Μεταλλαγμένα: Προσωρινή αναβολή για την είσοδό τους στην Ευρώπη (10/11/2003)

δελτίο τύπου - 10 Νοεμβρίου, 2003

Αθήνα, 10-11-2003

Ενώ η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων τροφίμων αυξάνεται συνεχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις πιέσεις για την είσοδο των μεταλλαγμένων στο πιάτο μας. Με αφορμή την αναβολή της ψηφοφορίας για την έγκριση του μεταλλαγμένου γλυκού καλαμποκιού (Βt11) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Greenpeace καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προστατέψουν τους καταναλωτές, τους αγρότες και το περιβάλλον από την απειλή των μεταλλαγμένων.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αναβάλλει την απόφαση για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι αφού τα πιο βασικά επιστημονικά δεδομένα που αφορούν το συγκεκριμένο φυτό καταδεικνύουν ότι η τεχνολογία των μεταλλαγμένων φυτών είναι ατελής και μη ακριβής. Κανένα όφελος δεν προκύπτει για τους καταναλωτές από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να το απορρίψει και όχι απλά να αναβάλει την απόφαση για την έγκρισή του" δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας των μεταλλαγμένων της Greenpeace.

Ενώ οι φωνές των καταναλωτών, των αγροτών, των βιομηχανιών τροφίμων και ανεξάρτητων επιστημόνων ενάντια στα μεταλλαγμένα πληθαίνουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποκλίνεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα στενά συμφέροντα των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων. Όλο και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων προκαλεί αναπόφευκτη επιμόλυνση της τροφής μας και του περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εφαρμόσει την Αρχή της Προφύλαξης και να απαγορέψει την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και τη χρήση τους στα τρόφιμα.

Η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική τη σαφή σήμανση για όλα τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές αλλά και στους παραγωγούς τροφίμων και ζωοτροφών να εξοστρακίσουν οριστικά τα μεταλλαγμένα από το σύνολο της τροφικής αλυσίδας.

Παρόλο που οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων αναζητούν διόδους για την άνευ όρων αποδοχή των προϊόντων τους, η τελική απόφαση παραμένει στα χέρια των καταναλωτών. Η μέχρι σήμερα καταλυτική και εξαιρετικά αποτελεσματική δράση τους θα πρέπει να τους οπλίσει με τη δύναμη για να μην υποκύψουν στην πολιορκία των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων, η οποία αναμένεται να ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Η Greenpeace ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Να απορρίψει την αίτηση για εμπορία του γλυκού καλαμποκιού Bt.

2. Την ενίσχυση του μορατόριουμ (προσωρινό πάγωμα εγκρίσεων νέων μεταλλαγμένων οργανισμών για καλλιέργεια) μέχρις ότου εξασφαλιστούν (α) η καθαρότητα των σπόρων, (β) η προστασία των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών από τα μεταλλαγμένα και (γ) η ανάληψη από τον παραγωγό μεταλλαγμένων προϊόντων της οικονομικής ευθύνης για οποιαδήποτε βλάβη προκληθεί από τυχόν επιμόλυνση από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Ταυτόχρονα, η Greenpeace ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να:

  • να αναλάβει ουσιαστική πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της χώρας σε ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένους οργανισμούς
  • να μην επιτρέψει την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και τη χρήση τους στα τρόφιμα
  • να φροντίσει για την έγκαιρη εγκατάσταση των απαραίτητων μηχανισμών ελέγχου,
  • να υλοποιήσει τις επανειλημμένες εξαγγελίες και δεσμεύσεις της για την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, η οποία αποτελεί τη μόνη ουσιαστική λύση στα σημερινά αδιέξοδα της γεωργίας.

Σημειώσεις

1. Σήμερα, η Ρυθμιστική Επιτροπή για τα Τρόφιμα αποφάσισε να αναστείλει τη ψηφοφορία για την έγκριση του μεταλλαγμένου γλυκού καλαμποκιού Bt για την επόμενη συνάντησή της το Δεκέμβριο (12 Δεκεμβρίου).

2. Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι Bt της εταιρίας Syngenta είναι παρασιτοκτόνο και ανθεκτικό σε ζιζανιοκτόνο. Ήδη στις ΗΠΑ καταγράφονται επιβλαβείς επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον όπως η εξολόθρευση ωφέλιμων εντόμων, η διατάραξη της γονιμότητας του εδάφους, αύξηση της ανθεκτικότητας των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα.

3. Στις 13 Μαΐου, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν διαδικασίες για προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ενάντια στο Ευρωπαϊκό moratorium στα μεταλλαγμένα, με την αιτιολογία ότι είναι παράνομο και αντιεπιστημονικό. Στις 19 Ιουνίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν τη διαδικασία μέσω του ΠΟΕ αφού, μέχρι στιγμής, η ανταλλαγή απόψεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία.

4. Από την άφιξη των πρώτων φορτίων μεταλλαγμένης σόγιας στην Ευρώπη (Φθινόπωρο 1996), η αντίδραση των καταναλωτών υπήρξε δυναμική, μαζική και συνεχώς εντεινόμενη. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σόγιας (ΗΠΑ και Αργεντινή) απώλεσαν εξαγωγές 3,3 εκ τόνων προς την Ευρώπη. Αντίθετα, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο (Βραζιλία) σημείωσε σημαντικά κέρδη λόγω της σαφούς στάσης της ενάντια στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων (η οποία επιβεβαιώθηκε και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο). Σήμερα, 37 χώρες σε όλο τον κόσμο, εφαρμόζουν περιορισμούς στην εμπορία των μεταλλαγμένων.

Κατηγορίες
Ετικέτες