ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ (11/5/2004)

Ο προβολέας της Greenpeace "φωτίζει" το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.

δελτίο τύπου - 11 Μαΐου, 2003

Κέρκυρα, 11-5-2003

Με ένα ισχυρό προβολέα, η Greenpeace πρόβαλε το σύνθημα "Ποιότητα - ΟΧΙ Μεταλλαγμένα" στον τοίχο του Νέου Ενετικού Φρουρίου στην Κέρκυρα. Με αυτό τον τρόπο, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση θέλησε να δώσει ένα σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους υπουργούς Γεωργίας που συμμετέχουν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών που πραγματοποιείται στο νησί.

"O δρόμος για την ποιοτική γεωργία δεν χωράει τα μεταλλαγμένα. Οι υπουργοί Γεωργίας οφείλουν να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον από την απειλή των μεταλλαγμένων", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη Γενετική στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η ενέργεια αυτή της Greenpeace έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή γεωργία. Ενώ σχετικές μελέτες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1) καταδεικνύουν ότι τα μεταλλαγμένα απειλούν (με επιμόλυνση) τόσο τις βιολογικές όσο και τις συμβατικές καλλιέργειες, ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας κ. Φίσλερ ουσιαστικά προτείνει τη νομιμοποίηση της επιμόλυνσης!

"Το Συμβούλιο Υπουργών δεν πρέπει να υποκύψει στις μεθοδεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι τουλάχιστον παραλογισμός οι υπουργοί να συζητούν για το μέλλον της ποιοτικής γεωργίας και την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθεί απροκάλυπτα την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Διέξοδος υπάρχει. Είναι τα ποιοτικά και ασφαλή βιολογικά προϊόντα που αποτελούν σήμερα τη μόνη λύση στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η εντατική γεωργία", επεσήμανε η Μυρτώ Πισπίνη.

Η Greenpeace ζητά από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Γεωργίας:

1) Να προχωρήσουν άμεσα στην υιοθέτηση νομοθεσίας που θα εξασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας από τα μεταλλαγμένα, καθώς και το δικαίωμα ανακήρυξης περιοχών (ή και του συνόλου της επικράτειας κάθε κράτους-μέλους) σε ζώνες απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

2) Να προστατεύσουν το δικαίωμα των αγροτών, των βιομηχανιών τροφίμων και των καταναλωτών να επιλέγουν φυσικά, ποιοτικά, ασφαλή προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Σημειώσεις

1) Study on co-existence, 2002, Joint Research Centre http://www.jrc.cec.eu.int/GECrops/

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων σε εμπορική κλίμακα θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην εφαρμογή μέτρων για την, κατά το δυνατόν, αποφυγή της επιμόλυνσης, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής τόσο των συμβατικών όσο και των βιολογικών καλλιεργειών. Εκτιμάται ότι η αύξηση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και το 41% του κόστους παραγωγής.

Κατηγορίες
Ετικέτες