ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ (2/8/2002)

Ελληνική πρόταση για βήματα πίσω

δελτίο τύπου - 2 Ιουλίου, 2002

Αθήνα, 2-7-2002

Την έκπληξή της εκφράζει η Greenpeace μπροστά στην επιμονή του Ευρωβουλευτή Αντώνη Τρακατέλλη, να προτείνει τροπολογίες στη νέα νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων τροφίμων οι οποίες, ουσιαστικά, περιορίζουν το δικαίωμα των καταναλωτών στην ενημέρωση και την επιλογή. Η έκπληξη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις οι Έλληνες καταναλωτές, σε ποσοστό 93,3%, είναι αντίθετοι με τη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα.

Στις 3 Ιουλίου, στο Στρασβούργο, πραγματοποιείται μια σημαντική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων οργανισμών σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι πλέον υποχρεωτική η επισήμανση και η ιχνηλασιμότητα (ανίχνευση) των μεταλλαγμένων συστατικών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής ενός προϊόντος, ανεξαρτήτως του αν αυτά μπορούν να εντοπιστούν στην τελική μορφή του. Η προτεινόμενη νομοθεσία αποτελεί ουσιαστική βελτίωση της ήδη ισχύουσας (και έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς διατροφικών σκανδάλων αλλά και ύστερα από έντονες πιέσεις οργανώσεων καταναλωτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων κλπ).

Μια παραφωνία που προβληματίζει επισκιάζει την επικείμενη ψηφοφορία. Ο κύριος Τρακατέλλης, ως εισηγητής της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Προστασίας Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτείνει μια σειρά από τροπολογίες που, αν γίνουν αποδεκτές, θα υπονομεύσουν τους νέους κανόνες για τα μεταλλαγμένα και θα στερήσουν από τους καταναλωτές την πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με την προέλευση των προϊόντων που αγοράζουν. Η παραφωνία γίνεται πιο έντονη αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι η κοινή γνώμη της χώρας μας καταγράφεται ως μια από τις πλέον αρνητικές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τους μεταλλαγμένους οργανισμούς και τη χρήση τους στα τρόφιμα.

Ο κύριος Τρακατέλλης υποστηρίζει ότι το προτεινόμενο σύστημα ιχνηλασιμότητας των μεταλλαγμένων οργανισμών είναι μη λειτουργικό και διαβλητό. Αντ' αυτού προτείνει κανόνες επισήμανσης μόνο στην περίπτωση που η ανίχνευση του μεταλλαγμένου υλικού είναι εφικτή στο τελικό προϊόν, κάτι που αποτελεί ουσιαστικά αποδυνάμωση του ήδη ισχύοντος καθεστώτος! Με απλά λόγια λοιπόν, οι τροπολογίες που προτείνει ο εισηγητής αποκρύπτουν πληροφορίες τις οποίες απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών και τους στερεί τη δυνατότητα επιλογής. Σύμφωνα με την εισήγηση Τρακατέλλη, η πλειοψηφία των τυποποιημένων προϊόντων δεν θα σημαίνονται ακόμα και αν περιέχουν συστατικά -όπως έλαια, άμυλο, σακχαρόζη- που προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς, υπό το πρόσχημα ότι το μεταλλαγμένο υλικό δεν ανιχνεύεται στο τελικό προϊόν.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η σχετική επιχειρηματολογία στηρίζεται σε αίολα επιχειρήματα τα οποία έχουν ήδη καταρριφθεί στην πράξη. Ήδη πολλές βιομηχανίες τροφίμων και ζωοτροφών αγοράζουν πιστοποιημένες μη μεταλλαγμένες πρώτες ύλες και είναι σε θέση να παρακολουθήσουν όλη την αλυσίδα παραγωγής. Ήδη εφαρμόζονται συστήματα ιχνηλασιμότητας σε πολλές περιπτώσεις (όπως κρέας, ψάρι, προϊόντα ποιότητας), γνωστά και ως Identity Preservation Systems. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές η διασφάλιση δεν προέρχεται από την ανάλυση του τελικού προϊόντος αλλά από την εγκαθίδρυση διαδικασίας ελέγχου στα διάφορα στάδια παραγωγής. Τα συστήματα αυτά ήρθαν να απαντήσουν, μεταξύ των άλλων, το ερώτημα-αίτημα των καταναλωτών "από που προέρχονται ή με ποιό τρόπο παρήχθησαν τα τρόφιμα".

"Παρόμοια επιχειρήματα προκαλούν έκπληξη και οργή όταν διατυπώνονται από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Προστασίας Καταναλωτών. Όταν οι πιο πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις επιβεβαιώνουν τα τεράστια κενά γνώσης που υπάρχουν σχετικά με τους μεταλλαγμένους οργανισμούς και τις επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, είναι επικίνδυνο να διαγράφεται η Αρχή της Προφύλαξης στο όνομα της μείωσης του κόστους", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.

Η Greenpeace καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση και την κυβέρνηση να τοποθετηθούν ανοικτά και με σαφήνεια στο θέμα που απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών. Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα απαιτείται συνέπεια και ενιαία στάση. Η σωστή ενημέρωση των καταναλωτών και η εξασφάλιση του δικαιώματος στην επιλογή αποτελούν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για να αποφύγουμε τον εφιάλτη των μεταλλαγμένων.

Σημείωση:

Οι πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το 94% των Ευρωπαίων θέλουν να έχουν το δικαίωμα στην επιλογή για το αν θα φάνε ή όχι μεταλλαγμένα τρόφιμα και το 93,3% των Ελλήνων πολιτών δεν θέλει να τρώει μεταλλαγμένα τρόφιμα. (Eurobarometer 55.2 - Europeans Science and Technology - December 2001)

Κατηγορίες
Ετικέτες