ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ - Να δοθεί προτεραιότητα στο περιβάλλον και όχι στα συμφέροντα των πολυεθνικών (15/10/2002)

δελτίο τύπου - 15 Οκτωβρίου, 2002

Αθήνα, 15-10-2002

Όπως προέκυψε από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας (1), που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο (14-16/10) και όπως καταγράφεται με σαφήνεια από σχετική δήλωση του Έλληνα Υπουργού, κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μεταλλαγμένα είναι πλέον "αναπόφευκτα".

Τα μεταλλαγμένα δεν αποτελούν λύση. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών τα απορρίπτει. Παρ' όλα αυτά κάποιοι προσπαθούν να τα επιβάλουν. Οι υποσχέσεις για μια αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία ξεθωριάζουν. Ενώ οι ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας συζητούν για αποδεκτά όρια αποδοχής των μεταλλαγμένων, η Greenpeace ζητά από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν την είσοδό τους στο περιβάλλον και στο πιάτο μας.

"Ήδη από το φθινόπωρο του 1996, όταν έγιναν οι πρώτες εισαγωγές μεταλλαγμένων, πολυεθνικές, επιστήμονες και πολιτικοί προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα μεταλλαγμένα. Οι ίδιοι ισχυρίζονταν ότι όλοι οι σπόροι είναι επιμολυσμένοι και ότι όλα τα τρόφιμα περιέχουν πια συστατικά από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Αυτό που έδειξε η πράξη είναι ότι στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η παρουσία μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα αποτελεί πλέον εξαίρεση ενώ σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον τομέα των ζωοτροφών", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργεί το Υπουργείο Γεωργίας στους σπόρους καταδεικνύουν ότι υπάρχει επάρκεια καθαρών - μη μεταλλαγμένων - σπόρων. Με αυτά τα δεδομένα είναι εντελώς ακατανόητη η δήλωση του κυρίου Δρυ σύμφωνα με την οποία "τα μεταλλαγμένα αποτελούν μια πραγματικότητα".

Η αναγωγή ενός εξαιρετικά σημαντικού πολιτικού και περιβαλλοντικού ζητήματος, που επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια διατροφή και βιοποικιλότητα, σε μια τεχνική συζήτηση για τα αποδεκτά όρια επιμόλυνσης δείχνει, στην καλύτερη περίπτωση, ηττοπάθεια. Κάθε συζήτηση για την "υπό όρους" αποδοχή των μεταλλαγμένων αποτελεί χαστούκι στους ευρωπαίους καταναλωτές και αγρότες οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι αντίθετοι στην απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και στη χρήση τους στα τρόφιμα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη χώρα μας, η οποία στο παρελθόν είχε αναλάβει σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες (de facto moratorium) για να σταματήσει η απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η συνεχιζόμενη σιωπή του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η Greenpeace ζητά από την κυρία Παπανδρέου, στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος (17/10) (2), να εκφράσει την επιμονή της χώρας μας στην απαγόρευση νέων καλλιεργειών μεταλλαγμένων οργανισμών αλλά και νέων εισαγωγών μεταλλαγμένων στο πιάτο μας , εφόσον δεν εξασφαλίζονται:

  • η ουσιαστική εκτίμηση της επικινδυνότητας των μεταλλαγμένων οργανισμών για το περιβάλλον και την υγεία
  • η σήμανση των μεταλλαγμένων οργανισμών και των προϊόντων στα οποία αυτοί χρησιμοποιούνται
  • η ανίχνευση (ιχνηλασιμότητα) των μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Ταυτόχρονα η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις επανειλημμένες εξαγγελίες και δεσμεύσεις της για την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, η οποία αποτελεί τη μόνη ουσιαστική λύση στα σημερινά αδιέξοδα της γεωργίας. (3)

Σημειώσεις:

(1) Κατά την 1η ημέρα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας συζητήθηκαν θέματα όπως: αποδοχή ορίου επιμόλυνσης για τις εγκεκριμένες αλλά και για τις μη εγκεκριμένες ποικιλίες μεταλλαγμένων στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, έγκριση των μεταλλαγμένων οργανισμών σε τρόφιμα και ζωοτροφές μέσα από μια κεντρική διαδικασία και με ελάχιστη συμμετοχή του κάθε κράτους-μέλους κοκ.

(2) Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος θα συζητηθεί ο Κανονισμός για την Ανιχνευσιμότητα και τη Σήμανση καθώς και η σχέση του με τον Κανονισμό για τα μεταλλαγμένα Τρόφιμα και Ζωοτροφές. Τον Ιούνιο του 1999, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, ευρωπαίοι Υπουργοί Περιβάλλοντος προχώρησαν στο πάγωμα νέων εγκρίσεων μεταλλαγμένων οργανισμών (de facto moratorium). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα προχωρήσει στην άρση του de facto moratorium και πιέζει για να ξεκινήσουν οι εγκρίσεις μεταλλαγμένων οργανισμών άμεσα.

(3) Η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας δηλώνει επανειλημμένα ότι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας βρίσκεται στα βιολογικά προϊόντα, στα προϊόντα ποιότητας, στα προϊόντα Μεσογειακής διατροφής κοκ. Δυστυχώς, οι μέχρι στιγμής ενέργειες του ίδιου Υπουργείου είναι σε ανακολουθία με τα παραπάνω.

Κατηγορίες
Ετικέτες