ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ (18/6/2003)

Tο διεθνές νομικό πλαίσιο για τα μεταλλαγμένα αποτελεί πλέον γεγονός!

δελτίο τύπου - 18 Ιουνίου, 2003

Αθήνα, 18-06-2003

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace εκφράζει την ικανοποίησή της προς τις 50 χώρες που επικύρωσαν το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, προσδίδοντάς του ισχύ Διεθνούς Νόμου, και ευχαριστεί τα εκατομμύρια των πολιτών σε όλο τον κόσμο που στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια αποτελεί την πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία που αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών να αρνούνται τα μεταλλαγμένα βάσει της Αρχής της Προφύλαξης. Τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα μεταλλαγμένα, το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια αποτελεί σημαντικό νομικό εργαλείο για όλες τις χώρες που διαθέτουν ή σχεδιάζουν να εφαρμόσουν περιοριστικούς κανόνες στα μεταλλαγμένα για να προστατεύσουν το περιβάλλον, τους καταναλωτές και τους αγρότες.

"Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια αποτελεί ιστορικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της γεωργίας από τις απρόβλεπτες επιπτώσεις των μεταλλαγμένων. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο κατά των προσπαθειών κρατών όπως οι ΗΠΑ να επιβάλουν πάση θυσία τα μεταλλαγμένα προϊόντα", τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη υπεύθυνη εκστρατείας γενετικής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. "Ταυτόχρονα αποτελεί ιστορική δικαίωση για την Greenpeace και τα εκατομμύρια καταναλωτών και αγροτών, σε όλο τον κόσμο, που αντιστέκονται στην απειλή των μεταλλαγμένων".

Το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια (1) θα τεθεί σε ισχύ την 11 Σεπτεμβρίου 2003, εν μέσω της συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν, στο Μεξικό όπου το θέμα των μεταλλαγμένων θα είναι στο επίκεντρο. Το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2000 στο Μόντρεαλ του Καναδά ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις και παρά τη σθεναρή αντίσταση του "λόμπυ των μεταλλαγμένων", γνωστού και ως Miami Group (μια ομάδα 6 σποροεξαγωγικών χωρών: ΗΠΑ, Καναδάς, Αργεντινή, Αυστραλία, Ουρουγουάη, Χιλή). (2)

Παρά το γεγονός ότι το 93% των Ελλήνων καταναλωτών είναι αντίθετο με τη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να αποτελέσει την 50η υπογραφή που θα έθετε σε ισχύ το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια.(3) Η ιστορική επικύρωση πραγματοποιήθηκε από τη μικρή νησιωτική χώρα Παλάου.

"Η ουσιαστική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από τη χώρα μας, καθώς και από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί στοιχειώδη και πρωταρχική ευθύνη απέναντι στην παγκόσμια απειλή των μεταλλαγμένων", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη.

Σημειώσεις

(1) Το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Διεθνείς κανόνες για τον έλεγχο των διασυνοριακών μετακινήσεων, διαχείρισης και χρήσης όλων των μεταλλαγμένων οργανισμών.

Υιοθέτηση της Αρχής της Πρόληψης ως βάσης για τις προτεινόμενες δράσεις.

Αμφισβητεί την παντοδυναμία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και διεκδικεί τον απόλυτο έλεγχο στο θέμα των διασυνοριακών μετακινήσεων των μεταλλαγμένων οργανισμών.

Οι εξαγωγές μεταλλαγμένων οργανισμών γίνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της χώρας προορισμού, η οποία θα πρέπει να έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Τονίζεται η ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας των Κέντρων Ποικιλότητας (περιοχές του πλανήτη όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποικιλία ενός φυτικού είδους και ως εκ τούτου παίζουν το ρόλο της τράπεζας γενετικού υλικού) από τυχόν απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών.

(2) Οι τελικές διαπραγματεύσεις του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια πραγματοποιήθηκαν στο Μόντρεαλ του Καναδά μεταξύ 24-28 Ιανουαρίου 2000. Θυμίζουμε ότι το Miami Group ήταν αποκλειστικά υπεύθυνο για την πλήρη αποτυχία των αρχικών διαπραγματεύσεων του Πρωτοκόλλου, τον Φεβρουάριο του 1999, στην Καρθαγένη της Κολομβίας, όπου και θα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί το τελικό κείμενο.

(3) Μέχρι σήμερα, το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια έχει επικυρωθεί από 13 αφρικανικά κράτη, 10 κράτη Ασιατικά- Ειρηνικού, 11 κράτη από τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική και 16 ευρωπαϊκά κράτη (7 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κατηγορίες
Ετικέτες