ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ (21/5/2004)

Δεύτερο πλοίο με μεταλλαγμένη σόγια

δελτίο τύπου - 21 Μαΐου, 2004

Αθήνα, 21-5-2004

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πλοίο VOLCANO που μεταφέρει μεταλλαγμένο σογιάλευρο από την Αργεντινή. Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenpeace το πλοίο πρόκειται να εκφορτώσει περί τις 9.000 τόνους μεταλλαγμένο σογιάλευρο με προορισμό συγκεκριμένες μονάδες ζωοτροφών. Πρόκειται για το δεύτερο πλοίο που εντοπίζεται να μεταφέρει μεταλλαγμένα, ύστερα από τις χθεσινές αποκαλύψεις της Greenpeace για φορτίο μεταλλαγμένης σόγιας που αναμένεται σε λιμάνι του Σαρωνικού.

Η Greenpeace ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας να προχωρήσουν άμεσα στους απαραίτητους ελέγχους και να εντοπίσουν τους χρήστες της μεταλλαγμένης σόγιας όπως άλλωστε προβλέπει και η νέα νομοθεσία για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 18 Απριλίου. Οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν άμεσα για τους τελικούς αποδέκτες του μεταλλαγμένου σογιάλευρου.

"Σε μια χώρα όπου πολίτες και πολιτικοί δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους στα μεταλλαγμένα, κάποιοι εξακολουθούν να βάζουν τα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας εν αγνοία μας. Μοναδικός τους σύμμαχος είναι η απουσία ελέγχων και η έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών", τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Η πραγματοποίηση συστηματικών ελέγχων και η ενημέρωση των καταναλωτών είναι τα απαραίτητα εργαλεία για την απόρριψη των μεταλλαγμένων".

Η απουσία ελέγχων έχει επιτρέψει στην πλειοψηφία των βιομηχανιών τροφίμων στη χώρα μας να δηλώνει ότι δε χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα συστατικά αλλά ούτε και μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Η εντυπωσιακή αυτή δήλωση ανατρέπεται από την πραγματικότητα: περισσότεροι από 250.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας εισάγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα (κυρίως για χρήση σε ζωοτροφές). Οι απαραίτητοι έλεγχοι θα αποκαλύψουν που χρησιμοποιείται η μεταλλαγμένη σόγια. Το μεταλλαγμένο φορτίο που μεταφέρει το VOLCANO δεν πρέπει να καταλήξει στο πιάτο μας.

Το πλοίο της Greenpeace "MV Esperanza", βρίσκεται στην ελληνικά χωρικά ύδατα ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μεσόγειο στα πλαίσια της διεθνούς κινητοποίησης της περιβαλλοντικής οργάνωσης ενάντια στα μεταλλαγμένα.

Κατηγορίες
Ετικέτες