ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ (14/10/2002)

Νέα νομοθεσία απειλεί να ανοίξει το δρόμο για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη

δελτίο τύπου - 14 Οκτωβρίου, 2002

Αθήνα, 14-10-2002

Με αφορμή το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιείται από σήμερα στο Λουξεμβούργο, η Greenpeace από κοινού με 300 Οργανώσεις ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Υπουργούς Γεωργίας να μην επιτρέψουν την επιμόλυνση των σπόρων με μεταλλαγμένους και να απορρίψουν την προτεινόμενη Οδηγία.

Χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες υπογράφουν την έκκληση και προειδοποιούν ότι αν η Οδηγία για τους Σπόρους τεθεί σε εφαρμογή ως έχει - καθορίζοντας όρια επιμόλυνσης συμβατικών σπόρων με μεταλλαγμένους σε ποσοστά 0,3-0,7% , οι οποίοι δεν θα σημαίνονται - θα προκαλέσει τη μαζική απελευθέρωση μεταλλαγμένων φυτών σε όλη την Ευρώπη. Σε περίπτωση που ισχύσει η προτεινόμενη Οδηγία, περί τα 7 δισεκατομμύρια μεταλλαγμένοι σπόροι καλαμποκιού και ελαιοκράμβης μπορεί να διοχετεύονται στην αγορά και να καλλιεργούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη νόμιμα, χωρίς οι ίδιοι οι αγρότες να το γνωρίζουν. (1)

300 Ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές, αγροτικές και καταναλωτικές οργανώσεις με περισσότερα από 25 εκατομμύρια μέλη ζητούν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προστατεύσει την Ευρωπαϊκή Γεωργία από την επιμόλυνση των σπόρων με γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς. Η αντιπροσωπεία παρέδωσε στους Ευρωπαίους Επιτρόπους Φραντζ Φίσλερ (Γεωργίας) και Ντέιβιντ Μπερν (Προστασίας Καταναλωτών) τις υπογραφές, οι οποίες συλλέχθηκαν ύστερα από έκκληση με τίτλο SOS - Σώστε τους Σπόρους. Η έκκληση έχει ως κύριο αίτημα την εξασφάλιση της καθαρότητας των σπόρων σποράς οι οποίοι διατίθενται στην Ευρωπαϊκή αγορά για εμπόριο και καλλιέργεια από επιμόλυνση με μεταλλαγμένους. (2)

"Αφού απέτυχε παταγωδώς να μεταπείσει τους ευρωπαίους καταναλωτές, τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δώσει άδεια στις βιομηχανίες των μεταλλαγμένων να επιμολύνουν την Ευρώπη με γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη του Δικτύου Καταναλωτών στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Αυτό αποτελεί εμπαιγμό των καταναλωτών και των αγροτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοεί επιδεικτικά τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων καταναλωτών αλλά και των αγροτών οι οποίοι αντιτίθενται στα μεταλλαγμένα'.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι των Ευρωπαίων αγροτών αναρωτιούνται ποιός θα αναλάβει το κόστος για τις πιθανές ζημιές εξαιτίας της επιμόλυνσης των σπόρων με μεταλλαγμένα καθώς και για τα επιπρόσθετα μέτρα και τους ελέγχους στα οποία θα αναγκαστούν να προβούν όλοι οι αγρότες συμβατικών προϊόντων αλλά και οι βιοκαλλιεργητές για να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Όπως προκύπτει από σχετική έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (3) η προώθηση των μεταλλαγμένων θα στοιχίσει στους αγρότες, στις βιομηχανίες και τους εμπόρους τροφίμων αρκετά εκατομμύρια Ευρώ.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ενώ οι συνέπειες από την τυχόν εφαρμογή της νέας νομοθεσίας αφορούν το φυσικό περιβάλλον, τους αγρότες, τους καταναλωτές και τη βιομηχανία τροφίμων, η διαδικασία εγκρίσεως της νέας Οδηγίας αντιμετωπίζεται ως τεχνικό θέμα και εμπλέκει μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Μόνιμη Επιτροπή Σπόρων αποκλείοντας τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτών.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας σπόρων και βιοτεχνολογίας ζητούν ακόμη υψηλότερα αποδεκτά όρια επιμόλυνσης στους συμβατικούς σπόρους υποστηρίζοντας ότι η επιμόλυνση είναι αναπόφευκτη. Παρ' όλα αυτά, εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιούνται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύουν ότι, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων και ελέγχων, η αποφυγή της επιμόλυνσης με μεταλλαγμένους σπόρους είναι απολύτως εφικτή (4). Οι ίδιοι οι παραγωγοί σπόρων αναγνωρίζουν ότι η επιμόλυνση με μεταλλαγμένα μπορεί να αποφευχθεί ακόμη και στις ΗΠΑ, και βεβαιώνουν ότι είναι σε θέση να προμηθεύσουν την αγορά με καθαρούς σπόρους απαλλαγμένους από μεταλλαγμένους οργανισμούς, κάτω από το τεχνικό όριο ανίχνευσης.

Στη χώρα μας, ύστερα από την αποκάλυψη της παράνομης παρουσίας σπόρων μεταλλαγμένου βαμβακιού (2000), τέθηκε σε ισχύ Κοινή Υπουργική Απόφαση (5) η οποία απαγορεύει ρητά την επιμόλυνση των σπόρων με μη εγκεκριμένους μεταλλαγμένους οργανισμούς. Ταυτόχρονα ορίζει και το απαραίτητο καθεστώς ελέγχου της καθαρότητας των σπόρων. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία αποδέχεται περιορισμένη επιμόλυνση από εγκεκριμένες ποικιλίες μεταλλαγμένων οργανισμών (μέχρι 0,5%), οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Γεωργίας για τις εργαστηριακές αναλύσεις σε σπόρους σποράς καταδεικνύουν ότι μπορούμε να αποφύγουμε την επιμόλυνση και να εξασφαλίσουμε καθαρούς σπόρους.

Η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Γεωργίας, όχι μόνο να υποστηρίξει τη θέση του αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλία για την προστασία της ελληνικής γεωργίας και του φυσικού περιβάλλοντος από την απειλή των μεταλλαγμένων. Η ουσιαστική προστασία του εισοδήματος των αγροτών, του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των βιομηχανιών τροφίμων απαιτεί την απαγόρευση της απελευθέρωσης μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και την εξασφάλιση καθαρών σπόρων. Αυτό είναι και το αυτονόητο βήμα για την υλοποίηση του στόχου μιας γεωργίας που βασίζεται στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, προϊόντων ονομασίας προέλευσης, κάτι που επανειλημμένα έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Γεωργίας.

Σημειώσεις:

(1) Στην Ευρώπη, η ελαιοκράμβη καλλιεργείται σε έκταση 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων και το καλαμπόκι σε έκταση 45 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Τυχόν επιμόλυνσή τους, σε ποσοστό 0,3% και 0,5% αντίστοιχα θα προκαλέσει την απελευθέρωση 4,5 δισεκατομμυρίων φυτών μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης και 2,15 δισεκατομμυρίων φυτών μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

(2) Για περισσότερες πληροφορίες στο http://www.saveourseeds.org. Η έκκληση έχει επίσης υπογραφεί από 70.000 άτομα από 15 χώρες.

(3) European Commission, Joint Research Center (JCR), Scenarios for co-existence of genetically modified conventional and organic crops in European Agriculture, May 2002.

(4) Στην Αυστρία, εδώ και ένα χρόνο, εφαρμόζεται νομοθεσία η οποία απαγορεύει την επιμόλυνση των σπόρων με μεταλλαγμένους χωρίς προβλήματα συμμόρφωσης.

Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε (5-6-2002) τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων σε σπόρους σποράς καλαμποκιού, ντομάτας, τεύτλων και βαμβακιού. Σε σύνολο 1249 δειγμάτων βρέθηκαν τρία με επιμόλυνση, τα οποία βγήκαν εκτός αγοράς.

(5) ΚΥΑ 332657, ΦΕΚ 176 τεύχος Β, 21-2-2001

Κατηγορίες
Ετικέτες