τα σχετικά πιστοποιητικά, που εγγυώνται ότι οι ιχθυοτροφές που χρησιμοποιεί δεν περιέχουν μεταλλαγμένους οργανισμούς. Έτσι, τα προϊόντα της εταιρίας αυτής από την "κόκκινη" κατηγορία του Οδηγού Καταναλωτών κατατάσσονται πλέον στην "πράσινη".

"Ελπίζουμε ότι αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Η ενεργοποίηση των χιλιάδων καταναλωτών που έχουν δείξει το άμεσο ενδιαφέρον και την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, μπορεί να κλείσει το δρόμο των μεταλλαγμένων οριστικά. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Επιθυμία μας είναι, σύντομα, ο Νέος Οδηγός Καταναλωτών να περιέχει μόνο "πράσινα" προϊόντα", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη του Δικτύου Καταναλωτών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ταυτόχρονα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με χθεσινή του ανακοίνωση κατηγορεί την Greenpeace ότι "χωρίς επιστημονικά δεδομένα παραπλανεί τους καταναλωτές και αδικαιολόγητα επιχειρεί να δημιουργήσει πανικό στην αγορά".

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τις επιπτώσεις στην υγεία των ζώων - και κατ' επέκταση στους ανθρώπους - από τη χρήση των μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα ζώα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες σόγιας και καλαμποκιού σε όλο τον κύκλο της ζωής τους.

Οι ανησυχίες της Greenpeace αλλά και μεγάλου μέρους της επιστημονικής κοινότητας, σχετικά με την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών, εστιάζονται σε κινδύνους όπως: αλλοίωση της βιοποικιλότητας, μεταφορά γονιδίων σε άλλα βιολογικά είδη, αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, εμφάνιση νέων αλλεργιών, αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και τοξική δράση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πειράματα που είχαν διεξαχθεί από τη Μonsanto (τη μεγαλύτερη εταιρία προώθησης και εφαρμογής της τεχνολογίας των μεταλλαγμένων διεθνώς) σε βοοειδή που τρέφονταν με μεταλλαγμένη σόγια είχε παρατηρηθεί υψηλότερη συγκέντρωση λιπαρών στο γάλα. Μέχρι σήμερα το φαινόμενο παραμένει ανεξήγητο.

Το Νοέμβριο του 2000, σε δίκη που έγινε στη Βρετανία εναντίον της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού ("Aventis Chardon LL"), αποκαλύφθηκε ότι κοτόπουλα που πειραματικά είχαν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς παρουσίασαν υψηλό ρυθμό θνησιμότητας. Στην ίδια δίκη, o καθηγητής Bob Orskov, διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος Ζωοτροφών του Πανεπιστημίου του Aberdeen, δήλωσε ότι: "εάν εγκριθεί η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στη Βρετανία, τότε ο κόσμος θα πράξει καλώς να σταματήσει να καταναλώνει γάλα που προέρχεται από ζώα που τράφηκαν με αυτό. Ως επιστήμονας, με την υπάρχουσα επιστημονική γνώση, δεν θα έπινα γάλα που προέρχεται από αγελάδες οι οποίες έχουν τραφεί με μεταλλαγμένο καλαμπόκι&".

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αντιδρούν στη χρήση γονιδίων ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και ανησυχούν ότι σε περίπτωση που αυτά μεταφερθούν σε παθογόνα του ανθρώπου ή ζώων, τα αντίστοιχα αντιβιοτικά είναι πιθανό να καταλήξουν να είναι αναποτελεσματικά.

"Την ίδια αδιέξοδη τακτική είχε ακολουθήσει ο ΣΕΒΤ και κατά τη δημοσιοποίηση του 1ου Οδηγού Καταναλωτών, τον Μάϊο του 2001, χωρίς αποτέλεσμα όμως", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. "Αξίζει να θυμηθούμε ότι λίγους μόνο μήνες μετά την έκδοση εκείνου του Οδηγού, 16 εταιρίες που δεν είχαν ανταποκριθεί στην έρευνα της Greenpeace, ή δεν μπορούσαν να εγγυηθούν κάποια από τα συστατικά των προϊόντων τους, εγγυώνται πλέον ότι τα προϊόντα τους δεν περιέχουν μεταλλαγμένους οργανισμούς και παράγωγά τους".

Αντί λοιπόν ο ΣΕΒΤ να αναζητά σκοπιμότητες στην πρωτοβουλία αυτή της Greenpeace, καλό θα ήταν να αφουγκραστεί την δικαιολογημένη ανησυχία των καταναλωτών. Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη της ΕΕ (Ευρωβαρόμετρο 52.1 - Μάρτιος 2000, Ευρωβαρόμετρο 55.2 - Δεκέμβριος 2001) οι Έλληνες καταναλωτές είναι σταθερά, επίμονα και έντονα αντίθετοι στη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι "το 93,3% των Ελλήνων δεν θέλει να τρώει μεταλλαγμένα τρόφιμα", ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση "το 85% των Ελλήνων δεν ήθελε να φάει αυγά που προέρχονται από κότες που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα". Αξίζει να τονίσουμε ότι η αντίδραση των καταναλωτών γίνεται όλο και πιό έντονη με την πάροδο του χρόνου, ενώ δείχνει να εντείνεται καθώς ανεβαίνουμε στην κλίμακα του μορφωτικού επιπέδου (Ευρωβαρόμετρο 55.2).

"Αντιστρέφοντας το ερώτημα, αναρωτιέμαι ποιόν εξυπηρετεί η υπεράσπιση των μεταλλαγμένων από τον ΣΕΒΤ, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει εναλλακτική λύση που ήδη εφαρμόζεται από βιομηχανίες τροφίμων και στην Ελλάδα. Σίγουρα, αυτή η στάση του ΣΕΒΤ δεν εξυπηρετεί ούτε τους καταναλωτές ούτε το περιβάλλον", δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών που ενδιαφέρονται για το Δίκτυο Καταναλωτών, η Greenpeace έχει εγκαινιάσει μια γραμμή εξυπηρέτησης (μόνο για μεταλλαγμένα). Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο: 210 38 38 990.

Σημείωση προς τους συντάκτες

Ο Οδηγός Καταναλωτών - Ζωοτροφές και Ζωικά Προϊόντα, που δημοσιοποιήθηκε από την Greenpeace στις 23-1-2002, συντάχθηκε με βάση την απάντηση των βιομηχανιών τροφίμων στο ερώτημα αν μπορούν ή προτίθενται να εξασφαλίσουν προϊόντα που δεν προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Κατηγορίες
Ετικέτες