Οδηγός για τα Μεταλλαγμένα: νίκη των καταναλωτών (4/2/2003)

δελτίο τύπου - 4 Φεβρουαρίου, 2003

Αθήνα, 4-2-2003

Ενώ η επιστημονική αβεβαιότητα για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων τροφίμων αυξάνεται συνεχώς, η αντίδραση των καταναλωτών στα μεταλλαγμένα αποτιμάται σε χιλιάδες τόνους πιστοποιημένης μη μεταλλαγμένης σόγιας. Αυτό αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα έρευνας της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τις ζωοτροφές στην ελληνική αγορά. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, παρουσίασε σήμερα τον καινούργιο Οδηγό Καταναλωτών, ο οποίος περιλαμβάνει συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας. Ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του Οδηγού Καταναλωτών για τα ζωικά προϊόντα και τις ζωοτροφές, αρκετές βιομηχανίες τροφίμων μπορούν πλέον να εγγυηθούν ότι τα προϊόντα τους προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα.

Την ίδια στιγμή που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μεταλλαγμένα είναι παντού(1) και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις για την επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων τροφίμων, διογκώνεται η επιστημονική αβεβαιότητα για τους "αυστηρούς ελέγχους&" που έχουν αυτά υποστεί πριν την κυκλοφορία τους και οι καταναλωτές αντιδρούν και επιμένουν.

Νέα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Greenpeace ανακηρύσσουν τα βρέφη σε "ομάδα υψηλού κινδύνου" όσον αφορά στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά.(2)

Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα της Greenpeace που αποτυπώνεται στον καινούργιο ενημερωμένο Οδηγό Καταναλωτών για τα Μεταλλαγμένα, στη χώρα μας εισάγονται πλέον σημαντικές ποσότητες πιστοποιημένης μη μεταλλαγμένης σόγιας για χρήση και στις ζωοτροφές.

"Από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί πάνω από 300.000 τόνοι πιστοποιημένης μη μεταλλαγμένης σόγιας στην ελληνική αγορά από τους μεγάλους εισαγωγείς της χώρας μας.(3) Αν συνεχισθεί η πίεση των καταναλωτών για καθαρά προϊόντα δεν απέχουμε πολύ από το να σφραγίσουμε την πόρτα εισόδου των μεταλλαγμένων στο πιάτο μας", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη εκστρατείας για τη γενετική στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ένα χρόνο μετά την έκδοση του Οδηγού Καταναλωτών για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης(4) και τις ζωοτροφές διαπιστώνεται ότι αυτό που κάποιοι θεωρούσαν αδύνατο είναι εφικτό. Ήδη, οι μεγαλύτερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, αρκετές βιομηχανίες αλλαντικών και κάποιες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις εγγυώνται ζωοτροφές απαλλαγμένες από μεταλλαγμένα συστατικά.

Ύστερα από ένα χρόνο δράσης των καταναλωτών, η ίδια η αγορά αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η τροφοδοσία με πιστοποιημένη μη μεταλλαγμένη σόγια. Εάν κύριο μέλημα της βιομηχανίας τροφίμων είναι, όπως η ίδια ισχυρίζεται, η παραγωγή ασφαλών τροφίμων "από το χωράφι μέχρι το πιρούνι" τότε δεν έχει παρά να σταματήσει άμεσα τη χρήση μεταλλαγμένων σε τρόφιμα και ζωοτροφές. H βιομηχανία τροφίμων δεν μπορεί να αγνοεί την πληθώρα των επιστημονικών ενστάσεων όσον αφορά τους ελλιπείς ελέγχους για την ασφάλεια και τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην δημόσια υγεία.

Ταυτόχρονα, η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και αφορά στη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων οργανισμών, θα εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα επιλογής για τους καταναλωτές, τα σούπερ-μάρκετ και τις βιομηχανίες τροφίμων. Η νέα νομοθεσία θα υποχρεώσει τη σήμανση και για τα συστατικά στα οποία δεν ανιχνεύεται η μετάλλαξη (όπως τα έλαια και τα άμυλα).

Εν όψει την νέας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και εν μέσω της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση:

- να εξασφαλίσει την εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου που θα εγγυάται την ουσιαστική εκτίμηση της επικινδυνότητας των μεταλλαγμένων οργανισμών για το περιβάλλον και την υγεία, την πλήρη σήμανση των μεταλλαγμένων οργανισμών και των προϊόντων στα οποία αυτοί χρησιμοποιούνται, την ανίχνευση (ιχνηλασιμότητα) των μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές,

- να μην επιτρέψει την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και τη χρήση τους στα τρόφιμα, τουλάχιστον μέχρις ότου τεθεί σε εφαρμογή αυτό το νομοθετικό πλαίσιο,

- να φροντίσει για την έγκαιρη εγκατάσταση των απαραίτητων μηχανισμών ελέγχου,

- να αναλάβει ουσιαστική πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της χώρας σε ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Ταυτόχρονα η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις επανειλημμένες εξαγγελίες και δεσμεύσεις της για την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, η οποία αποτελεί τη μόνη ουσιαστική λύση στα σημερινά αδιέξοδα της γεωργίας.

Νέος Οδηγός Καταναλωτών

1. Πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε ο επίσημος οργανισμός για τις εφαρμογές της βιοτεχνολογίας (ISAAA) δείχνουν αύξηση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 95% των μεταλλαγμένων παράγεται σε τρεις μόνο χώρες (HΠΑ, Αργεντινή και Καναδάς). Μαζί με την Κίνα, παράγουν το 99% των μεταλλαγμένων παγκοσμίως.

2. Βλ. φυλλάδιο της Greenpeace "Μεταλλαγμένα Τρόφιμα: είναι ασφαλή για τη διατροφή μας" Φεβρουάριος 2003.

3. Η χώρα μας εισάγει περίπου 450.000 τόνους σόγιας κάθε χρόνο. Το 80% των εισαγωγών σόγιας προορίζονται για την παραγωγή ζωοτροφών.

4. Ο Οδηγός Καταναλωτών συντάχθηκε με βάση τις γραπτές δηλώσεις των βιομηχανιών τροφίμων στο ερώτημα αν μπορούν ή προτίθενται να εξασφαλίσουν προϊόντα που δεν προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Το γεγονός ότι η κύρια πηγή εισόδου των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας και στο περιβάλλον είναι οι μαζικές εισαγωγές σόγιας με προορισμό τις ζωοτροφές, ώθησε την Greenpeace να επικεντρώσει την προσοχή και τις ενέργειές της στις ζωοτροφές και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Κατηγορίες
Ετικέτες