Συμβούλιο Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τα μεταλλαγμένα - Εξελίξεις

Ευρώπη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα

δελτίο τύπου - 27 Ιουνίου, 2006
Διαμαρτυρία της Greenpeace στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Περιβάλλοντος συζητούσαν για την αποτυχία της Ε.Ε. να αξιολογεί ορθά τους κινδύνους των μεταλλαγμένων οργανισμών και την ανάγκη εφαρμογής της Αρχής της Προφύλαξης, ακτιβιστές της Greenpeace έστησαν εικοσιπέντε (25) αγάλματα της Ελευθερίας, τα οποία κρατάνε πιρούνια με αίτημα "Ευρώπη Ελεύθερη από τα Μεταλλαγμένα". Τα αγάλματα αντιπροσωπεύουν τα 25 κράτη-μέλη.

Με τη διαμαρτυρία αυτή η Greenpeace θέλει να τονίσει το γεγονός ότι η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSΑ) αγνοούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, διευκολύνοντας την έγκριση μεταλλαγμένων οργανισμών στην ευρωπαϊκή αγορά, με στόχο να καθησυχάσουν τις Η.Π.Α., τον κύριο παραγωγό μεταλλαγμένων παγκοσμίως.

"Η Greenpeace καλεί τους Ευρωπαίους Υπουργούς να εκπληρώσουν το χρέος που έχουν να διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας έναντι των συμφερόντων μιας χούφτας αγρο-χημικών εταιριών", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα Μεταλλαγμένα. "Η Αρχή της Προφύλαξης πρέπει να εφαρμοσθεί στην πράξη. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό η Ε.Ε. να εκφράζει στα κρυφά τις ανησυχίες για τους κινδύνους των μεταλλαγμένων προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Π.Ο.Ε) και από την άλλη να υποχωρεί στις πιέσεις των Η.Π.Α εγκρίνοντας μεταλλαγμένα." (1) 

Καθώς το συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος συζητάει για τα μέτρα που πρέπει να λάβει ώστε να βελτιώσει την αξιολόγηση των κινδύνων των μεταλλαγμένων καθώς και για την εφαρμογή της Αρχής της Προφύλαξης,  η Greenpeace ζητά από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Καλογιάννη και τους Ευρωπαίους υπουργούς να πουν ένα ηχηρό όχι στα μεταλλαγμένα. Το συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει:

  • το πάγωμα της διαδικασίας εγκρίσεων των μεταλλαγμένων
  • την υιοθέτηση βελτιωμένων και δεσμευτικών κριτηρίων για την αποτελεσματική εφαρμογή της Αρχής της Προφύλαξης και την αξιολόγηση των μεταλλαγμένων οργανισμών ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της υγείας και της βιοποικιλότητας

Η Αρχή της Προφύλαξης πρέπει να αποτελεί το γνώμονα της ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε να λαμβάνονται υπόψη η επιστημονική αβεβαιότητα και οι πιθανές επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και το περιβάλλον, οδηγώντας στην απόρριψη των μεταλλαγμένων. Αν η EFSA λάμβανε υπόψη της τις ανησυχίες φορέων, ανεξάρτητων επιστημόνων και κρατών-μελών και την επιστημονική αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και στην υγεία δεν θα είχε εγκρίνει ούτε ένα προϊόν.

Notes:

(1) Πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σοβαρές ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και την υγεία. http://eu.greenpeace.org/downloads/gmo/WTOpapers060418.pdf

Κατηγορίες
Ετικέτες