Τα αφρόδιχτα σαρώνουν ακόμα τη Μεσόγειο

δελτίο τύπου - 23 Ιουνίου, 2006
Ακτιβιστές της Greenpeace πάνω στο πλοίο της οργάνωσης "Rainbow Warrior" εμπόδισαν σήμερα το πρωί ιταλικό αλιευτικό που ψάρευε με παρασυρόμενα αφρόδιχτα, 65 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Ponza. Το αλιευτικό σκάφος χρησιμοποιούσε αφρόδιχτα μήκους οκτώ (8) χιλιομέτρων και βάθους δώδεκα (12) μέτρων, με στόχο την αλιεία του ξιφία, ένα είδος που κινδυνεύει από την εντατική αλιεία στη Μεσόγειο (1). Οι ακτιβιστές της Greenpeace κατάφεραν να κατασχέσουν μέρος του διχτυού και να απελευθερώσουν μια θαλάσσια χελώνα που είχε πιαστεί σε αυτό. Το ψάρεμα με παρασυρόμενα αφρόδιχτα απαγορεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αποτελεί παγίδα θανάτου για χιλιάδες δελφίνια, φάλαινες και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς.

"Είναι απαράδεκτο να απλώνονται ακόμα τα 'τείχη του θανάτου' στη Μεσόγειο, τόσα χρόνια μετά την απαγόρευσή τους", είπε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη Θαλάσσια Οικολογία, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω στο σκάφος "Rainbow Warrior". "Οι κυβερνήσεις της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τα αφρόδιχτα και να προστατέψουν την Μεσόγειο, όμως μέσα από την απραξία τους επιτρέπουν να συνεχιστεί η καταστροφική τους δράση" (2).

 

Κάθε χρόνο την εποχή της αλιείας του ξιφία, απλώνονται χιλιάδες χιλιόμετρα από τα παράνομα δίχτυα στα νερά της Μεσογείου, αρκετά για να καλύψουν δυο φορές την απόσταση από το Γιβραλτάρ ως το Σουέζ. Υπολογίζεται ότι πάνω από 85 θαλάσσια είδη, ανάμεσά τους φάλαινες, δελφίνια, χελώνες και θαλασσοπούλια πεθαίνουν μπλεγμένα στα τείχη του θανάτου ενώ εκτιμήσεις για τον αριθμό των κητωδών που βρίσκουν το θάνατο κάθε χρόνο από Ιταλικά αφρόδιχτα αγγίζουν τις 8.000 (3). Πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η χρήση των παράνομων διχτυών στη Μεσόγειο έχει εξαπλωθεί σε χώρες όπως το Μαρόκο και η Τουρκία. 

 

"Όλες οι Μεσογειακές χώρες από την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία πρέπει να υιοθετήσουν μια κοινή θέση για την προστασία της Μεσογείου. Η Μεσόγειος θάλασσα αποτελεί κοινό πόρο αλλά και κοινή ευθύνη για την περιοχή μας", είπε η Σοφία Τσενικλή. "Η Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις των Μεσογειακών κρατών να συνεργαστούν για να δοθεί άμεσα τέλος στη παράνομη αλιεία και να προχωρήσει η προστασία της θάλασσας μέσα από τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων".

 

Στην έκθεση της Greenpeace "Μεσόγειος, Καταφύγιο Ζωής" παρουσιάζεται η πρόταση της οργάνωσης για τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων στη Μεσόγειο που θα καλύπτει το 40% της επιφάνειάς της, ως το απαραίτητο βήμα για τη σωτηρία της απειλούμενης ζωής της Μεσογείου (4).

 

Την ίδια στιγμή, ένα δεύτερο σκάφος της οργάνωσης με το όνομα Esperanza, βρίσκεται επίσης στα Μεσογειακά νερά στα πλαίσια της διεθνούς αποστολής "Υπερασπιστές των Ωκεανών".
 

Στα πλαίσια της 14μηνης περιοδείας του για την υπεράσπιση των ωκεανών του πλανήτη, το Esperanza, συγκέντρωσε επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι καταστροφικές πρακτικές αλιείας του ερυθρού τόνου οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον πληθυσμό του συγκεκριμένου είδους σε εξαφάνιση. Στη διάρκεια αυτή, το Esperanza επισκέφθηκε τις κυριότερες περιοχές αλιείας του ερυθρού τόνου, όπως οι Βαλεαρίδες Νήσοι στην Ισπανία και τα νερά βόρεια της Αιγύπτου και νότια της Τουρκίας. Είναι ενδεικτικό πως στη μία εβδομάδα που το πλοίο της Greenpeace ήταν δίπλα στους γαλλικούς και ισπανικούς αλιευτικούς στόλους τόνου στα διεθνή ύδατα, αυτοί δεν κατάφεραν να πιάσουν ούτε ένα ψάρι. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι αλιείς τόνου δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους δεδομένου ότι μειώνεται τόσο η ψαριά όσο και το μέγεθος των ψαριών που πιάνουν. Ο ερυθρός τόνος της Μεσογείου οδηγείται στην εξαφάνιση και η αλιεία του πρέπει να σταματήσει άμεσα προς όφελος τόσο των ψαράδων όσο και των ψαριών. Η δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων στη Μεσόγειο είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για την αναβίωση του οικοσυστήματος της θάλασσάς μας.

Notes:

(1) Εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων η Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου (ICCAT) δεν μπορεί να εκτιμήσει τη μέγιστη βιώσιμη ποσότητα που πρέπει να αλιεύεται για να διατηρείται ο πληθυσμός του ξιφία της Μεσογείου σε ασφαλή επίπεδα. Η επιτροπή σημειώνει επίσης πως αλιεύονται μεγάλες ποσότητες ξιφία με πολύ μικρά μεγέθη, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη φτάσει σε ηλικία αναπαραγωγής. Οι ανήλικοι ξιφίες (κάτω των 3 ετών) αντιπροσωπεύουν περίπου το 50-70% της συνολικής ψαριάς. ICCAT REPORT 2004-2005 (I)

(2) Τα παρασυρόμενα αφρόδιχτα μεγάλης κλίμακας έχουν απαγορευθεί από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1992 (46/215). Επιπλέον, με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό No 1239/98 και μετέπειτα Κανονισμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση αφρόδιχτων σε Ευρωπαϊκά ύδατα από την 1η Ιανουαρίου 2002.

(3) Di Natale A. & G. Notarbartolo di Sciara (1994). A review of the passive fishing nets and trap fisheries in the Mediterranean Sea and of cetacean by catch. International Whaling Commission Report, Special Issue 15:189-202.

(4) Δείτε την έκθεση της Greenpeace "Μεσόγειος, Καταφύγιο Ζωής", Ιούνιος 2006, http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/481128

Κατηγορίες