ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ... Το μεταλλαγμένο βαμβάκι (και πάλι) προ των πυλών (2/4/2001)

δελτίο τύπου - 2 Απριλίου, 2001

Αθήνα, 2-4-2001

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποσοβήσει την παράνομη καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού, η Greenpeace προειδοποιεί το Υπουργείο Γεωργίας, τις εταιρείες εμπορίας σπόρων και τους παραγωγούς να μην προχωρήσουν στην εμπορία και καλλιέργεια σπόρων βαμβακιού φετινής εισαγωγής, πριν από την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργαστηριακών αναλύσεων. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, οι σπόροι πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφη δέσμευση του εισαγωγέα ότι αναλαμβάνει την πλήρη αποζημίωση του παραγωγού σε περίπτωση επιμόλυνσης με μεταλλαγμένους σπόρους.

Ένα χρόνο μετά το περσινό σκάνδαλο του μεταλλαγμένου βαμβακιού, ο κίνδυνος βρίσκεται και πάλι προ των πυλών. Ήδη κυκλοφορούν στην αγορά σπόροι φετινής εισαγωγής, οι οποίοι συνοδεύονται από αμφίβολης ποιότητας πιστοποιητικά και για τους οποίους δεν έχουν γίνει εργαστηριακές αναλύσεις. "Για άλλη μια φορά οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας βιάζονται να αποδείξουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Θυμίζουμε ότι η αδράνειά τους κατά την περσινή καλλιεργητική περίοδο επέτρεψε την παράνομη καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού στη χώρα μας. Μετά από επίμονες παρεμβάσεις της Greenpeace, τελικά έγινε δυνατό να εντοπιστούν και να καταστραφούν 85 τόνοι σπόρων βαμβακιού και 365 τόνοι προϊόντος, ενώ 65 τόνοι σπόρων βαμβακιού επανεξήχθησαν και 15 επιπλέον τόνοι σπόρων βαμβακιού αναμένεται να οδηγηθούν στην καταστροφή", δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ήδη σπόροι βαμβακιού προέλευσης ΗΠΑ, που εισήχθησαν φέτος, κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική αγορά, χωρίς να αποδεικνύεται η καθαρότητά τους από τυχόν επιμολύνσεις μεταλλαγμένων σπόρων. Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις από τη Greenpeace για τον κίνδυνο επανάληψης του περσινού σκανδάλου, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας ακολουθούν την τακτική του εφησυχασμού. Με τη δικαιολογία της εξασφάλισης επαρκούς ποσότητας σπόρου στην αγορά, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιτρέψει την ελεύθερη εμπορία σπόρων εισαγωγής χωρίς να προηγηθούν εργαστηριακές αναλύσεις.

Οι ανησυχίες των εμπόρων και των παραγωγών είναι απολύτως δικαιολογημένες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, ενώ μέχρι πριν από ένα μήνα οι αρμόδιες υπηρεσίες πιστοποίησης σπόρων των ΗΠΑ δήλωναν ότι δεν είναι δυνατό να πιστοποιήσουν την καθαρότητα των σπόρων βάμβακος (απουσία μεταλλαγμένου γενετικού υλικού), περί τα τέλη Φεβρουαρίου εμφανίστηκαν κάποια αμερικανικά εργαστήρια τα οποία πιστοποιούν την καθαρότητα των εισαγόμενων σπόρων.

Κι όμως η πρόσφατη νομοθεσία περί "πιστοποίησης και ελέγχου κατά την εμπορία σπόρων για την παρουσία προσμίξεων από γενετικά τροποποιημένους σπόρους" (ΦΕΚ 176Β, 21-2-2001) είναι σαφής:

"Κάθε σπορομερίδα, ανεξάρτητα προέλευσης, πρέπει να συνοδεύεται από επίσημα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις αρμόδιες για τον έλεγχο και την πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού υλικού αρχές του κράτους στο οποίο έγινε η τελική πιστοποίηση, στα οποία επιβεβαιώνεται η παρουσία ή απουσία προσμίξεων γενετικά τροποποιημένων σπόρων" (Αρθρο 4, παράγραφος 1). "Σε περίπτωση άφιξης φορτίων σπόρων σποράς... οι αρμόδιες για το πολλαπλασιαστικό υλικό υπηρεσίες διενεργούν έλεγχο για την ύπαρξη του συνοδευτικού εγγράφου (του Αρθρου 4) καθώς και επίσημη δειγματοληψία για τη διαπίστωση με εργαστηριακές μεθόδους της παρουσίας ή μη προσμίξεων γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Η δειγματοληψία αυτή είναι τυχαία στην περίπτωση που υπάρχει το συνοδευτικό έγγραφο και καθολική στην περίπτωση που το έγγραφο αυτό δεν υπάρχει και διενεργείται σύμφωνα με διεθνώς καθιερωμένες διαδικασίες και μεθόδους" (Αρθρο 5, παράγραφοι 1 και 2).

Αντ' αυτού, σπόροι βαμβακιού εισήχθησαν φέτος και κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα χωρίς να έχουν γίνει εργαστηριακές αναλύσεις. Οι εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη στην περίπτωση που αργότερα αποδειχθεί ότι το προϊόν τους είναι επιμολυσμένο με μεταλλαγμένους σπόρους. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η σπορά του βαμβακιού έχει ήδη ξεκινήσει.

Υπενθυμίζουμε ότι το βαμβάκι αποτελεί το πιο σημαντικό εθνικό αγροτικό προϊόν. Η καλλιέργειά του απασχολεί περί τις 150.000 οικογένειες και ξεπερνά σε έκταση τα 4.000.000 στρέμματα. Η χώρα μας είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς βαμβακιού στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Μετά το περσινό σκάνδαλο του μεταλλαγμένου βαμβακιού, η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει αποδεκτό όριο επιμόλυνσης των σπόρων, για τα μη εγκεκριμένα μεταλλαγμένα προϊόντα (όπως το βαμβάκι). Με βάση τη σχετική κοινοτική νομοθεσία, η σκόπιμη απελευθέρωση στο περιβάλλον (καλλιέργεια) του μεταλλαγμένου βαμβακιού είναι παράνομη.

H Greenpeace θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να ερευνά το θέμα. Ήδη, δείγματα σπόρων βαμβακιού έχουν σταλεί προς ανάλυση για λογαριασμό της Greenpeace. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός των ημερών.

Κατηγορίες
Ετικέτες