Θάλασσες-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 1-0

δελτίο τύπου - 23 Ιουνίου, 2010
Ένα δυνατό όχι είπε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος για την Αλιεία κα. Μαρία Δαμανάκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απορρίπτοντας το αίτημα της Ελλάδας για ακόμη μια παράταση στη λειτουργία της βιντζότρατας. Η Greenpeace χαιρετίζει την απόφαση αυτή ως το πρώτο ουσιαστικό βήμα στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αλιεία[1] και περιμένει από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην ουσιαστική προστασία των θαλασσών μας και των εθνικών μας πόρων.

Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τη Διεύθυνση  Αλιείας του Υπουργείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε στη χώρα μας ότι η προθεσμία παράτασης έχει λήξει και ότι οι επιστημονικές πληροφορίες που έστειλε σχετικά με την κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων στα οποία στοχεύει η βιντζότρατα, είναι ελλιπείς ή ανύπαρκτες. Τόνισε επίσης ότι, δεδομένης της δραστηριότητας αυτού του εργαλείου πάνω από τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, η Ελλάδα δε θα ήταν σε θέση να αποδείξει στην Επιτροπή ότι το εργαλείο αυτό περιορίζεται μόνο στο 1/10 των εθνικών μας λιβαδιών όπως ορίζει η νομοθεσία

[2] . Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση του σημαντικού αυτού θαλάσσιου οικότοπου.

«Επί σειρά ετών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο ηθικός αυτουργός στην υποβάθμιση των θαλασσών μας. Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής βάζει ένα φρένο σε αυτή την κακή πολιτική», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Ωστόσο, για την ουσιαστική διατήρηση των φυσικών μας πόρων, περιμένουμε από την Επιτροπή ότι θα πιέσει την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες αποφάσεις και ρυθμίσεις προστασίας των θαλασσών, όπως είναι η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων», πρόσθεσε η Λάζου.

Η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει ταχύτατα:

    * στον καθορισμό θαλάσσιων καταφυγίων για την προστασία των αποθεμάτων των ψαριών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος

[3] .

    * στη χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας και την προστασία των λιβαδιών που έχουν ήδη χαρτογραφηθεί

[4] .

Σημειώσεις  προς συντάκτες:

[1] Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων της Μεσογείου. Ο συγκεκριμένος Κανονισμός θέτει μια σειρά από τεχνικά μέτρα διαχείρισης της αλιείας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μέτρων από τα μεγέθη των διχτύων και τους περιορισμούς στη χρήση των αλιευτικών εργαλείων, μέχρι τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη των ψαριών και τις προστατευόμενες περιοχές αλιείας.

[2] Με το άρθρο 4 παράγραφος 1 εδάφιο 1, ο Κανονισμός (ΕΚ) αρ. 1967/2006 απαγορεύει γενικά την αλιεία με συρόμενα εργαλεία πάνω από υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica). Επιτρέπει την αλιεία μόνο σε μικρές εκτάσεις με υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, δηλαδή όχι περισσότερο από το 1/3 της έκτασης σε κάθε συγκεκριμένη περιοχή και συνολικά, όχι πάνω από το 1/10 της έκτασης των υποθαλάσσιων λιβαδιών που υπάρχουν στα χωρικά ύδατα του Κράτους Μέλους. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη χάρτη της συνολικής έκτασης των υποθαλάσσιων λιβαδιών που απαντούν στα χωρικά ύδατά του, κάτι που «δεν υπάρχει» στην Ελλάδα

[3] Η Greenpeace σε συνεργασία με τοπικούς φορείς έχει προτείνει την ανακήρυξη του Κορινθιακού Κόλπου και των Βόρειων Κυκλάδων σε Θαλάσσια Καταφύγια.

[4] Η Greenpeace, το Δεκέμβριο του 2008, κατέθεσε στο Υπουργείο τα αποτελέσματα τ ης χαρτογράφησης των λιβαδιών Ποσειδωνίας που έλαβε χώρα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Άνδρου σε συνεργασία με τον Δρ. Πάνο Παναγιωτίδη και την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου. Μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει Υπουργική Απόφαση, με την οποία να προστατεύει αυτά τα λιβάδια από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία.

Κατηγορίες