ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ - Μια νέα πρωτοβουλία της Greenpeace (24/5/2001)

δελτίο τύπου - 24 Μαΐου, 2001

Αθήνα, 24-5-2001

Στη δημιουργία ενός Δικτύου Καταναλωτών προχωρά η Greenpeace, προκειμένου να ικανοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών για περισσότερη ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή τους στην εκστρατεία ενάντια στα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα, η Greenpeace παρουσίασε τους στόχους του Δικτύου, καθώς και ένα πρακτικό "Οδηγό Καταναλωτών", με βάση τον οποίο οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις καταναλωτικές τους επιλογές αποφεύγοντας προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν μεταλλαγμένους οργανισμούς.

"Το Δίκτυο Καταναλωτών απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που αρνούνται να παίξουν το ρόλο του άκριτου καταναλωτή και θέλουν να έχουν έναν πιο ουσιαστικό λόγο και ρόλο στα ζητήματα που άπτονται της διατροφής τους, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας τους. Πρωταρχικός σκοπός του Δικτύου Καταναλωτών είναι να ασκήσει πίεση προς την αγορά με σκοπό την εξασφάλιση προϊόντων απαλλαγμένων από μεταλλαγμένους οργανισμούς", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη του Δικτύου Καταναλωτών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι πιο αρνητικά διακείμενοι απέναντι στους μεταλλαγμένους οργανισμούς μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών και απαιτούν ασφαλή τρόφιμα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένα συστατικά. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, οι βιομηχανίες τροφίμων λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την αντίδραση της κοινής γνώμης προς τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες εταιρίες στρέφονται στην χρήση πρώτων υλών που είναι απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Παρόλα αυτά τα σημαντικά βήματα, η απειλή είναι παρούσα. Τα μεταλλαγμένα τρυπώνουν στο πιάτο μας και οι καταναλωτές παραμένουν απροστάτευτοι.

"Έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε και να επιλέγουμε τι τρώμε. Οι εταιρίες που αρνούνται να ικανοποιήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα των καταναλωτών, ουσιαστικά μας μετατρέπουν σε πειραματόζωα, εξαναγκάζοντάς μας να τρώμε μεταλλαγμένα προϊόντα", επεσήμανε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία μεγάλο μέρος των τροφίμων που περιέχουν μεταλλαγμένα προϊόντα ή παράγωγά τους πρέπει να σημαίνονται, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Ο μόνος τρόπος, για να διώξουμε τον εφιάλτη των μεταλλαγμένων από το πιάτο μας και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις εταιρίες και τις χώρες που τα προωθούν, είναι η δραστηριοποίηση των καταναλωτών. Στόχος του Δικτύου Καταναλωτών είναι, μεταξύ άλλων, να στρέψει ένα μέρος αυτών των πολιτών στον ";καταναλωτικό ακτιβισμό".

H Greenpeace θα παρέχει στα μέλη του Δικτύου Καταναλωτών πληροφορίες σχετικά με τρόφιμα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, τη στάση των βιομηχανιών τροφίμων στο θέμα της χρήσης μεταλλαγμένων οργανισμών στα προϊόντα τους αλλά και επιχειρήματα εναντίον της απελευθέρωσης μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Μέσα από τα Δίκτυο Καταναλωτών η Greenpeace θα προτείνει δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αποσκοπούν στο να αποκλείσουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα από το πιάτο μας. Στόχος είναι η παροχή ασφαλών και πιστοποιημένων μη μεταλλαγμένων προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Η Greenpeace, έχει ήδη αντίστοιχη εμπειρία από ανάλογα εγχειρήματα και δίκτυα σε άλλες χώρες. Δεδομένης της έλλειψης αντίστοιχης καταναλωτικής συνείδησης και δράσης στην Ελλάδα και σε συνεργασία με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, το Δίκτυο αυτό θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες για ισχυρή δράση των καταναλωτών και στη χώρα μας.

Το Δίκτυο ξεκινάει δυναμικά τη δράση του παρουσιάζοντας τον "Οδηγό Καταναλωτών". Με κίνητρο το αίτημα των καταναλωτών για περισσότερη ενημέρωση γύρω από το θέμα των μεταλλαγμένων στην ελληνική αγορά, ο οδηγός αυτός αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός εργαλείου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από όλους και που μπορεί να εξελιχθεί, να διευρυνθεί και να προσφέρει ιδέες για περαιτέρω δράση από την πλευρά των καταναλωτών.

Τον Ιανουάριο του 2000, η Greenpeace απέστειλε ένα ερωτηματολόγιο στις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να καταγραφεί η στάση της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων σε σχέση με τη χρήση γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στην παραγωγή και εμπορία τροφίμων. Η σύνταξη του Οδηγού Καταναλωτών βασίστηκε στις γραπτές δηλώσεις των μεγαλύτερων βιομηχανιών τροφίμων σχετικά με το αν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες πρώτες ύλες ή και παράγωγα στην παραγωγή των προϊόντων τους.

To 100% των εταιριών που απάντησαν υποστηρίζει τον διαχωρισμό των μεταλλαγμένων προϊόντων από τα συμβατικά σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταφοράς και επεξεργασίας. Ποσοστό 95% των βιομηχανιών, που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα της Greenpeace, δηλώνει ότι μπορεί να εγγυηθεί προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι βιομηχανίες τροφίμων, στην πλειοψηφία τους, είναι πρόθυμες να ικανοποιήσουν το αίτημα των καταναλωτών για μη-μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Ο Oδηγός Καταναλωτών καταχωρεί τα προϊόντα των εταιριών σε κατηγορίες πράσινες και κόκκινες ανάλογα με το αν ο παραγωγός μπορεί ή δεν μπορεί να εγγυηθεί την απουσία μεταλλαγμένων οργανισμών στα προϊόντα του. Παράλληλα, με ελέγχους και δειγματοληπτικές αναλύσεις, η Greenpeace προσπαθεί να επιβεβαιώσει "του λόγου το αληθές".

"Ο Οδηγός Καταναλωτών, ουσιαστικά αποτελεί ένα ισχυρό ερέθισμα και μια πρώτη ιδέα για το Δίκτυο Καταναλωτών. Οι καταναλωτές μπορούν να εμπλουτίσουν τον Οδηγό, να πιέσουν τις βιομηχανίες τροφίμων και να απαιτήσουν τρόφιμα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Με δεδομένες τις πρόσφατες διατροφικές κρίσεις αλλά και εν όψει των επερχόμενων είναι απολύτως σαφές ότι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών αποτελεί τη μόνη ασφαλή λύση", τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών που ενδιαφέρονται για το Δίκτυο Καταναλωτών, η Greenpeace εγκαινιάζει μια νέα γραμμή εξυπηρέτησης (μόνο για μεταλλαγμένα). Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο: 210-38.38.990.

Κατηγορίες
Ετικέτες