Λήξη με αίσιο τέλος της τριήμερης διαμαρτυρίας στις "Ελληνικές Ελαιουργίες - Agroinvest" (27/11/2002)

δελτίο τύπου - 27 Νοεμβρίου, 2002
Αθήνα, 27-11-2002Με την "παραδοχή" εκ μέρους της εταιρίας "Ελληνικές Ελαιουργίες - Agroinvest" ότι περίπου το 40% των εισαγωγών σόγιας κατά το έτος 2002 αφορά σε πιστοποιημένη μη μεταλλαγμένη σόγια και την υπόσχεση της εταιρίας ότι θα συνεχίσει τις εισαγωγές αυτές εφόσον το ζητούν οι καταναλωτές, έληξε η τριήμερη διαμαρτυρία των ακτιβιστών της Greenpeace στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Αχλάδι Φθιώτιδας.

Σε σημερινή συνάντηση μεταξύ του Νίκου Χαραλαμπίδη, διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, και του Γιάννη Βογιατζή, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, παρουσιάστηκαν πιστοποιητικά που βεβαιώνουν για την εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων πιστοποιημένης μη μεταλλαγμένης σόγιας από την εταιρία, η οποία πάντως αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει περαιτέρω τα παραπάνω πιστοποιητικά. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της βιομηχανίας "Ελληνικές Ελαιουργίες - Agroinvest" διαβεβαίωσε ότι η εταιρία θα συνεχίσει να εισάγει πιστοποιημένη μη μεταλλαγμένη σόγια εφόσον υπάρχει ζήτηση από την αγορά.

"Είναι προς το συμφέρον όλων μας, των εταιριών συμπεριλαμβανομένων, να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και σεβασμός στη βούληση και τις επιθυμίες των καταναλωτών. Με αυτή την έννοια, είναι τελικά αυτοκαταστροφική η πολιτική που ακολούθησαν μέχρι τώρα οι "Ελληνικές Ελαιουργίες", να διστάζουν να δείξουν δημόσια τα πιστοποιητικά για τη μη μεταλλαγμένη σόγια που εισάγουν", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης.

"Οι βιομηχανίες τροφίμων και ζωοτροφών πρέπει όχι μόνο να απαιτούν μη μεταλλαγμένα προϊόντα αλλά να εξασφαλίζουν ότι αυτά συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας το οποίο συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα μεταλλαγμένα δεν έχουν θέση στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό θα εξασφαλιστεί με αυστηρή νομοθεσία σήμανσης στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας".

Κατηγορίες
Ετικέτες