Πλοίο με μεταλλαγμένη σόγια καταπλέει στην Ελλάδα (20/5/2004)

δελτίο τύπου - 20 Μαΐου, 2004

Αθήνα, 20-5-2004

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenpeace, πλοίο που μεταφέρει μεταλλαγμένη σόγια από την Αργεντινή αναμένεται να αφιχθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους και να εντοπίσουν τους χρήστες της μεταλλαγμένης σόγιας όπως άλλωστε προβλέπει και η νέα νομοθεσία για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 18 Απριλίου. Οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν αμέσως. Ταυτόχρονα, το πλοίο της Greenpeace "MV Esperanza", βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα εν μέσω της περιοδείας του στη Μεσόγειο στα πλαίσια της διεθνούς κινητοποίησης της περιβαλλοντικής οργάνωσης ενάντια στα μεταλλαγμένα.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Greenpeace, το πλοίο "Flag Tom" αναμένεται να καταπλεύσει τις επόμενες ημέρες σε λιμάνι του Σαρωνικού με σκοπό να ξεφορτώσει σημαντική ποσότητα μεταλλαγμένης σόγιας προέλευσης Αργεντινής. Στη συνέχεια το πλοίο αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι του με προορισμό το Ισραήλ.

Όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων οργανισμών, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις 18 Απριλίου 2004, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αφού εντοπίσουν το φορτίο, οφείλουν να καταγράψουν την τελική χρήση του και να διαπιστώσουν ότι αυτή θα φέρει την απαραίτητη σήμανση.

"Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ώστε να μπορούν να επιλέγουν. Η μαζική απόρριψη των μεταλλαγμένων από τους καταναλωτές αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την απομάκρυνση της γενετικής απειλής", τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Οι βιομηχανίες τροφίμων οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές σε περίπτωση χρήσης μεταλλαγμένων οργανισμών στα προϊόντα τους ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτοί δεν ανιχνεύονται στο τελικό προϊόν".

Αντίστοιχη είναι και η ευθύνη των βιομηχανιών παραγωγής ζωικών προϊόντων (όπως γάλα, κρέας, γιαούρτι, αυγά κλπ) αφού το μεγαλύτερο μέρος της εισαγόμενης σόγιας και του καλαμποκιού χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές. Η έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση των καταναλωτών αποτελεί προαπαιτούμενο για την άσκηση του δικαιώματος της επιλογής και για τη μαζική απόρριψη των μεταλλαγμένων.

Από τη στιγμή που όλοι οι εισαγωγείς στην Ελλάδα, έχουν ξεκινήσει την εισαγωγή πιστοποιημένης μη μεταλλαγμένης σόγιας, οι απαραίτητοι έλεγχοι θα αποκαλύψουν πού χρησιμοποιείται η μεταλλαγμένη σόγια. Το μεταλλαγμένο φορτίο που μεταφέρει το "Flag Tom" δεν πρέπει να καταλήξει στο πιάτο μας.

Κατηγορίες
Ετικέτες