ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ (22/5/2004)

Η Greenpeace εμποδίζει πλοίο που μεταφέρει μεταλλαγμένη σόγια

δελτίο τύπου - 22 Μαΐου, 2004

Κόρινθος, 22-5-2004

Σήμερα το πρωί, ακτιβιστές από το πλοίο της Greenpeace, MV Esperanza, επιβιβάστηκαν στο πλοίο "Flag Tom", το οποίο ήδη βρίσκεται στα νερά του Σαρωνικού και μεταφέρει χιλιάδες τόνους μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού από την Αργεντινή. Η Greenpeace ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους και να εντοπίσουν τους χρήστες της μεταλλαγμένης σόγιας, όπως άλλωστε προβλέπει και η νέα νομοθεσία για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων που τέθηκε σε εφαρμογή στις 18 Απριλίου. Οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν αμέσως για τα μεταλλαγμένα προϊόντα που καταλήγουν στο πιάτο τους ώστε να μπορέσουν να τα αποφύγουν.

Οι αναρριχητές της Greenpeace κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο "Flag Tom", ενώ αυτό κατευθυνόταν προς το λιμάνι εκφόρτωσης και ήδη βρίσκονται πάνω στα αμπάρια του πλοίου για να εμποδίσουν την εκφόρτωση της μεταλλαγμένης σόγιας. Εθελοντές της Greenpeace κρατούν πανό στα ελληνικά και αγγλικά με μήνυμα "Όχι στα μεταλλαγμένα" και "Σταματήστε τις εισαγωγές των μεταλλαγμένων".

"Σήμερα αναλαμβάνουμε δράση για να διαμαρτυρηθούμε για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή μεταλλαγμένων στην ελληνική αγορά. Ζητάμε από το Υπουργείο Γεωργίας και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων να διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους και να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα στα οποία καταλήγουν τα μεταλλαγμένα που φτάνουν στη χώρα μας", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν δείξει επανειλημμένα την αντίθεσή τους στα μεταλλαγμένα, απόδειξη ότι 47 νομαρχίες έχουν ανακηρυχθεί σε ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Παρόλο που αναγνωρίζεται διεθνώς ότι τα μεταλλαγμένα ενέχουν ανυπολόγιστους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία μας, χιλιάδες τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας εισάγονται κάθε χρόνο στη χώρα μας κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφών.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Greenpeace, το πλοίο "Flag Tom" μεταφέρει 40.000 τόνους μεταλλαγμένου σογιόσπορου και 14.000 τόνους καλαμποκιού προέλευσης Αργεντινής(1) με σκοπό να ξεφορτώσει σημαντική ποσότητα σε λιμάνι της Κορίνθου. Με δεδομένη την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, η Greenpeace σκοπεύει να πάρει δείγματα από το φορτίο για να γίνει εργαστηριακή ανάλυση, δεδομένου ότι στην Αργεντινή(2) πάνω από το 98% της παραγωγής σόγιας είναι μεταλλαγμένη Round Ready σόγια της εταιρίας Monsanto. Η ανησυχία για το καλαμπόκι είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι στην Αργεντινή καλλιεργούνται μεταλλαγμένες ποικιλίες μη εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μεταλλαγμένη σόγια(3), το καλαμπόκι και τα παράγωγά τους χρησιμοποιούνται στην πλειοψηφία των τυποποιημένων προϊόντων. Κυρίως όμως χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών. Από τις 18 Απριλίου, η νέα νομοθεσία περί σήμανσης και ιχνηλασιμότητας των τροφίμων αλλά και των ζωοτροφών(4), η οποία καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των τροφίμων και ζωοτροφών που περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένα, παρέχει ένα εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών για να απορρίψουν τα μεταλλαγμένα. Η νομοθεσία όμως δεν καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των ζωικών προϊόντων όπως αυγά, κρέας, γάλα παρόλο που μπορεί να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Αυτό το κενό στη νομοθεσία επιτρέπει τη μαζική εισροή μεταλλαγμένων στην τροφική αλυσίδα.

"Η Greenpeace θα προσπαθήσει να εμποδίσει την εκφόρτωση του μεταλλαγμένου φορτίου μέχρις ότου κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ταυτόχρονα, η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Γεωργίας να εξασφαλίσει τη σήμανση των προϊόντων όπου θα χρησιμοποιηθεί το φορτίο των μεταλλαγμένων. Μετά την υποχώρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ για την εισαγωγή και νέων μεταλλαγμένων οργανισμών στην Ευρώπη, η δράση μας είναι επιβεβλημένη. Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τη νέα αυτή απειλή είναι η άμεση κινητοποίηση οργανώσεων, πολιτών, βιομηχανιών και παραγωγών. Σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά θα κατακλυσθεί από μεταλλαγμένα προϊόντα. Έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε τι τρώμε και να επιλέγουμε την τροφή μας. Έχουμε δικαίωμα να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία" τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη.

Από τη στιγμή που όλοι οι εισαγωγείς στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει την εισαγωγή πιστοποιημένης μη μεταλλαγμένης σόγιας, οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα αποκαλύψουν πού χρησιμοποιείται η μεταλλαγμένη σόγια. Το μεταλλαγμένο φορτίο που μεταφέρει το "Flag Tom" δεν πρέπει να καταλήξει στο πιάτο μας.

Σημείωση

(1)Σύμφωνα με τις έρευνες της Greenpeace στη χώρα μας εισάγονται κάθε χρόνο πάνω από 250.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τις ποσότητες καλαμποκιού που εισάγονται από την Αργεντινή.

(2) Στην Αργεντινή, η μονοκαλλιέργεια της μεταλλαγμένης σόγιας καλύπτει πάνω από 1.400.000 στρέμματα, έχει εκτοπίσει χιλιάδες αγρότες και έχει δημιουργήσει κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

(3) Βλ. πίνακα της Greenpeace για τη παραγωγή και τις χρήσεις της σόγιας στη βιομηχανία τροφίμων.

(4) Βλ. σχετική έκθεση της Greenpeace για τη νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 

Κατηγορίες
Ετικέτες