Μεταλλαγμένοι Σπόροι και στην Ορεστιάδα (30/6/2004)

Πότε θα επιβληθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους;

δελτίο τύπου - 30 Ιουνίου, 2004

Αθήνα, 30-06-2004

Νέο περιστατικό παράνομης καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού εντοπίστηκε στην περιοχή της Ορεστιάδας Έβρου σύμφωνα με πληροφορίες της Greenpeace. Οι πληροφορίες μιλούν για καλλιέργεια και καταστροφή τουλάχιστον 600 στρεμμάτων μεταλλαγμένου καλαμποκιού καθώς όμως και για εντοπισμό νέων χωραφιών σπαρμένων με μεταλλαγμένα στην ίδια περιοχή.

Η Greenpeace καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την απουσία νομικού πλαισίου ποινών και κυρώσεων. Ταυτόχρονα καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λύσει τη σιωπή του και να δημοσιοποιήσει αμέσως τα αποτελέσμάτα των ελέγχων. Το Υπουργείο οφείλει επίσης να ενημερώσει για τις ενέργειες που ανέλαβε για την καταστροφή των μεταλλαγμένων καλλιεργειών καθώς και για να διασφαλίσει την αποζημίωση των αγροτών που εν αγνοία τους προμηθεύτηκαν μεταλλαγμένους σπόρους. Ο φετινός καταιγισμός (1) αντίστοιχων περιστατικών απαιτεί την άμεση αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος και τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος κυρώσεων και ποινών προς τους υπεύθυνους για τη διακίνηση μεταλλαγμένων σπόρων.

To νέο περιστατικό εντοπισμού μεταλλαγμένου καλαμποκιού από υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή της Ορεστιάδας επιβεβαιώνει τις επανειλημμένες καταγγελίες της Greenpeace (2), ότι το σύστημα ελέγχων του Υπουργείου και η απουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος κυρώσεων δε διασφαλίζουν την ελληνική αγροτική παραγωγή από την εισβολή των μεταλλαγμένων. Το υπάρχον καθεστώς ελέγχων πολλαπλασιαστικού υλικού ουσιαστικά νομιμοποιεί την παράνομη καλλιέργεια των μεταλλαγμένων.

"Η αναποτελεσματικότητα και ο κακός χρονισμός των απαραίτητων ελέγχων ανοίγουν την πόρτα στην παράνομη καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, σε μια χώρα που 52 νομαρχίες καθώς και το σύνολο των πολιτών και πολιτικών δεν επιθυμούν την καλλιέργεια και κατανάλωση μεταλλαγμένων," δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να παριστάνουν ότι έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Η επιμόλυνση της Ελληνικής γεωργίας με μεταλλαγμένα θα έχει τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον και την αγροτική οικονομία".

Σύμφωνα με πληροφορίες που προήλθαν από αγρότες, η αποζημίωση που τους προσφέρθηκε από τις εταιρίες που εμπορεύτηκαν τους μεταλλαγμένους σπόρους (Syngenta και Pioneer) δεν καλύπτει τα διαφυγόντα κέρδη από την καλλιέργεια καλαμποκιού. Αξίζει να τονίσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να επανακαλλιεργήσουν τα χωράφια τους με καλαμπόκι λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής (σε αντίθεση με συναδέλφους τους στη Δράμα που αντιμετώπισαν παρόμοιο περιστατικό στα μέσα Μαΐου).

Η διακίνηση στην αγορά σπορομερίδων (βαμβακιού, καλαμποκιού κλπ) μόνο αφού έχει προηγηθεί η διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων, αποτελεί το μόνο σίγουρο τρόπο για την αποφυγή απελευθέρωσης παράνομων μεταλλαγμένων σπορομερίδων και καταβολής αποζημιώσεων σε παραγωγούς. Η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη τακτική, σύμφωνα με την οποία οι σπορομερίδες εισαγωγής που συνοδεύονται από πιστοποιητικά καθαρότητας ελέγχονται δειγματοληπτικά (1 δείγμα ανά 10 σπορομερίδες) και απελευθερώνονται στην αγορά πριν από την ολοκλήρωση των εργαστηριακών αναλύσεων, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

Όπως είναι αναμενόμενο, η απουσία επίσημης ενημέρωσης των άμεσα ενδιαφερόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία και ανασφάλεια στην αγορά και, δυστυχώς, έχει αφήσει χώρο για έντονες φημολογίες και κινδυνολογίες.

Μπροστά στον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος και με σκοπό την αποφυγή πανικού και συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, η Greenpeace ζητά από τον Υπουργό Γεωργίας να προβεί αμέσως σε:

  • έγκαιρη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που πραγματοποιεί το Υπουργείο Γεωργίας, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς,
  • καταγραφή των αγροτών στους οποίους διανεμήθηκε επιμολυσμένος μεταλλαγμένος σπόρος,
  • καταστροφή των μεταλλαγμένων καλλιεργειών και σακιών σπόρων,
  • πλήρη αποζημίωση των αγροτών (διαφυγόντα κέρδη) από τις εταιρίες που εμπορεύονται τους μεταλλαγμένους σπόρους,
  • επιβολή κυρώσεων στις εταιρίες που εισάγουν παράνομα μεταλλαγμένους σπόρους,
  • αλλαγή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου ελέγχων πολλαπλασιαστικού υλικού ώστε να μη διακινούνται στην αγορά σπορομερίδες πριν από την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ελέγχων,
  • θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου ποινών και κυρώσεων και περιγραφής του τρόπου αποζημίωσης των αγροτών από τις εταιρίες εισαγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού,
  • προώθηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την ανάπτυξη και προώθηση της ελληνικής ποιοτικής γεωργίας και του ντόπιου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Σημειώσεις:

(1) Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί καλλιέργειες μεταλλαγμένων σπόρων σε περιοχές της Δράμας, Πέλλας, Φθιώτιδος, Καβάλας και Τρικάλων.

(2) Βλ. σχετικό κείμενο για το χρονικό ανίχνευσης παράνομου μεταλλαγμένου βαμβακιού στη χώρα μας: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ (Ιανουάριος 2004)

Κατηγορίες
Ετικέτες