Το αμερικανικό παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι βρέθηκε στην Ευρώπη

Απαιτούνται έλεγχοι τώρα!

δελτίο τύπου - 13 Σεπτεμβρίου, 2006
Το αμερικανικό παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι που είχε βρεθεί στα τέλη Αυγούστου να πωλείται στις ΗΠΑ, βρέθηκε και στα ράφια γερμανικού σουπερμάρκετ, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Greenpeace. Ήρθε η ώρα να ελεγχθούν τα ράφια των σουπερμάρκετ στην Ελλάδα προκειμένου να προστατευθούν οι Έλληνες καταναλωτές, αφού το σκάνδαλο με το παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι που μπαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζεται. Η Greenpeace ζητά από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους στην ελληνική αγορά και να δημοσιεύσει όλα τα αποτελέσματα των ελέγχων του.

Το παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι που βρέθηκε να πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Aldi της Γερμανίας, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, είναι το Liberty Link 601 (LL 601) της Bayer, το οποίο δεν έχει εγκριθεί για πώληση πουθενά στον κόσμο. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Greenpeace σε ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο της Γερμανίας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου ότι εντόπισε το συγκεκριμένο παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι σε 33 από 162 δείγματα ρυζιού που λήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επεξεργαστών Ρυζιού(1).

"Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Οι ελληνικές κρατικές αρχές οφείλουν να ξεκινήσουν άμεσα να ελέγχουν όχι μόνο τις εισαγωγές των προϊόντων, αλλά και όλα τα προϊόντα που πωλούνται ήδη στα ράφια των σουπερμάρκετ στην Ελλάδα", είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας των μεταλλαγμένων και πρόσθεσε "κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η παράνομη εισβολή δεν έχει επηρεάσει ήδη τη χώρα μας ή ότι δεν θα την επηρεάσει στο μέλλον, ενώ οι συνεχείς αποκαλύψεις επιμολύνσεων αποδεικνύουν περίτρανα ότι η απόλυτη προστασία των καταναλωτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν απαγορευθούν πλήρως τα μεταλλαγμένα."

Σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(2), το κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να παίρνει τα μέτρα του για να προστατεύσει τους καταναλωτές .

Μετά την αποκάλυψη αυτού του νέου σκανδάλου, η Greenpeace ζητά από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) να προχωρήσει άμεσα στα παρακάτω μέτρα:

  • συστηματικούς και εντατικούς ελέγχους στα ράφια των σουπερμάρκετ
  • δημοσίευση όλων των αποτελεσμάτων προκειμένου  να ενημερωθούν οι καταναλωτές
  • απόσυρση προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένο ρύζι

Παράλληλα, ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει πρωτοβουλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε:

  • να απορριφθεί η αίτηση που έχει καταθέσει η Bayer για εισαγωγή μεταλλαγμένου ρυζιού στην Ε.Ε.(3)
  • να μην δοθεί στην εταιρεία Bayer και σε καμία άλλη εταιρεία που προωθεί μεταλλαγμένα η δυνατότητα να αποφύγουν τις οικονομικές συνέπειες της επιμόλυνσης της διατροφικής αλυσίδας που προκλήθηκε από τα παράνομα μεταλλαγμένα προϊόντα, μέσω της - εκ των υστέρων - νομιμοποίησης των  προϊόντων αυτών.

Η εκστρατεία της Greenpeace αγωνίζεται για τρόφιμα και φυτά απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς, τα οποία παράγονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης γεωργίας, της προστασίας της βιοποικιλότητας και της δυνατότητας πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε ασφαλή και θρεπτική τροφή.

Η γενετική μηχανική είναι μη αναγκαία και μη επιθυμητή τεχνολογία που επιμολύνει το περιβάλλον, απειλεί τη βιοποικιλότητα και ενέχει μη αποδεκτούς κινδύνους για την υγεία.

Notes:

(1) http://today.reuters.com/news/articleinvesting.aspx?view=CN&storyID;=2006-09-11T205221Z_01_N11320912_RTRIDST_0_FOOD-RICE-USDA.XML&rpc;=66&type;=qcna" target="_blank" class="act">today.reuters.com

(2) Ανακοίνωση Ε.Ε., 23 Αυγούστου 2006: "Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την ευθύνη να ελέγχουν τις εισαγωγές στα σύνορα τους καθώς και να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εισέρχονται στην αγορά τους επιμολυσμένα εμπορεύματα. Επιπλέον οφείλουν να πραγματοποιούν ελέγχους σε προϊόντα που βρίσκονται ήδη στην αγορά τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν το ρύζι LL 601."

(3) Η εταιρία Bayer έχει ήδη καταθέσει αίτηση στην Ε.Ε. για την έγκριση εισαγωγής μιας άλλης ποικιλίας μεταλλαγμένου ρυζιού, του LL62. Σε περίπτωση έγκρισης, το ρύζι αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τροφίμων και ζωοτροφών.

Κατηγορίες
Ετικέτες