ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ (19/4/2004)

ΤΟ ΣΑΦΑΡΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ

δελτίο τύπου - 19 Απριλίου, 2004

Αθήνα, 19-4-2004

Εν όψει της εφαρμογής της νέας Kοινοτικής νομοθεσίας και της κυκλοφορίας μεταλλαγμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά από τις 18 Απριλίου, η Greenpeace αναλαμβάνει πρωτοβουλία και ξεκινά νέα εκστρατεία με σκοπό την κινητοποίηση των καταναλωτών. Στη σημερινή συνέντευξη τύπου, η Greenpeace παρουσίασε τους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής καθώς και έναν Οδηγό Δράσης, καλώντας όλους τους πολίτες που ανησυχούν για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και απαιτούν να γνωρίζουν τι καταλήγει στο πιάτο τους, να συμμετάσχουν στην πιο μεγάλη διεθνή κινητοποίηση ενάντια στα μεταλλαγμένα.

Από τις 18 Απριλίου 2004 ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας κοινοτικής νομοθεσίας(1) για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών. Πρακτικά, η νομοθεσία αυτή καθιστά υποχρεωτική τη σαφή σήμανση για όλα τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς(2). Για πρώτη φορά, συστατικά τροφίμων τα οποία δεν ανιχνεύονται εργαστηριακά (όπως τα φυτικά έλαια, η λεκιθίνη, το άμυλο) θα φέρουν σήμανση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές αλλά και στους παραγωγούς τροφίμων και ζωοτροφών να εξοστρακίσουν οριστικά τα μεταλλαγμένα από το σύνολο της τροφικής αλυσίδας.

Με αφορμή τη νέα νομοθεσία, η Greenpeace εντείνει διεθνώς τις προσπάθειες για να διώξουμε οριστικά τα μεταλλαγμένα από τη διατροφή μας και το περιβάλλον. Ο οδηγός δράσης που παρουσίασε σήμερα η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, αποτελεί το πρώτο από μια σειρά βημάτων που θα αναλάβει διεθνώς τους επόμενους μήνες.

"H νέα κοινοτική νομοθεσία από τη μια δίνει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών και από την άλλη ανοίγει το δρόμο στα μεταλλαγμένα. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο αυτό τώρα για να δώσουν ένα τελικό χτύπημα στις εισαγωγές μεταλλαγμένων στην ΕΕ." δηλώνει η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Αν δεν είχαν αντιδράσει οι καταναλωτές στις πρώτες εισαγωγές μεταλλαγμένων στην ΕΕ το 1996, σήμερα η αγορά θα είχε κατακλυσθεί από τα ανεπιθύ��ητα προϊόντα. 'Αλλωστε, οι ολοένα εντεινόμενες πιέσεις των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων μέσω του ΠΟΕ και των ΗΠΑ προς την ΕΕ για την πάση θυσία αποδοχή των προϊόντων τους, αποτελεί απόδειξη ότι τα εμπόδια που ύψωσαν οι καταναλωτές έφεραν αποτέλεσμα."

Η Greenpeace, μέσω του Οδηγού Δράσης και του Δικτύου Καταναλωτών ενάντια στα μεταλλαγμένα, προτρέπει τους καταναλωτές από εδώ και στο εξής να κοιτούν προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζουν, να επικοινωνούν με τις βιομηχανίες τροφίμων και τα σούπερ-μάρκετ για να απαιτούν προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς, και να επιστρέφουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα που μπορεί να έχουν αγοράσει κατά λάθος.

Η νέα νομοθεσία όμως παρουσιάζει ένα σημαντικό κενό. Δεν καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση προϊόντων, όπως αυγά, κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά, παρόλο που το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ζωοτροφές, αφού στη χώρα μας το 80% των εισαγωγών σόγιας και καλαμποκιού χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών και σημαντικό μέρος του είναι μεταλλαγμένο. Η Greenpeace παροτρύνει τους καταναλωτές να επικοινωνούν με τις βιομηχανίες παραγωγής ζωικών προϊόντων και να απαιτούν το σύνολο των ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων τους να είναι απαλλαγμένο από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Εκτός του ότι η νέα νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα έχει επικίνδυνα κενά(3), η εφαρμογή των νέων κανονισμών συμπίπτει και με την άρση του μορατόριουμ, δηλαδή την επανέναρξη της διαδικασίας εγκρίσεων των μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση(4).

Επιπλέον, η κυβέρνηση σε πρόσφατες δηλώσεις της επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τους φόβους μας ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να παραμένουμε ανοχύρωτοι στην απειλή των μεταλλαγμένων.

Για άλλη μια φορά ακόμα, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν δράση για να προστατέψουν την υγεία τους, τη γεωργία και το περιβάλλον από τα μεταλλαγμένα. Παντού στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η κοινωνία των πολιτών συσπειρώνεται και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Στη χώρα μας, σαράντα (40) Νομαρχίες έχουν ήδη ψηφίσει την ανακήρυξη των Νομών τους σε περιοχή ελεύθερη από μεταλλαγμένα.

"Πιστεύουμε ότι οι βιομηχανίες τροφίμων θα ανταποκριθούν στο αίτημα των καταναλωτών και θα αποφύγουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Η Greenpeace θα επαγρυπνεί και θα παρέχει πληροφόρηση και ιδέες για δράση μέσω του Δικτύου Καταναλωτών. Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τι αγοράζουν, μπορούν να πιέσουν τις βιομηχανίες και τα καταστήματα τροφίμων και να απαιτήσουν τρόφιμα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Δεδομένης της απουσίας ελεγκτικών κρατικών μηχανισμών και εν όψει της υποχώρησης της ΕΕ και του ανοίγματος της αγοράς στα μεταλλαγμένα, είναι απολύτως σαφές ότι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών αποτελεί τη μόνη ασφαλή λύση", τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Greenpeace μπορούν να επικοινωνούν μέσω e-mail στο , μέσω φαξ στο 210 38 04 008 και μέσω του Δικτύου Καταναλωτών στο 210 38 38 990.

Σημειώσεις για τους Συντάκτες

(1) Οι δύο νέοι Κανονισμοί αφορούν στα Μεταλλαγμένα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (Κανονισμός (ΕΚ) αριθμ. 1829/2003) και τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα (Κανονισμός (ΕΚ) αριθμ.1830/2003). Για περισσότερες πληροφορίες βλ. την έκθεση της Greenpeace Οι νέοι ΕΕ Κανονισμοί για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα- Επιπλοκές στην αγορά των Μεταλλαγμένων και Μη Μεταλλαγμένων Προϊόντων

(2) Η νέα νομοθεσία αφορά όχι μόνο στις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων σόγιας και καλαμποκιού αλλά και σε όλα τα εισαγόμενα επεξεργασμένα τρόφιμα και συστατικά τροφίμων. Για παράδειγμα, τα δύο τρίτα των τυποποιημένων προϊόντων, από ψωμί μέχρι σοκολάτες, κονσέρβες, μπισκότα, τσιπς, κατεψυγμένες πίτσες, μπορεί να περιέχουν σόγια, καλαμπόκι και παράγωγά τους, όπως λεκιθίνη, άμυλο, γλυκόζη, φυτικά έλαια. Οι χώρες που εξάγουν αυτά τα προϊόντα στην Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους Κανονισμούς.

(3) Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αφήνει αδιευκρίνιστα πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν: στη σήμανση των ζωικών προϊόντων, την προστασία της συμβατικής και της βιολογικής γεωργίας από τα μεταλλαγμένα, στην εξασφάλιση της καθαρότητας των σπόρων, την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και στην ανάληψη της ευθύνης από τους παραγωγούς μεταλλαγμένων για οποιαδήποτε βλάβη προκαλέσουν από τη χρήση μεταλλαγμένων.

(4) Οι δύο Κανονισμοί για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων μαζί με τη νέα Οδηγία 2001/18 για την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον αποτελούν το νομικό πλαίσιο των προϋποθέσεων που είχαν θέσει τα κράτη-μέλη που προχώρησαν στην επιβολή του μορατόριουμ, δηλαδή το πάγωμα της διαδικασίας εγκρίσεων για τους μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Κατηγορίες
Ετικέτες